A fájdalom csökkentése szülés után

 In Szülés és gyermekágy

A fájdalom csökkentése szülés után

A terhességet úgy is tekinthetjük, mint egy maratont. A terhesség alatt minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy a magzatnak jó legyen, szülés után pedig következik a lábadozási, felépülési időszak. Egyes orvosok az mondják, hogy 9 hónap kellett egy szüléshez, és még 9 hónap fog kelleni ahhoz, hogy felépüljünk.

Az anyaméh

A méh normál állapotból olyan állapotba került, hogy képes legyen befogadni egy kifejlődött gyermeket. Szülés után egyre kisebb lesz, és vérzeni fog. Ezt szülés utáni vérzésnek is nevezzük (lochia, vagyisgyermekágyi folyásnak). Az első hetek meglehetősen nehezen telnek. Menstruációs fájdalmakhoz hasonló görcsöket érzhetünk, főleg szoptatás közben. Ha bármilyen furcsa fájdalmat vagy vérzést érzékelünk, azonnal forduljunk orvoshoz, hogy az állapítsa meg, mi a gond.

Két dolgot kell figyelembe vennünk, amikor erről a folyamatról beszélünk. Az egyik a szoptatás, ami felgyorsítja a felépülést. Ha a folyás barnából vagy sötétvörösről élénkpirosra vált, azt jelenti, hogy nagyon aktívak vagyunk és ez még korai. Lassítsunk le, és jobban fogjuk érzeni magunkat. Ne használjunk tamponokat, ugyanis nagy a veszélye annak, hogy baktériumokat vezetünk be – maradjunk csak a tiszta vattánál vagy a betéteknél.

 

Székrekedés

Valószínű, hogy az első széklet a szülés után néhány nappal fog jelentkezni, ami viszonylag fájdalmas lehet, főleg ha gátmetszéssel szültünk. Az orvos valszószínű felír egy puhító krémet, de mi is segíthetünk magunkon, ha sok rostot eszünk és sok vizet iszunk.

Ha gátmetszéssel szültünk, biztos a kórházban előírták számunkra, hogyan kezeljük a sebet. A legjobban a seb befertőzésére kell vigyáznunk, aminek jelei a kipirosodás, az izzadás és a tapintásra való érzékenység. Hallagassuk meg az orvos javaslatát, ha minél előbb gyógyulni szeretnénk. Természetesen ne vezessünk fel semmit a hüvelybe, és ne legyen olyan fajta szexuális kontaktusunk, ami a nemi szerv használatát feltételezi egészen addig, amíg az orvos meg nem engedni, hogy elkezdjük újra a nemi életet.

A mellek

Ha nem szoptatunk, valamilyen megnagyobbodásra számíthatunk. Vegyünk egy jó melltartót, ami felemeli a melleket, állítsuk be a pántjait, és mindig legyen rajtunk. Kerüljük el a mellbimbók izgatását, a meleget vagy a tej kifejését. Mindezek az anyatej termelést fogják serkenteni és mi éppen ezt szerenénk elkerülni. A jeges zacskók vagy az orvos által felírt nyugtatók segítenek átmenni azon a néhány napon, ami alatt a szervezetünk megszünteti a tejtermelést.

Nagyon sok más mód van még erre, a tünetek pedig teljesen másak lehetnek, mint amiket fennebb olvastunk. Az orvos pontosabb javaslatokkal szolgálhat majd, amelyek segítenek a felépülésben és csökkentik a gondokat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search