A gyerek erkölcsi nevelése. Hogyan tanítsd meg neki, mi a helyes és mi a helytelen?

 In Lélek és pszichológia

A gyerek erkölcsi nevelése

Az erkölcs a gyermek másokkal, valamint a társadalommal szembeni viselkedésére, magatartására vonatkozik. Olyan törvényeket és szabályokat tartalmaz, amelyet mindenkinek kötelessége betartani. Emellett azt is meg kell különböztesse, hogy mi a helyes és mi a helytelen.

Ki a hibás?

A kicsik úgy gondolják, minél nagyobb kárt tesznek, annál hibásabbak. Egy felmérés során két történetet meséltek el több gyereknek. Az első történet arról szólt, hogy egy gyerek összetört 15 csészét. A második történet szereplője egy csészét tört össze, miközben a lekváros üveget szerette volna levenni a szekrényről, amikor nem volt otthon az anyja. Megkérdezték a gyerekeket, melyik történet szereplője követett el nagyobb bűnt? Azt válaszolták, hogy az, aki több csészét tört össze, függetlenül attól, hogy a másikat milyen szándék vezérelte. Ezt objektív vagy reális tanulságnak nevezzük. Voltak azonban olyanok is, akik azt mondták, hogy a második hibázott nagyobbat, mert őt rossz szándék hajtotta. Ez már egy magasabb színvonalú, úgynevezett szubjektív vagy autonóm tanulság. Erre a véleményre azonban 12-13 éves korában jut el a gyerek.

 

Az erkölcsösség kialakulása gyerekeknél

Ez már egészen pici kortól elkezdődik. A gyerek a szülőktől és saját tapasztalataiból tanul és képes döntéseket hozni. Az erkölcsösség már kisgyerekkortól kialakulhat, ahogy a szülők tanítani kezdik a gyereket túlzott engedékenység nélkül. Ezáltal a gyerekben kialakul a tolerancia mások iránt, és megtanulja elviselni a felnőttkorral járó nehézségeket.

Ha a gyerek túl sok szeretetet, figyelmet kap, és megengednek neki mindent a szülők, szemtelenné válhat és mindig többet szeretne kapni. Ez lassíthatja a gyerek fejlődését és egyéniségének kialakulását. Ez a viselkedés elfogadható egy 2-6 éves gyereknél de a 12 évnél nagyobbaknál már nem helytálló. A túl nagy szigor sem célszerű, hiszen ezáltal a gyerek elveszti önbizalmát, és nem tudja iránytani az életét. Később lázadó magatartás alakulhat ki nála, vagy magába fordulhat, elhízhat a gyerek. A helyes középutat valóban nem könnyű megtalálni.

 

kisgyerek

 

Ne feledd, a szülő viselkedéséből tanul a gyerek. Te nem csak határokat húzol számára, de arra is megtanítod, mi a helyes és mi a helytelen. Te alakítod a gyermek fejlődését, és rajtad múlik az is, hogy milyen felnőtt válik majd belőle. A gyerek, ahogyan nő, saját döntéseket fog hozni, amik lehet, nem egyeznek meg a társadalom elvárásaival. A szülőnek meg kell tanulja elfogadni ezt. Mindez része a gyerek nevelésére vonatkozó szülői kötelességeknek. Ha jó példát mutatsz gyermekednek, meghallgatod és megérted őt, nevelése sokkal könnyebben fog majd menni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search