Neveld őszinteségre gyermeked!

 In Lélek és pszichológia

gondolkodó kisfiú Még a legkisebb, legártatlanabb füllentések is hazugságok. Különösen akkor, ha másokra nézve ez hátrányos, ártalmas következményekkel bírnak.

A hazugságok minden esetben problémákat szülnek, és annak ellenére, hogy hajlamosak vagyunk abban a tévhitben ringatni magunkat, hogy gyermekeink minket soha nem fognak becsapni, néha bizony szembesülnünk kell azzal, hogy ez mégis megtörténik. Ha jó emberismerő vagy tudni fogod, mikor hazudik a gyerek. Lehet szülői megérzés vagy egyszerűen látszik a viselkedésén, hogy nem mond igazat, füllent, ferdít vagy takargat valamit. A szülők bizony rendelkeznek azzal a bizonyos hatodik érzékkel!

A gyerekek és a hazugság fogalma

Mi is a hazugság? Ha gyermeked nem tudja erre a kérdésre a választ vagy ha füllentett neked, de látod rajta, hogy nincs tisztába azzal, hogy mit tett, magyarázd el neki, mi a hazugság.

Ebben a korban nehéz megkülönböztetni a hazugságot a félreértéstől. Például, ha azt ígéred a gyermeknek, hogy csirkét fogsz sütni vacsorára, de a boltban nem kapsz szép csirkét, ezért disznóhúst veszel és disznósültet készítesz, ez nem hazugság, ez csak egy félreértés. Éppen ezért mindenképp törekedj arra, hogy egyszerű, számára is érthető módon magyarázd el a különbséget.

A farkast kiáltó fiú valószínűleg nem teszi, amit tett, ha tudta volna, mi lesz a következménye a hazugságának. Ha hazudsz, nem csak magadat hozod kellemetlen helyzetbe, hanem mindenkit, aki érintett a hazugságodban. Meséld el ezt a történetet gyermekednek, majd beszéljétek meg közösen, hogyan is kellett volna a fiúnak viselkednie adott helyzetben.

Fontos szempontok

Mit nevezünk hazugságnak? Beszélgessetek erről a témáról gyermekeddel! Magyarázd el neki, mit és miért nevezünk hazugságnak. Olvass neki meséket vagy mesélj neki történeteket, amelyek tanulsága az őszinteség dicsérete.

Ha már nagyobb a gyerek, elmagyarázhatod neki a különbséget a hazugság, egy véletlen és a félreértés között. De ne várd meg, míg valami butaságot tesz vagy hazudik, beszélj erről a témáról vele minél korábban! Fontos, hogy mielőtt megtörténne, beszélj vele erről a témáról. Bármikor megteheted: az autóban útközben, bevásárláskor, amikor együtt főztök, vagy bármikor, amikor együtt vagytok. Minden közösen töltött perc megfelelő időpont egy fontos és tartalmas beszélgetésre. Ilyen jellegű beszélgetéshez használd a „mi lenne, ha…” forgatókönyvet, vagy kérdezd meg tőle, hogy ”ha a barátod butaságot csinál és a tanító néni megkérdezi, mi történt, akkor te mit mondasz? Hazudsz vagy megmondod az igazat?”. És persze tárgyaljátok meg, hogy a hazugságok veszélyesek: „Ha hazudsz a tanító néninek, mi történhet a barátoddal? És veled?” Meséld el azt is neki, hogy egyes gyerekek, akik megússzák büntetés nélkül azt, ha butaságokat csinálnak, ugyanúgy fogják tovább folytatni.

Ha butaságot csinál, de őszintén elmondja, akkor dicsérd meg, jutalmazd az őszinteségét, de természetesen azt se felejtsd megmondani neki, hogy többször ne ismételje meg ugyanazt a hibát. Vagy mondd el neki, hogy meg kellene most büntetned, ugyanakkor nem bünteted meg ezúttal, mert őszintén bevallotta, amit tett.

Használd a „mi lenne, ha…” forgatókönyvet, amikor az őszinteségről és a hazugságról beszélgettek. Hangsúlyozd, hogy a hazugság veszélyes dolog. Többször is magyarázd el neki (a fentiekben leírt módon), mennyire fontos, hogy igazat mondjon, például akkor, amikor a barátja valami olyat tesz, amivel másoknak vagy akár önmagának is kárt okozhat. Azt is tudatosítsd benne, hogy a hazugság előbb-utóbb felszínre kerül, kiderül, és a hazugsággal semmi mást nem lehet elérni, csak rontani a helyzeten.

Sok-sok gyerekkönyv, de rajzfilm és film is készült, aminek kapcsán el lehet beszélgetni gyermekeddel erről a kérdésről. Amikor befejeződött a mese, rajzzfilm vagy film, beszéljétek meg, hogyan hatott a hazugság a szereplők sorsára, az eseményekre. Kérdezd meg, mi a véleménye a végkifejletről? Ugyanígy cselekedett volna? Mit tett volna másként és hogyan?

Összegzés:
• hozz fel gyermekednek konkrét, valós példákat, amikor valóban nagyon fontos, hogy teljesen őszinte legyen!
• mutasd meg neki, hogy a hazugsággal nem ér el mást, mint azt, hogy a helyzet még rosszabbra forduljon!
• nézzetek filmeket, olvassatok történeteket, amik ehhez a témához kapcsolódnak!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search