Ingyenes HPV-oltást kaphat minden hetedikes lány ősztől

 In Közérdekű információk, hírek

A program körülbelül 45 ezer általános iskolás, hetedik osztályos lányt érint. A méhnyakrák megelőzésben fontos szerepet betöltő HPV-oltást igénylő nyilatkozatot szeptember 15-ig kell visszaküldeni.

A HPV-fertőzés egy rendkívül súlyos és rettegett megbetegedés, az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok előzhető meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védőoltással – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten. Az államtitkár kiemelte: ez egy olyan lehetőség a szülőknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg. A program 1,2 milliárd forintba kerül – közölte.

Úgy látja, a védőoltással és a komplex szűrőprogrammal – amennyiben ebben a pedagógusok és a szülők is partnerek – a következő évtizedekben leküzdhetik ezt a megbetegedést Magyarországon. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség – mondta.

A méhnyakrák nagyon sok nőt érint

Évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nő hal meg ennek következtében. Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos az eseményen elmondta: a méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nők között az első számú halálozási ok Magyarországon. Magyarországon alapvetően pozitív a hozzáállás a védőoltásokhoz, ezért remélhetőleg sokan veszik igénybe ezt az ingyenes védőoltást is – vélekedett.

Kifejtette azt is: Magyarországon eddig még nem volt ilyen oltási metodika, hiszen ezúttal egy kötelezően felajánlandó oltásról van szó, amelynek kampányában elsősorban az iskolák felé irányul a figyelem. A tanév elején a pedagógusok osztják szét az oltással kapcsolatos nyilatkozatokat, amelyeket szeptember 15-ig kell visszaküldeni. Ezt követően, vagyis az első félév elején kaphatják meg a lányok az első oltást, majd fél évvel később a másodikat – magyarázta.

Paller Judit hangsúlyozta: az iskolai egészségügyi szolgálatok készen állnak a feladatra, és kellő tájékoztatást is tudnak nyújtani az oltásról.

Azt is hangoztatta, hogy a méhnyakrák ellen az oltás és a szűrések együttesen hatásosak igazán. Az oltásnak alapvetően nincs felső korhatára, bárkinek ajánlott – mondta.

Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat.

Mi az a HPV?

A HPV a humán papillomavírus rövidítése. Több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrák-megbetegedések mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as felelős. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

EU-s napok - középiskolaLabor kaland - pályázat középiskolásoknak