Mit NE mondj a gyermekednek?

 In Lélek és pszichológia

beszélgetés a gyerekkel

Annak ellenére, hogy egy gyermek sok örömet és elégedettséget okoz, néha a napi gondok miatt elveszíted a türelmed. Egy anyuka egyszerre nem tud száz dologgal foglalkozni, akárhogy is próbálkozik, ezért fontos, hogy a napi feladatokat fontossági sorrendbe állítsd, hogy minden gördülékenyebben menjen.

Amikor a gyereked korára jellemzően csintalankodik, szeretnéd, ha ő tudatában lenne annak, hogy nem jó amit tesz, anélkül, hogy türelmesen elmagyarázd neki, miért nem helyes, amit csinál. Azonban bármennyire elkeseredettek vagyunk, és már nem találunk megfelelő érveket arra, hogy csintalan gyerekünk ne rosszalkodjon tovább, vannak olyan dolgok, amiket semmiképp se mondjunk nekik. Íme, néhány klasszikus mondat, amiket néha mégis mondunk a gyermeknek:

“Ha szeretsz, nem csinálsz több hülyeséget!”

Ne ismételgesd a gyerekednek, hogy nem szeret, ha valami csínytevést követ el. Az érzelmi zsarolás egyáltalán nem ajánlott, főleg azért, mert a gyermeknek az anyja jelenti a világot, és a kicsi még mindig érti, mi a jó és mi a rossz.

Ahhoz, hogy rávedd a jó viselkedésre, alkalmazd a jutalmazási módszert. Legyen a kisgyermeked az asszisztensed, és jutalmazd meg valami jóval. Így a kicsi tudja a jó viselkedésének következményét, és úgy fog viselkedni, hogy megkaphassa a jutalmát.

Ne túlozz! Még ha kísértést is érzel, hogy gyermekedet megjutalmazd valami játékkal vagy édességgel, mérlegeld a veszélyeket! Lehet, hogy a kicsi nem tudja, hogy miért jó, ha egyes dolgokat megcsinál, ő csak a játékot szeretné megkapni.

Magyarázd meg neki, mi van minden ajándékozás, jutalmazás hátterében, még akkor is, ha látszólag nem figyel rád. Tudnod kell, hogy a kisgyerek minden információt megjegyez.

“Miért nem vagy olyan, mint a többi gyerek?”

Az egyetlen dolog, amit a gyermek megjegyez ebből a mondatból az, hogy nem vagy elégedett vele, és nem fogja érteni, hogy miért szeretnéd, ha olyan lenne, mint a többi gyerek.

Minden gyermek egyedi és a maga módján fedezi fel a világot. Ha többször ismételed neki, hogy mások jobbak, mint ő, elutasítóvá válhat és elveszíti önbizalmát.

Természetesen felállíthatsz neki egy követendő modellt, mint például a testvére vagy az óvodástársa, azonban világosan magyarázd meg neki, melyek az elvárásaid vele szemben. Ha rendetlen a gyereked, példának felhozhatod, hogy a testvére rendezettebb, sokkal könnyebben megtalálja a dolgait, ha a helyére teszi őket, így hamarabb tud menni játszani.

„Ha nem alszol, elvisz a mumus!”

Az alvás általános probléma a gyerekeknél, és rábírni őket erre, gyakran nehézséget okoz. Ha a gyermek nem akar aludni, ne mondd neki, hogy jön a mumus vagy megesz a farkas!

Néhányszor lehet, hogy így elalszik a félelemtől, s ez megment téged az altatási nehézségektől. Ez azonban hosszú távon a nemlétező lényektől és a sötétségtől való félelemhez vezethet. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked nyugodtan aludjon, elalvás előtt mondj neki mesét vagy kényeztesd meleg fürdővel. Ne adj neki enni lefekvés előtt, és bizonyosodj meg róla, hogy napközben elhasználta energiája legnagyobb részét.

“Jön a doktor bácsi és megszúr az injekciós tűvel!”

Az egyik leggyakrabban használt kifejezés, ha az anyukák elveszítik türelmüket. Ez a klasszikus fenyegetés kiváltja a gyerekben a félelmet az orvosoktól és a vizsgálatoktól, amikor pedig tényleg el kell menni orvosi konzultációra, a gyermek sír és kiabál.

Néha úgy érzed, hogy a kicsinek túl sok az energiája, és túl sok rosszaságot csinál. Legyen türelmed hozzá és ne próbálj mindent megmagyarázni csak logikus szemszögből! A gyermek abban a korban van, amikor felfedezi a világot, és nem tudja megmagyarázni, miért csinál bizonyos dolgokat. Ha megszidod, bizonyosodj meg róla, hogy tudja az okát, és tudja melyek a következmények. Általában a gyermekek azért viselkednek bizonyos módon, mert kíváncsiak, utánoznak valakit, fel szeretnék hívni magukra a figyelmet, vagy egyszerűen szórakoztatja őket a helyzet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search