Nevelési hibáink és gyermekeink iránt érzett feltétlen szeretet

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

gyerek szeretetAz emberi kapcsolatok közül az egyik legkülönlegesebb a szülő-gyermek kapcsolat, melynek felépítése nagy odafigyelést, sok türelemet, hozzáértést, és nem utolsósorban időt igényel. Nagyon fontos, hogy egészen kicsi kortól, a kényes és nehéz kamaszkorig a gyermeknek meg kell értenie, tudnia kell, sőt meggyőződése kell legyen az, hogy a szülő a legjobb barát, mindig az első, aki mellette áll. A szülő az a személy, akire bármikor és bármiben számíthat.

Ne csodálkozz, ha a gyermek ordibál társaival, estleg saját testvéreivel. Azért teszi, mert ezt látta a szüleitől, vagyis tőletek. Ha tízszer elmondod neki, hogy ne ordítozzon, vagy, hogy amit neked szabad, azt neki nem, azzal csak azt éred el, hogy felerősíted benne az utánzásra való hajlamot.

Nyolc-tízéves korig a gyermekek szüleik hozzáállását és viselkedését utánozzák. Sőt, ezek a magatartásformák teljesen beléjük ivódnak, személyiségük jellemzőivé válnak. Ezért nagyon fontos egy egyenlőségi viszony kialakítása, melyben magyarázattal szolgálnak saját szülői hibáikra, önmagukat pozitív megvilágításba helyezve, jutalomként saját tévedéseik őszinte beismeréséért.

• Ne kösd az édességek fogyasztását az egészséges fogások elfogyasztásának feltételéhez. Soha! Nyilvánvaló, hogy gyermekeinknek szükségük van az édességek nyújtotta örömökre. Egyszerűen szerezd meg nekik ezt az örömöt, feltételek nélkül. Az ebéd utáni desszert álljon gyümölcsökből, házi készítésű édességekből, melyek sokkal egészségesebbek a kereskedelemben kaphatóaknál. Ezáltal gyermekei megszokják az egészséges étkezést.

• Az önbizalom, mely biztatás, dicséretek, az elért sikerek elismerése révén alakul ki, a személyiség egyik nagyon fontos része. A saját képességek és ezen képességek határainak megismerése szintén nagyon fontos eleme a gyermek személyiségének.

Hasznos tanács
Ha a gyermek dicséretet kap bármiért, amit tesz, egy eltorzult képet alakít ki önmagáról és rendkívül sebezhetővé válik abban a pillanatban, ahogy valós versenyhelyzetbe kerül. Az élet pedig éppen egy ilyen versenyhelyzet, a sokk, ami érni fogja, pedig nagyon nagy lesz. Öt-hat éves kortól csak akkor dicsérjük a gyermeket, ha ezt valóban ki is érdemelte. Gyermekeinknek szükségük van a kritikára, az igazságos elismerésre, csakúgy mint a bátorításra. A lényeg az, hogy mindezt életkoruknak megfelelő módon és csak valós sikereik árán kapják meg. Ki lehetne tisztességesebb és őszintébb kritikus mint maga a szülő? Ha mind a kritikának, mind a dicséretnek megvan a valóságalapja, a gyermek meg fogja tudni különböztetni az értékest az értéktelentől és a jót a rossztól.

• A gyermeket kamaszkoráig, sőt még azután is, egységes egészként kell tekinteni. Ha azt mondod neki, “lusta vagy”, ő ezt nem úgy érti, hogy nem vitte ki a szemetet vagy nem takaritotta ki a szobáját, hanem a lehető legtágabb értelemben fogja fel a kijelentést. A probléma nagyon kényes, és téged, mint szülőt, arra kötelez, hogy nagyon figyelj oda, mit és hogyan kritizálsz.

Hasznos tanács
Az egyik megoldás a dicsérettel kombinált kritika lehet. A mondanivalónk átadásának egy másik módja az, hogy kifejezzük tetteikkel kapcsolatos érzéseinket. Ne azt mondd , hogy „koszos vagy”, inkább azt: ”Ó de sajnálom, hogy összepiszkoltad a nadrágod. Nagyon szép volt.”. Az ilyen jellegű hozzáállás sokkal jobb eredményeket produkál, mint az egyszerű kritika, főleg nagyobb gyermekek esetében.

• A konfliktusok elkerülése érdekében általában hajlamosak vagyunk a gyermeknek mindent megadni, amit csak kér. Ez azonban nem helyes. Gyermekeinknek nem szabad azt hinniük, hogy bármit megkaphatnak, amit csak akarnak.

• A szülő és gyermek egyaránt helyesen kell értelmezze a szülői autoritást. Ez a jó nevelés és a gyermek szülőbe vetett bizalmának záróköve.

• Mielőtt a gyermeket köteleznéd valamire, jól gondold meg, hogy adott esetben helyénvaló-e az autoritáshoz folyamodni. Ha arra a következtetésre jutsz, hogy nem, inkább hagyd meg neki a választás lehetőségét. Hidd el, tisztelni fog ezért!

Hasznos tanács

Jól gondold meg, mielőtt köteleznéd valamire. A legfontosabb, hogy ha egyszer azt mondtad a gyermeknek, hogy MEG KELL csinálnia valamit, akkor ne visszakozz. Ha azt mondtad, hogy KELL, akkor alkunak nincs helye!

Figyelem!
Légy korrekt és igazságos. Soha ne élj vissza a szülői hatalmaddal!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search