A szülő-óvodapedagógus kapcsolat kialakítása

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

két nő beszélget
Az óvoda első hete a megfelelő időpont egy találkozó megbeszélésére, az egymás megismerése érdekében.

Az első találkozás egy bizalomra alapozott kapcsolathoz vezethet, ezért fontos a helye és az ideje ennek a rövid találkozásnak. Egy telefonbeszélgetés, egy levél, de talán egy személyes találkozás a legjobb megoldás.

A legjobb időpont, hogy kapcsolatba lépj az óvónővel vagy óvóbácsival az óvodakezdést követő első hét, mivel ekkor úgy találkozhattok, hogy egyikőtöknek sincs semmilyen fenntartása a másikkal szemben. Más esetben ez a találkozás akár kellemetlen is lehet.

Azt tudjuk, hogy általában az óvodapedagógusok akkor telefonálnak a szülőnek, amikor a gyerek rossz magaviseletéről kell beszámoljanak, vagy ha beilleszkedési gondokat vettek észre a gyereknél, mint a figyelemhiány vagy nehézségek a tanultak felfogásában. Általában az ilyen beszélgetések védekezésre késztetik a szülőt, és ilyenkor nem jön létre egy hatékony társalgás. Ilyen esetben egyik félnek sincs semmilyen nyernivalója, és az egyetlen, aki veszít, az a gyerek.


Az őszinte és egyenes társalgás gyermeked óvónőjével

Az első óvodai héten az óvónő keveset tud még a gyerekedről, ezért te kell neki hasznos információkat közvetíts róla. Nem utolsósorban, biztosítanod kell neki, hogy számíthat a te közreműködésedre és támogatásodra. Add meg neki a telefonszámodat és mondd meg neki, hogy bármikor hívhat, amikor a beavatkozásodra szükség van.

Amikor azt mondod az óvónőnek, hogy szeretnél mindent tudni a gyerekedről, amíg az ő felügyelete alatt van, nem kell azt gondolnod, hogy egy szívességet kérsz tőle. Ezzel csak azt fejezed ki, hogy érdekel a nevelés, amelyet a gyereked kap, s ebben az óvónőnek fontos szerepe van.

Miután már egy hete jár a gyermeked óvodába, hívd fel újra, hogy ellenőrizd, hogy hogyan halad a gyerek. Így tisztán látni fogod a gyerek fejlődését, és megelőzheted a gondokat, amelyek az idők során kialakulhatnak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search