10 tanács szülőknek, hogy a gyerekkel való várakozás tartalmasan teljen

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

Ismerős a következő forgatókönyv?

Sorban állsz egy bevásárlóközpontba gyermekeddel, fizetnél a pénztárnál, ő pedig hisztizik és elkezd torkaszakadtából kiabálni, mert megunta a várakozást. Hosszab útra indultok autóval, gyermeked pedig percenként kiabál, hogy: “unatkozom, ott vagyunk már?”.

Minden szülő átment ilyen helyzeteken, miközben valahol várakoznie kellett a gyerekkel együtt, azonban sok esetben egy ilyen helyzet elkerülhető lehet. Íme, néhány hasznos tanács, hogy a várakozás könnyebben teljen és a halottnak nyilvánított időt szórakoztatóvá tedd a gyermek számára.

 

1. Türelmesnek kell lenned!

A várakozás része az  életnek. Sok szülő megpróbál segíteni gyermekének keresztülmenni ezeken a helyzeteken. Miközben várakoztok valahol, megtaníthatod elfogadni ezt a helyzetet. Nem természetes, hogy a gyerek ingerlékeny legyen, de normális, hogy néha minden ember megunja a várakozást.

2. Tartsd kéznél a játékokat!

Könnyű elraktározni néhány játékot a táskába azokra a pillanatokra, amikor a gyermeknek elfoglaltságot kell biztosítani. Könnyen szállítható és kis helyen elfér a játékautó, a kis játékbaba, plüss állatkák vagy bármilyen más apró játékok. Egy játék, mellyel a gyermek szeret játszani, bármikor jól jöhet, ha hosszú várakozási időszak elé néztek.

3. Készülj egy mesével!

Néhány jó mesekönyv vagy egy kis képzelőerő elviselhetővé teheti a várakozást. Ha egy parkban kell várakoznotok, olvashatsz neki egy könyvéből, vagy kitalálhatsz te magad is egy mesét, majd gyermeked bújhat a mesemondó szerepébe. Ha már előre eltervezel néhány tevékenységet, megmenekülhetsz a nyomástól ezekben a pillanatokban.

4. Keress valami rágcsálnivalót!

Nagyon jó ötlet, ha van kéznél valami finomság. Ez lefoglalhatja a gyereket. Persze, ez nem válasz abban az esetben, ha a gyerek egyáltalán nem éhes. Ha a gyerek megszokja, hogy egészségtelen kóstolókkal foglalod le, nagyon rossz szokássá válhat. Összpontosíts inkább az egészséges dolgokra, melyet csak mérsékelten biztosíts neki.

5. Kreatív percek

Egy másik nagyon gyors mód, melynek segítségével megszabadulhatsz az unalomtól, egy papír és színes ceruzák. Ezeket tarthatod táskádban és előveheted őket, ahányszor gyermekednek elfoglaltságra van szüksége. Sugalld neki, hogy mit rajzoljon vagy hagyd, hogy kreativitása szabadon megynyilvánuljon.

 

unatkozó gyerekek

 

6. Kezdjetek el beszélgetni!

Ha már kifogytál a játékokból vagy a gyerek megunta ezeket, készíts elő egy jóízű beszélgetést, melyben ő is részt vesz. Ha az orvosi rendelőben várakozol, kérdezd meg a gyermeket, mit gondol a falra ragasztott poszterekről, vagy beszélj vele a szobában található különböző tárgyakról. A megoldás a beszélgetés elkezdése. Egy jó beszélgetés alatt az idő repülni fog.

7. Légy idegenvezető!

A gyerekek nagyon kíváncsiak a környezetre, amelyben élnek. Idegenvezetőként, főleg olyan helységekben, mint egy étterem, lefoglalhatsz egy unatkozó gyermeket. Miközben az ételre várakoztok, menjetek ki és nézzetek körül! Emeld ki az étterem különböző aspektusait és tedd őket érdekessé! Mikor a gyermek befejezte az étkezést, vedd ismét elő a színes ceruzákat!

8. Játsszatok valamilyen játékot!

Majdnem minden játékká alakulhat egy gyerek számára. Próbáld ki a klasszikus barchoba játékot vagy számoljátok meg az elszáguldó piros színű autókat. Számtalan játék létezik ezen kívül. A “Ki vagyok én?“ is egy csodálatos játék kicsigyerekeknek és óvodásoknak. Egyszerűen írj le egy szereplőt egy könyvből vagy kedvenc filmből, gyermekednek pedig ki kell találnia, kiről van szó. Vagy akár a klasszikus “Kő, papír, olló“ játék is nagyon jó módszer időtöltésre sorbanállás közben.

9. Tegyél fel kérdéseket a gyermeknek!

Feltehetsz neki mindenféle kérdést, miközben a forgalomban várakoztok, vagy az orvosi rendelőben várakoztok. Próbálj meg játszani vele egy “Ez vagy a másik?“ kört. Kérdezd meg gyermekedtől, hogy hamburgert vagy inkább hot dogot szeretne enni, illetve láthatatlan szeretne lenni vagy inkább a repülés vonzza. Ezáltal még mélyebben megismerhetitek egymást.

10. Tájékoztasd a várakozásról!

Néha az egyetlen, amit tehetsz, az a várakozás és a tűrés. Azonban az idő gyorsabban telhet, ha megbeszéled gyermekeddel a várakozás okát. Ha egy filmről van szó, beszéljetek arról, mi fog történni benne a gyerek véleménye szerint. Ha egy élelmiszerboltban vagytok, találja ki, mennyit fogtok fizetni és hány zacskó lesz tele.

 

Ha néha elismered, hogy várakoznotok kell és előre megbeszélitek, hogy mennyit kell várakoznotok, segíthet kapcsolatot teremteni a gyerekkel. Sok szülő azt gondolja, hogy ha unatkozik a gyerek egyszerűen csak rászól és elfelejti, hogy mennyire könnyen szórakoztatóvá lehet tenni ezeket a pillanatokat. Ha ezen várakozási időt lehetőségnek használod, hogy kapcsolatot teremts gyermekeddel, az idő gyorsabban fog telni és számtalan lehetőséget fog kínálni kreativitása fejlesztésére.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search