Só mikortól adható a baba ételeihez?

 In Táplálkozás és diéta

só a baba ételeibeHat hónpos kora elött napi 1 gramm sónál kevesebb szükséges a csecsemő számára, amihez hozzájut a tejből vagy a tejporból. 7-12 hónapos kora között, amikor a hozzátáplálás szakasza megkezdődik, fokozatosan emelkedik napi 1 gramm fölé a sószükséglete. Az 1 és 3 év közötti kisgyerekeknek, kevesebb mint napi 2 gramm sóra van szükségük, ami napi 0,8 gramm nátriumnak felel meg.

Ügyelj az alábbiakra:
• ne adj magas sótartalmú ételt a babának
• ne hasznáj sót a főzéshez
• korlátozd a készételek használatát, mint például sütemények, kekszek, piskóták, levesek, szószok, porlevesek, pizzák, tartósítószereket tartalmazó zöldségek, túró, sonka, sült krumpli stb., amelyek sok sót tartalmaznak. Készítsd el ezeknek a só nélküli változatát te magad otthon.

A bébiételek, gabonafélék rendszerint csökkentett sótartalmúak. Vigyázz, ne keverd össze más, nagyobb gyerekeknek való ételekkel, mert azok valószínűleg nagyobb arányban tartalmaznak sót, mint ami egészséges a babának.

Ha mégis adsz a babádnak sós ételeket, lehetőleg kicsi adagot és csak ritkán.

A termékek címkéjén általában a só nátrium megnevezés alatt szerepel: 1 gramm nátrium 2,55 gramm sónak felel meg. Mindig olvasd el a termékleírást, és csak azokat vásárold meg a babának, amelyek 0,1 gramm nátriumnál kevesebbet tartalmaznak 100 gramban.

A sóban szegény ételek, amelyek egészségesek a kisbabának, a következők: gyümölcsök, zöldségfélék, saláták, szárnyashús, halfélék, tojás stb.

A baba étrendje szempontjából nem számít, hogy frissen vagy fagyasztva szerzed be ezeket a termékeket, ha azok nem tartalmaznak sót (vigyázz a fagyasztott zöldségekkel, mert azok rendszerint sózva vannak).

A rizs és tésztafélék is tartalmaznak sót, ezért semmiképp ne adj hozzá pluszba, mikor főzöl. Mindig olvasd el a termékeken lévő címkéket és egy idő után már tudni fogod, melyik termék mit tartalmaz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search