Mit tegyünk, ha a gyereknek migrénje van?

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A fejfájás és a migrén olyan vírusos megbetegedésekkel járhat együtt, mint az influenza vagy arcüreggyulladás. Számos felső légúti tünet kíséri ezeket, valamint orrfolyás, tüsszögés vagy torokfájás. Más súlyosabb fertőzések, amelyek gyerekeknél fejfájást okozhatnak, többnyire lázhoz, émelygéshez vagy hányingerhez kapcsolódnak. A fej traumái is fejfájast okoznak, az utána való hányinger pedig olyan tünet, amit komolyan kell venni.

A feszült gyereknek, az allergiában szenvedő gyereknek vagy a gyenge látású gyereknek is fájhat a feje.

A visszatérő fejfájások nagyon gyakoriak, az iskolás gyermekek 5-10%-ára jellemző. Ezek lehetnek allergia vagy krónikus fertőzés tünetei és ritkán agyi- vagy hátgerincproblémák. Mégis a leggyakoribb visszatérő fejfájásokat a vérnyomás okozza.

Migrének

Az fájdalom igazi okát nem lehet tudni, de úgy gondolják, hogy agyi idegek és vérerek gyulladása miatt történik. A migrénes fájdalmak egyből a fejfájással jelentkeznek vagy egy figyelmeztető fázissal, amit aurának nevezünk. Ez idő alatt a gyerek szédülni kezd, érzékennyé válik a hangokra és a kezeiben viszketegség lép fel.

Ritkán, a gyerek képtelen lesz mozagtni egyes végtagjat. Az aura után következik a fejfájás, ami hullámszerűen hat. A fájdalom költözik a homlokról a halántékra vagy az egész fejben érezhető. Ez a fájdalom lehet enyhe vagy lehet olyan erős, hogy a gyeremeknek abba kell hagynia tevékenységét. Gyakran a gyermek aludni kíván egy sötét szobában, ugyanis rendkívül érzékeny lesz a fényre, hangokra és mozgásokra.

A migrénekkel általában émelygés, hányinger társul, néha hasmenés, szomjúság vagy verejtékezés. A fájdalom tarthat egy félórát, néhány órát vagy egy egész napon keresztül. A migrének néhány hónaponként jelenkezhetnek, vagy egy héten többször is.

A fejfájáson kívül másfajta migrén is létezik a gyerekeknél. Egyes migrének hasfájassal, hányingerrel vagy szédülésekkel járnak. Ezeket a tüneteket nem kíséri feltétlenül hányinger.

Migrént okozó tényezők a gyerekeknél: az alvás hiánya, rendszertelen étkezés, kiszáradás vagy emocionális stress. Ritkán a migréneket ételek is okozhatják, mint például a csokoládé, mogyoró, túró, pizza, joghurt, fagylalt, kakaó, fűszerek stb.

15 éves korig a migrének nagyon gyakoriak a lányoknál és fiúknál is. Ezután a lányoknál maradnak gyakoribbak. Egyes gyerekeknél megszűnnek ezek a fájdalmak egy adott életkor után, másoknál továbbra is jelentkeznek. Bár az igazi okot nem ismerjük, a migrének örökölhetőek.

Vérnyomás okozta fejfájás: okok, tünetek és jelek

Ezek a fájdalmak gyakoribbak, mint a migrének. Úgy nyilvánul meg, mint egy öv, ami szorítja a fejet. A fájdalom konstans, tarthat órákon vagy napokon át.

Ezeket emocionális és fizikai stresssz okozhatja, gyakran izomfájasokkal is jár a nyak, vállak és arc környékén. Tehát okozója lehet a nem megfelelő ülési helyzet a számítógép előtt.

A stresszből következő pszichológiai feszültség is fejfájáshoz vezethet. Ez a fejfájas gyerekeknél nem olyan súlyos, hogy abba kellene hagynia a napi tevékenységét. Ugyankkor nem jelentkezik aurával és nem kíséri émelygés vagy hányinger. Ezek a tünetek különböztetik meg a migrénes fájdalmakat az egyes feszültségek okozta fejfájásoktól.

Egyes gyermekeknél mind a kétféle fájdalom jelentkezhet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search