A televízió szerepe a gyermek fejlődésében – érvek és ellenérvek

 In Lélek és pszichológia


Mickey Mouse és Donald kacsa aranyos kis mesefigurák, ám tudnod kell, hogy a tévénézés nem mindig ajánlott gyerekeknek!

Hány éves kortól ajánlott a tévénézés? Mit kell tudnia egy szülőnek erről a témáról?

Több felmérést is végeztek már azzal kapcsolatban, milyen hatással van a televízió a gyerekek életére, fejlődésésre. Ahozz, hogy egy szülő jó döntést hozzon, ismernie kell a tényeket.

Manapság minden családban található legalább egy tévékészülék, s biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak vannak olyan programjai, amiért nap mint nap bekapcsolja a tévét. Ezért inkább nem szeretnénk hallani a valós tényeket, a felmérések eredményeit. Viszont ne feledd, vannak olyan dolgok, amit egy szülőnek mindenképpen tudnia kell!

• Szakértők szerint egy kétéves vagy annál kisebb gyerek csupán színeket, képeket lát, hangokat hall a tévéből, nem pedig összefüggő tartalmat. Mivel egy filmkocka általában pár tizedmásodpercig tart, egy gyerek számára ez az idő nem elegendő, hogy megértse azt.

• Manapság a gyerekműsorok, rajzfilmek és mesék is tele vannak erőszakkal. Nem hiszed? Kapcsold be szombat vagy vasárnap reggel a tévét, és nézz végig egy gyerekeknek sugárzott mesét. A Bugs Bunny-ban feltűnő erőszak távol áll attól a fajta erőszaktól, amit a mai mesék tartalmaznak azáltal, hogy a mindennapi életből merítik őket. Számos felnőtteknek való akciófilmből készült el a mesés rajzfilm változat. Felmérések szerint ezek a típusú mesék agressziót váltanak ki, erőszakra szoktatják a gyereket.

• Egy kiskorú gyermek nem tud különbséget tenni a valóság és a tévében látott jelenetek között. Ő úgy éli meg a tévében nézett mesét, mintha az valóban megtörtént volna. Sok gyerek él abban a tudatban, hogy kedvenc mesehőse a tévékészülékben lakik. Ez összezavarhatja a gyereket, nem érti meg az élet működését, téves eszméket kerget, téves világképet ismer meg. Labilissá válhat, s ha mindennek tudatára ébresztik, magába fordulhat.

• A televízió függőséget okoz. Itt is érvényesül az „ujjad nyújtod, karodat akarja” elve: minél több időt tölt a gyerek tévé előtt, annál jobban vágyik rá. Ez alól a kiskorú gyermek sem kivétel. S ha egyszer függővé válik, ahhoz, hogy kikapcsold a tévét, igazi harcot kell vívj vele. Azok a gyerekek, akik sok tévét néznek, passzívvá válhatnak minden más aktivitással szemben. Elveszthetik kreativitásukat, képzelőerejüket, érdeklődésüket a játékok iránt. Nem kötik le őket a különböző játékszerek, babák, kisautók. Pedig a játék, a játszás jelenti a fejlődést, a világ megimerésének egy fontos szakasza egy gyerek életében.

• Nagyon sok esetben a szülő szoktatja gyermekét tévénézésre anélkül, hogy tudná, hibát követ el, hiszen a gyermek látszólag boldog, nyugodt, és leköti a tévé. Valóban egyszerű és praktikus megoldás a gyerek elcsendesítésére, de nem egészséges a gyerekre nézve. A tévében látott kép elferdíti a gyermek valóságérzetét. Minden perc a tévékészülék előtt az egészségtől, fejlődéstől, a növekedést elősegítő mozgástól rabolja el az időt.

• A tévénéző gyerekek többsége elhízik, magába fordul, nehezen teremt kapcsolatot, agresszíven viselkedik, nehezen illeszkedik be az óvodába vagy a bentlakásba. Egy közelmúltban, a tanárok és tanítók körében végzett felmérés szerint az a gyerek, aki sokat néz tévét, kevésbé együttműködő, rajongó, vidám mint az, akik keveset, vagy egyáltalán nem néz tévét.

A televízió pozitív hatása

Biztos feltűnt, hogy a fentebb említett tények a televízió negatív hatását emelték ki. Felmerül a kérdés, hogy vannak-e pozitív tulajdonságai a tévénézésnek? Természetesen van néhány, de ne csapjuk be magunkat: nagy kreativitást igényel ez a lista összeállítása, hiszen a felmérések nem sok okot neveznek meg, amiért érdemes a gyermeket a tévé elé ültetni.

Hogy őszinték legyünk, ezen cikk olvasása után gondolom, senki nem fogja kidobni tévéjét az ablakon, vagy nem pakolja el egy sötét sarokba, s gyermeke elől sem zárja azt el, legalábbis addig nem, amíg az iskolás nem lesz.

Íme néhány pont a tévé javára:
• Vannak olyan műsorok, amelyek segítik a gyereket az alapok elsajátítására: abc, számolás, összeadás, kivonás, alaptudományok, nyelvtani alapszabályok megismerése, előadói készség feljesztése.
• Olyan dolgokkal ismerkedhet meg a tévéből, amikkel a mindennapokban nem találkozik: egzotikus állatok, távoli tájak, hangszerek, történelmi helyek, életstílusok stb.
• Megtanulhatja, hogyan viselkedjen: hogyan játsszon más gyerekekkel.
• Ha jól megválogatod, mit engedsz gyermekednek nézni, s természetesen azt is korlátozott mennyiségben, a tévé segítségedre is lehet, hiszen míg a kicsi tévét néz, te el tudod intézni azokat a dolgokat, amik csak a felnőttekre tartoznak.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search