Hogyan kezeljuk a gyerekek játékokért folyatott vitáit?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése


A pszichológusok szerint 3-4 éves korban a legtöbb gyermek már nagyon önző és birtokló a saját tulajdonaira nézve, főleg a játékaira. Ez egy normális szakasz a gyermek fejlődésében, ám ez nem jelenti azt, hogy passzívan kell vegignézned ezt, melyek aztán fizikai agresszióhoz is vezethetnek.

Minden gyermek egyedi és saját személyisége van. Ennek ellenére van néhány általános szabály, melyek ismerete hasznos lehet, ha a gyerek temperamentumához megfelelően alkalmazzák.

Hasznos tanácsok – mit ne tegyünk?

• Soha ne próbáld kötelezni őt, hogy megossza játékaiat másokkal, mert úgy fogja érezni, megfosztották attól, ami az övé, és a többi gyereket "ellenségnek" tekinti majd.

• Ne használ az érvet: "Te nagyobb vagy!" annak érdekében, hogy a játékait adja más gyereknek is, így a kisebb gyermek úgy érezheti, lenézik. A gyereknek meg kell tanulni tisztelni társait.

• Ne tanítsd arra, hogy másoktól kérjen játékokat, mondván neki, hogy ez kölcsönösen kell történjen. Bár ezt a folyamatot gyakran használják a szülők, de mégsem helyes. Ez a megoldás inkább zsarolás.

• Soha, semmilyen körülmények között ne húzd ki kezéből a játékot. A gyereknek a játékok értéket jelentenek. Ha fizikai erővel veszed el tőle, majd ő is (ne feledd, te vagy a legfontosabb modell számára) ugyanezt teszi későbbi éveiben. A legjobb halk, semleges hangon elkérni tőle a játékokat.

Hasznos tanácsok – mit kell tenni?

• Megoldást találni, nem hibáztatni. Ha két gyermek vagy testvér veszekszik ugyanazon a játékon, akkor be kell avatkoznod, hogy rendezd a konfliktust. Próbálj velük együtt megoldást találni. Vitassátok meg egymás közt, és találjatok egy konstruktív megoldást a helyzetre, amiben ne vegyél részt közvetlenül.

• Fontos, hogy gyermeked úgy érezze, bízol benne, hogy képes legyen megtalálni a problémák megoldását egyedül is, és ha testvérek közötti konfliktusról van szó egy játék miatt, még fontosabb, hogy ne avatkozz be. Figyelem! Nem ajánlatos a gyerekeknek tudni, hogy minden helyzetben számíthatnak egy felnőttre.

• Legyél reális! A legtöbb gyereknél az önzés része az érzelmi fejlődés folyamatának. Ezért ne dramatizáld túl a helyzetet, és próbáld úgy tekinteni, mint valami természetes és átmeneti dolgot.

• Ha a gyermek erővel vett el egy játékot egy másik játszótársától, jó ha bocsánatot kér tőle. Ez a gesztus nem csak stílusos, de tanító is: használd ki az alkalmat, hogy elmagyarázd a gyermeknek, hogy nem volt igazságos a tette, és ilyen helyzetben normális, hogy bocsánatot kérjen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search