Otthon hagyhatjuk-e egyedül a gyerekeket?

 In Lélek és pszichológia

kislány egyedülFélsz egyedül otthonhagyni a gyereket? Tudd meg, hogyan védheted meg ilyenkor is a lehetséges balesetektől!

A gyerekek hazaérnek az iskolából egy üres házba. Becslések szerint a gyerekek 40%-a egyedül van otthon napközben és néha éjszaka is.

“Gyerekek kulccsal a nyakukban” – ezt a kifejezést olyan gyermekekre használják, akik rendszeresen egy üres házba érkeznek haza. A témát számtalan módon feldolgozták már, egy jólismert film is készült belőle “Reszkessetek betörők” címmel.

A valóság azonban, amellyel azok a gyerekek néznek szembe, akik egyedül vannak otthon, nagyon különbözik ettől. Sok probléma, lehetséges kockázat és veszély létezik, melyet figyelembe kellene venned azelőtt, mielőtt kitennéd a gyereket egy ilyen helyzetbe.

Figyelj a következőkre:
• a gyerek felkészítésére, kortól függően
• a te szabályaidra és elvárásaidra
• a szülőkkel vagy felnőttekkel való kapcsolatfelvételre szükség esetén (például telefonszámok)
• veszélyes helyzetekre (például balesetek, tűz, alkohol, drogok, ismeretlenek, fegyverek)
• mikor és hogyan válaszoljon a telefonra vagy az ajtóban?
• a telefon használatára
• barátokra és vendégekre, akik a házba jönnek
• a testvérek iránti felelősségre
• az időpocséklásra (például tévénézés)
• a kábeltévé felnőtteknek való műsorainak hozzáférésére.

Hány éves kortól lehet nyugodtan otthon hagyni gyerekeket?

Nem lehet általánosítani, hogy mikor jön el az ideje, amikor agyereket már otthon lehet hagyni egyedül. Számos országban törvény szabályozza ezt és szülőket teszi felelőssé gyermekük felügyletével kapcsolatban. Általában 10 éves kor alatt nem ajánlatos egyedül hagyni a gyerekeket a lakásban, a csecsemőket és a kisebb gyerekeket pedig még néhány percre sem szabad magukra hagyni.

Mielőtt ezt a döntést meghoznád, figyelembe kell venned gyermeked felelősségérzetét, viselkedését és józan ítélőképességét. Az idősebb tizenévesek általában már elég érettek ahhoz, hogy egy meghatározott ideig egyedül is elboldoguljanak.

Határozd meg azt az időt, ameddig távol leszel! Beszéld meg gyermekeddel, hogy készítsen egy tervet, mely a fentebb felsorolt lehetséges problémák megoldásához kötődik. Bizonyosodj meg arról is, hogy a lakás biztonságos gyermeked számára! Ismételd át vele, mit kell tegyen, ha valamilyen vészhelyzet adódik.

Sok kisgyerek és tizenéves számára félelmetes dolog egyedül otthon maradni. Ezért fontos, hogy igyekezz leszűkíteni azt az időt, amíg távol vagy és készítsd fel gyermekedet, hogy szembe tudjon nézni a felmerülő helyzetekkel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search