Apa is segíthet a baba körüli teendőkben

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

apa és babaA legtöbb cikk az anyukákhoz szól, azonban az apukáknak is döntő szerep juthat  a terhesség alatti és az azt követő időszakban. Hogyan ösztönözd párodat, hogy a babaápolás és gyermeknevelés aktív részese legyen?

Kezdd időben! Ne várj a gyermek születéséig, hogy beavasd partneredet! Segíts neki, hogy kapcsolatot teremtsen a babával, kérd meg, hogy segítsen olyan dolgokban, mint a gyerekszoba berendezése vagy a név kiválasztása.

Ne légy az ellenőrzés megszállottja! Egy anya kezdetben fáradt, ami érthető is, és gyakran rögeszméji vannak a gyermekgondozás módjával kapcsolatban. Ha nem beszélitek meg terveiket a szoptatások gyakoriságával kapcsolatban, hogy ki fogja kicserélni a pelenkát az éjszaka közepén vagy hogyan tarthatnál néha egy kis szünetet, a feszültség, melynek szülként vagyotok kitéve az első néhány hétben megnehezítheti a helyzetet.

Kezdetben, az anya kell visszalépjen kicsit és hagynia az apát, hogy a maga módján intézze a dolgokat. Egy anya saját hibáin keresztül hamar megtanulja, hogy mi a legjobb gyermeke számára. A kispapának is meg kell adni az esélyt, hogy elkövesse ezeket a hibákat, másképp soha nem fog bátorítást nyerni, mely a tapasztalatból ered. Ez gyakran nagyon nehéz egy anya számára, de ez az egyetlen járható út.

Adj neki lehetőséget! Bármennyire is szeretné, fontos, hogy az anya ne vegye ki rögtön az apa karjaiból a síró gyereket, akinek pelenkacserére van szüksége. Lehetséges, hogy számodra egyszerűbb megoldani a helyzetet, de az apának is szüksége van gyakorlatra.

Ha lehetőséget adsz az apának, hogy megtalálja saját módszerét a különböző helyzetek megoldására, hosszútávon előnyös lesz mindenki számára. Ennek eredményeképpen már két módszer is lesz a birtokotokban a gyermek nyugtatására, egy helyett.

Csak lépésről-lépésre! Amíg az apa vigyáz a gyermekre látogass át a szomszédhoz és térj vissza megközelítőleg harminc perc múlva. Ezáltal közelben vagy arra az esetre, ha netán szüksége van segítségre. Ha később több ideig szükséges távol lenned, az apa számára nem okoz majd gondot, ha a gyerekkel kell maradjon.

Bízz rá feladatokat! Adj az apának olyan feladatot, melyet naponta el kell végeznie, ezáltal érezni fogja, hogy fontos része a a folyamatnak, nem csak egy alkalmi segítség. Felelős lehet például a gyermek lefekvési rutinjáért minden este vagy hagyd, hogy kivegye részét az esti fürdetésben vagy a baba etetésében. Kérdezd meg, milyen feladatot szeretne teljesíteni.

Bármennyire is szeretnénk, a természet nem engedte meg a férfiaknak, hogy reggel négy órakor táplálják a gyereket, tehát a szoptatás az egyetlen tevékenység, melyet az apa nem végezhet el, de a fennmaradó lehetőségek nincsenek korlátozva.

A kommunikáción van a hangsúly! Nehéz lehet találni egy nyugodt pillanatot a beszélgetésre, amikor újszülött van a lakásban. Az esetek többségében a csendes percek igazi lehetőségeknek vannak tekintve egy alapos alvásra, mielőtt etetni vagy ringatni kell a gyereket, pelenkát cserélni vagy megkérdezni – ha már nagyobb a gyereket – hogy mire van még szüksége.

A homályos gondolatok, amelyeket a szülőknek nem volt lehetőségük megbeszélni, felesleges feszültséget okozhatnak számukra. Sokszor azért vesz kevésbé részt az apa a baba gondozásában, mivelhogy azt gondolja, az ő módszere, ahogy a gyerekkel foglalkozik, nem annyira megfelelő, mint az anyáé. Ellenben az anya azt gondolja, hogy az apa nem érdekelt, hogy jobban rész vegyen ebben a folyamatban.

A problémák megbeszélése a megoldás ebben a helyzetben. Annak ellenére, hogy annyira fáradt vagy, hogy  már fogpiszkálóval támasztod ki szempilláidat, emlékezned kell, hogy férjed a maga módján próbálkozik.Tehát, amikor habozik odamenni a síró gyermekhez, hogy megnyugtassa, próbálj emlékezni, hogy természetes az izgatottsága és a bizonytalansága, hiszen számára új a helyzet. Ilyenkor neked  kell bátorítanod őt.

Dícsérd és bátorítsd!  Sok apa csupán önbizalomhiányban szenved és ha azt hallja, hogy jó munkát végzett, továbbra is próbálkozni fog. Ezért fontos, hogy dícsérd, amilyen gyakran csak lehetséges.

A valóság az, hogy manapság az apák érintettebbek ebben a folyamatban, mint valaha. Gyakran lehet látni őket gyermekeikkel élelmiszerboltokban vagy akár játszótereken, amint a babakocsit tolják. Ők részt vesznek, mivelhogy részt akarnak venni a gyerek nevelésében akkor is, ha kezdetben szükségük van bizalomerősítésre és egy kis irányításra.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search