Szülői részvétel az iskolai életben

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

nő laptoppal
A gyerek nevelése és oktatása alakítja ki személyiségét és az élethez való viszonyulását. Lásd, melyek azok a szülői szerepek és tevékenységek az iskolai életben, amelyek segítségével te is részt vehetsz gyermeked oktatásába:

Rendezvényszervező

Ha szeretsz sok időt tölteni a gyerekekkel, lehetsz akár rendezvényszervező gyermeked osztályában. A tanárok általában kiválasztanak néhány szülőt, akik segítenek megszervezni az osztály számára a különböző eseményeket, bulikat, születésnapokat.

A felügyelő szülők általában más szülőkkel együttműködve kiválasztják a menüt, megszervezik a további programokat. Ha szeretsz eseményeket szervezni, kreatív és ötletes vagy, ez ideális választás számodra.

Osztályfelügyelő

A gyerekekkel töltött idő, látva, hogy hogyan tanulnak, érdekes lehet. Kérdezd meg a gyermek tanárát, hogy lehetsz-e önkéntes felügyelő gyermeked osztályában. A tanárok általában örülnek még egy szorgos kéznek, ami segíti őket az óra során, a műhelyben vagy a laboratóriumban.

A gyerekekkel töltött idő alatt megismerheted az osztály műveltségi szintjét, valamint láthatod azt is, milyen kapcsolatba van gyermeked az osztálytársaival.

Légy adminisztratív angyal!

Ha szívesen fénymásolgatsz, írsz értesítéseket, vágsz ki formákat, rendezgeted az eszközöket, kérdezd meg gyermeked tanárát, nincs-e szüksége a segítségedre. Mindig kell egy személy, aki ezekkel a dolgokkal foglalkozik, például egy esemény megszervezése előtt.

A tanár felkérhet arra is, hogy add le havonta a tankönyvrendeléseket vagy készítsd elő a könyveket, tanszereket. Ez a háttér-szerep tökéletesen megfelel a jó szervezőkészséggel rendelkező, strapabíró személyek számára.

Gyűjts szponzorokat!

Az iskoláknak mindig szükségük van szponzorokra a költségkeret növeléséhez. Hozz létre egy bizottságot, amely pénzt gyűjt az iskola számára az iskolai körülmények javításához.

Többféleképpen is szerezhetsz pénzt az iskolának. Keress más családokat is, akik segítenek ebben! Nézz utána olyan akcióknak, amelyek régi telefonok vagy elhasznált nyomtatópatronok begyűjtéséért adományoznak dolgokat! Próbálj különböző ajándékok árulásából vagy interneten pénzt szerezni!

Számtalan módszert választhatsz, csupán egy kis fantáziára és segítségre van szükség.

Légy extra programfelügyelő!

A tanároknak szükségük van szülőkre, akik elkísérik a gyerekeket osztálykirándulásra, vagy bizonyos események során segítik őket. Mikor az osztály elhagyja az iskolát, a felügyelők segítenek vigyázni a gyerekekre.

Ezáltal új tapasztalatokra tehetsz szert, és még gyermeked mellett is lehetsz.

Használd fogalmazókészséged!

Ha ügyesen forgatod a szavakat, elgondolkozhatsz az iskola pályázatírói feladatán is. Az iskola személyzete megpróbál mindent megtenni, hogy javítsák a tanulási körülményeket a diákok számára. De mivel az erre kapott keret behatárolt, így sok mindenről le kell mondani.

Ebben a helyzetben a pályázatírás tökéletes megoldás a pénzszerzésre. Számos intézmény finanszírozza a magán és állami iskolákat. Segíthetsz te is a tanároknak megírni az ehhez szükséges pályázatot.

Ha nincs is tapasztalatod, számos internetes oldalt találsz az érdekelt cégekkel kapcsolatban. A pályázatírásra fordított idődért gyermeked kapja meg a jutalmat azáltal, hogy jobb körülmények között tanulhat.

Vedd fel a kapcsolatot a környező cégekkel!

A gyermek számára sokkal könnyebb megérteni a tananyagot, ha saját szemével lássa, hogyan történik az a mindennapi életben. Hozz létre egy csoportot, ami segít az iskolának felvenni a kapcsolatot a helyi cégekkel, szervezetekkel.

Azáltal, hogy a gyerekek meglátogatnak egy céget, és megfigyelik, hogyan működik az általuk tanult elmélet a gyakorlatban, sokkal könnyebben megjegyzik a tananyagot.

Például ha az élelmiszerekről tanulnak, meglátogathatnak egy élelmiszerüzletet, vagy ha az állatok szokásait elemzik, felkereshetnek egy állat-kiskereskedést, politikai témával pedig mehetnek a polgármesteri hivatalba.

Azáltal, hogy szakértőket hallanak beszélni az adott témáról, valós dolgokat tanulhatnak, olyanokat, amiket lehet, hogy a tankönyv nem ír.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search