Migrén – Civilizációs betegség, amelytől minden 4. nő szenved

 In Egészség és életmód

A népesség csaknem 10 százaléka szenved migrénben, de nagyon sok esetben sem a gyógyszerek, sem az ágynyugalom nem használ. Kialakulásának pontos oka még ma sem ismert, de a szakértő szerint mozgásszervi panasz, a nyakizmokat érintő krónikus izommerevség, vagy izomgörcs is állhat a háttérben.

Erős, hosszan tartó, látászavarokkal, hányingerrel járó fejfájás a migrén, amely kortól és nemtől függetlenül bárkinél jelentkezhet, a népesség csaknem 10 százalékát érinti. A leggyakrabban a 20-50 év közötti nők szenvednek tőle, közöttük minden 4. nő panaszkodott már migrénre. Amerikai kutatások szerint az elmúlt kb. negyven évben a fejlett országokban két-háromszorosára nőtt a migrén gyakoriságának a száma, de kialakulásának pontos okát a mai napig nem sikerült tisztázni. Ha rendszeresen szenved kínzó fejfájástól, ha nem használnak a fájdalom-csillapító gyógyszerek, javasolt felkeresni egy belgyógyászt, és/vagy egy neurológust. A szakorvos egy képalkotó diagnosztikai vizsgálat, röntgen, vagy MRI eredményének ismeretében meg tudja állapítani, vannak-e olyan szervi elváltozások, amelyek okozhatják a rohamokat. Előfordulhat, hogy a kínzó fejfájásnak mozgásszervi okai vannak.

„A helytelen testtartás miatt a nyakizmokat érintő, krónikus izommerevség, izomgörcs alakíthat ki úgynevezett csigolyablokkokat. A koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között, vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást” – mondta Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa, gerincgyógyász szakorvos.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyek rendszeres elvégzésével sokat javíthatunk állapotunkon, és akár meg is előzhető a migrén. A mozgásszervi szakértő szerint elég néhány alkalommal felkeresni egy fizioterapeutát, vagy gyógytornászt, aki megmutatja, hogyan, milyen feladatokat kell elvégezni a siker érdekében. Ezeknek a gyakorlatoknak mind az a céljuk, hogy helyreállítsák a gerincoszlop izomegyensúlyát. Elég naponta 20 percet rászánni. Súlyosabb esetben a manuálterapeuta az, aki segíthet a csigolyák közötti blokkok feloldásában.

„A stressz egyébként is hozzájárul a panaszok felerősödésében, hiszen leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Ha még ehhez tartáshiba is társul, olyan panaszokat okozhat, akár például migrén formájában, amelyek maguktól nem múlnak el. Van, akinél használ a gyógyszer, de abban hiszek, hogy a kiváltó okot kell megszűntetni, nem pedig egy átmeneti megoldást alkalmazni” – tette hozzá Dr. Moravcsik Bence Balázs.

Erősítse és nyújtsa nyaki mélyizmait rendszeresen!

  • Ne végezzen körkörös mozdulatot a fejével, inkább hajtsa előre, hátra, majd két oldalra! Figyeljen rá, hogy a füle minél jobban megközelítse a vállcsúcsát.
  • Húzza ki magát, háta, gerince legyen egyenes. Mutatóujjával nyomja hátra a fejét addig, amíg álla egy szintben nem lesz a mellkasával. Végezze el néhányszor a feladatot.
  • Ha van rá lehetősége, rendszeresen járjon masszíroztatni, amely során foglalkoznak a mély nyaki izomzattal.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search