Szülés után

 In Szülés és gyermekágy

torna szülés után
Tápláltuk a gyermekünket hónapokon keresztül, amíg méhünkben volt, a szülés pedig az energiatartalékunk nagy részét igényelte. A terhesség utólsó hónapjaiban nem tudtunk már jól pihenni, hiszen egyetlen pozíció sem volt már kényelmes. A türelmetlenség, hogy láthassuk már gyermekünket, de ugyanakkor az aggodalom is, hogy minden rendben történjen, ugyancsak enegiavesztéssel jár.

Aztán amikor a kórházból hazajössz a szülés után, a napi programod teljesen más lesz, mint azelőtt volt: az újszülöttet helyezed mindenek elébe, de időt kell szakíts a többi munkáidra is, tehát nagyon elfoglalt leszel.

Mindezek olyan fáradtságot idéznek majd elő, amelyeket eddig még nem tapasztaltál, ezért szükséges, hogy szülés után a lehető legrövidebb idő alatt visszanyerd formádat és energiádat.

Az étkezés

Az egészséges táplálkozás a lábadozási időszak egyik szerves része.

A proteinek szükségesek a szövetek regenerálódásához, a zsírok az energiához, a szénhidrátok egy hatásosabb tónushoz, a rostok az emésztés működéséhez kellenek, emellett szükség van még ásványi anyagokra és oligoelemekre. Egy kiegyensúlyozott étrend olyan szükséges elemeket tartalmaz, amelyek segítenek legyőzni a fáradtságot.

Ha nincs időnk főzni, törekedjünk arra, hogy minél kiegyensúlyozottabban étkezzünk. A gyümölcsöket és zöldségeket, a keményítőt, a húst, a halat és a tejtermékeket naponta fogyasszuk.

Ne aggódj, legalább 6 hónap kell elteljen ahhoz, hogy a szervezetedben minden normalizálódjon és legalább egy év, hogy ugyanolyan derekad legyen mint szülés előtt.

Vigyázz a szépségedre

Szakíts időt magadra is, nem kell több, mint napi negyedóra.

Harcolj a bőrrepedések ellen szülés után is. Bár a krémek nem tüntetik el, minden bizonnyal csökkentik súlyosságukat. Ugyanakkor ha csak egyszerűen masszírozzuk a hasunkat, combunkat, csípőnket, az is segít a javulásban.
Légy türelemmel, a testnek szüksége van időre, hogy visszanyerje eredeti formáját. Hidratáld melledet, a mellbimbó kivételével – ha szoptatsz, hogy megelőzd a szövetek gyengülését.

A foltos testrészek (bőrfoltok vagy fekete csík) hormonális alapon jelentek meg és még észlelhetőek lesznek néhány hónapig.

A gát regenerációja szülés után

Terhesség és szülés alatt a szalagokból és izmokból álló szerkezet, vagyis a gát, amely a kismedence szerveit tartja nagy megpróbáltatáson mentek keresztül.

Most eljött az idő, hogy újra edzük ezeket a testrészeket, a tornagyakorlatok javasoltak minden olyan nőnek, aki természetes úton szült. Egyik fontos része a gyakorlatnak abban áll, hogy térj vissza nemi életedhez. A a gát regenerációját a szülés utáni 6-8. héten kezdheted el, ha szoptatsz, akkor később.

Nagyon fontos, hogy ez orvosi felügyelet alatt történjen és abban áll, hogy az automatikus összehúzódási kontrakciókat szabályozd, hogy elkerüld a véletlenszerű vizeletvesztést vagy a belső nemi szervek leereszkedését. Amikor ebből a szempontból elérted céljaidat, elkezdhetsz a hasizomzattal foglalkozni.

Fizikai aktivitás szülés után

A szervezettől és a fizikai képességtől függően szüles után egyes anyák könnyebben, másak hosszabb idő alatt javulnak, de a gát helyreállást illetően általában 2 hónapot kell várni mindenkinek, ezután kezdhetjük csak el a (egyszerű és laza) gyakorlatokat.

Császármetszés vagy epiziotómia esetében sokkal több türelmünk kell, hogy legyen. Bármelyik esetben kérdezzük meg az orvost. Mint ahogyan a terhesség idejében, a gyaloglás most is jót tesz, a gyermek is szeretni fogja a friss levegőn. Ami a sportolást illeti, laza mozgásokat ajánlunk, akár egy tornateremben vagy az úszást. Az olyan sportok, amelyek nagyon igénybe vesznek (ugrálások, szaladás) nyilván elkerülendőek.

Még az otthon végzett gyakorlatok is segítenek meggyengített izmaink erősítésében, ugyanakkor egy harmonikus fogyást is eredményeznek. Nem ugyanez mondható el viszont a fogyókúrákról.

Természetesen mi is, mint minden más anyuka, a legjobbakat szeretnénk gyermekünknek nyújtani, de nem szabad megfeledkeznünk magunkról sem.

Használjuk ki, amikor a gyermek alszik, és pihenjünk, fogadjuk el család segítségét. Meglepően sokan szeretnének majd segíteni.
Ne feledjük! Nagyon fontos az újszülöttnek, hogy anyukája is jó formában legyen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search