Mit tehetsz, ha gyermeked szuperhősnek képzeli magát?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

szuperhős gyerekEmlékszel még, amikor gyermek voltál, és csodálattal tekintettél a környezetedben lévő felnőttekre? Milyen jó volt arról álmodozni, hogy kedvenc rajzfilmed hőseinek bőrébe bújsz, természetfölötti erőkkel rendelkezel, melyeket bármikor használhatsz!

Általában, a gyerekek utánozzák a rettenthetetlen mesehősöket. Ez segít nekik leküzdeni azokat a gátlásokat, melyek a  túlzott félénkségből, a nevetségessé válástól való félelemből adódnak. Egyúttal kielégíti a figyelem középpontjába való kerülés iránti vágyukat.

A baj akkor kezdődik, amikor a gyermek már olyan képzeletbeli tulajdonságokkal ruházza fel önmagát, amelyek biztonságát veszélyeztetik.

Azt azonban meg kell jegyezned, hogy a játék segíti a gyermeket félelmei leküzdésében, és segít, hogy személyiségének jellemvonásai a felszínre kerüljenek. Szuperhőst játszani egy felnőtt felügyelete mellett ajánlott. A játék gazdagítja a szókincsét, és megtanítja a gyermeket a problémák megoldásának fontosságára, egyúttal kreativitását is növeli.

Amikor a gyermeked kedvenc rajzfilmhősét szeretné alakítani, jusson eszedbe, hogy ezt akár tanulságossá is teheted: mondd el neki, hogy ezek a hősök nem csak fizikai erejükből kifolyólag különlegesek. Emeld ki bátorságukat, szelídségüket és segítőkészségüket.

El kell érned, hogy a gyermek megértse a televízió és a valóság közötti különbséget. Magyarázd el neki, hogy amit a rajzfilmekben lát, nem az emberek mindennapi viselkedését tükrözi.

Mesélj neki valós hősökről, olyan személyiségekről, akik pozitív változásokat hoztak a történelem során.

Határozz meg világos szabályokat arra nézve, hogy a nap melyik részében és mennyi ideig játszhat “szuperhősösdit”.

Figyelj arra, hogy a gyermek játékaikban ne jelenjenek meg az agresszivitásra utaló elemek. Segíts gyermekdenk világképe formálásában. A fizikai vagy verbális erőszakot egyetlen esetben se engedélyezd!

Add meg neki a lehetőséget, hogy kifejezze magát. A gyermekek hamar ráunnak egy bizonyos tevékenységre, mindig új kihívásokra van szükségük.

Találj kompromisszumot a játékkal töltött és az egyéb tevékenységekre szánt idő elosztásában.

Arra használd a gyermekeddel eltöltött időt, hogy új dolgokra tanítsd, meghallgasd véleményét mindenről, ami őt körülveszi és számára fontos: barátai, egy új rajzfilm stb.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search