Ótvar (impetigo)

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Az ótvart kétfajta baktérium okozhatja: stafilococcus vagy streptococcus. Ezek normális körülmények között a bőr felületén találhatóak, az orrüregben vagy a szájban. Nem ártalmasak, csak abban az esetben, ha egy adott helyen túltengésben lesznek vagy befertőznek nyitott bőrrészeket.

Az ótvar többnyire az orr és száj környékén jelentkezik, ott ahol gyakoribbak a vágások, ahol csípések lehetnek vagy a himlő visszamaradt sebein.

A betegség jelei és tünetei

Az ótvar egy vágással vagy a bőr fájdalmával kezdődik. Ha például a gyermek vakarózik, a gyulladás befertőződik a bőrön, az orrban vagy a szájban lévő baktérirumokkal. A gyulladás kipirosodik, megduzzad, viszketegséget okoz és tapintásra érzékeny lesz. Apró gennyzacskók jelennek meg, amelyekből, ha szétszakadnak, sárgás anyag folyik.

Ha a gyermek továbbra is vakarózik, a fertőzés terjed, további fertőzéseket okozva, általában az előzőleg fertőzött bőrfelület mellett.
A gyulladás néhány napot tart, és további néhány nap alatt hegesedik.

Szövődmények

Ha az ótvar sebet hagy a bőrön, nagyon ritkán a baktérium a vérbe kerülhet és vérfertőzést okozhat, ami káros hatással lehet a belső szervekre.

Egy másik rikta következmény az égett bőr effektus, amit a stafilococcus okoz. Ez a betegség leginkább csecsemőknél jelentkezik. Egy lokalizált fertőzéssel kezdődik (impetigo), ezt egy mérgező baktérium okozza, ami bőrreakciót vált ki.

A kiütések a száj körül kezdődnek és kiterjednek az egész testre.  A hólyagok szétrepednek, nyílt sebeket ejtve a bőrön. Ezek a sebek az égésre hasonlítanak. A gyermek lázas lesz és fájdalmak jelentkeznek. Ezt a betegséget kórházban kell kezelni, intravénás antibiotikumokkal.
A jó hír az, hogy legtöbb gyermek könnyen meggyógyul, hosszú távú gondok vagy sebek nélkül.


Kezelés

Legtöbb esetben az ótvar otthon kezelhető. A sebet naponta többször is meg kell mosni vízzel és baktérium elleni szapannal és bekenni egy antibakteriális kenőccsel. A kezelés eredménye egy héten belül látható.

Ha a gyermek állapota nem javul nehány nap alatt, ha a hólyagok sokasodnak a testen vagy a gyereknek láza van, azonnal menjünk orvoshoz.

Az orvos eldönti, hogy erősebb kenőcsre van-e szükség vagy gyógyszeres kezelésre. Fontos, hogy az antibiotikumot az orvosi előírás szerint adagoljuk.

A betegség megelőzése

A legjobb mód az ótvar megelőzésére a gyakori kézmosás. A gyerekek nem szabad vakarózzanak a hólyagok körül. A körmöket minél rövidebbre kell levágni, hogy azok alatt ne bújjanak meg olyan baktériumok, amelyek további fertőzéseket okoznak. Ha letakarjuk a sebeket, megelőzzük a fertőzés átadasát másoknak.

Az ótvaros gyerekek csak akkor mehetnek iskolába vagy óvodába, ha a sebeik le vannak kötve. Ha a fertőzés az egész testre ki van terjedve, ne hagyjuk iskolába/óvodába menni.

Ha a fertőzés elterjedt az óvodában vagy az iskolában, ezt ellenőrzés alatt kell tartani, a játékokat meg kell mosni, egyszeri használatú kesztyűt kell használnunk és meg kell tisztítanunk minden olyan tárgyat, ami a fertőzést továbbadhatná.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search