Gátizomtorna terhesség alatt és szülés után

 In Terhesség és babavárás

Gátizomtorna terhesség alatt és szülés után

Mivel a medence hordozza szinte az egész felsőtest súlyát, a medencefenék és a gát izomzatára nap mint nap nagy súly terhelődik. A gátizomtorna előnyei széles körben ismertek, hiszen a medencefenék és a gát izmainak edzése segít a szülésnél, az inkontinencia (akaratlan vizeletvesztés) leküzdésében és a helyes testtartás elérésében. A intimtorna nem csak terhesség alatt végezhető – akkor is hasznodra válik, ha a baba már világra jött.

Sokkal nehezebb ezeket a gyakorlatokat szülés után megtanulni, tehát jobb, ha már terhesség alatt gyakorolsz, amennyit csak tudsz:

  • Tedd a kezed a pocakodra, a másikat a csípődre és négyszer-ötször lélegezz normálisan.
  • Ha légzésed nyugodt, azzal a kezeddel, amelyet a pocakodra helyeztél érezni fogod, amint jobban fog le-fel mozogni, mint az, amelyiket a csípődre tettél. Ha nem így történik, próbáld meg nem mozgatni a csípődet, amikor a pocakod természetes módon megemelkedik és leereszkedik.
  • Ne feszítsd túl magad gyakorlás közben, hogy ne kelljen visszatartanod a lélegzetedet. Kezdd el lassan megfeszíteni magad, egészen addig, amíg sikerül irányítanod a mozgásaidat és kilégzésedet egyaránt.
  • Ezután próbálj feszült helyzetben maradni még néhány másodpercig, ugyanakkor lélegezz normálisan.Előfordulhat, hogy belső hasizmaidat is érezni fogod, de ez teljesen normális. Ha a köldök feletti felső izmaid is összehúzódnak, azt jelenti, hogy túlságosan erőlködsz. Ebben az esetben vissza kell térned a légzőgyakorlatokhoz, és újra kell próbálnod.
  • El kell érned, hogy 10 másodpercig maradj megfeszülve, és közben légzésed legyen normális. Ha elveszíted az irányítást a légzőgyakorlatok felett, állj le és kezdd újból!
  • Létezik egy módszer a légzési gyakorlatok helyességének ellenőrzésére is. Ezt a kis gyakorlatot azonban nem szabad elvégezned abban az esetben, ha az orvos megtiltotta a terhesség alatti szexet, ha vérzéseid, hüvelyfertőzésed, illetve hólyagproblémáid vannak. A módszer a következőképpen történik:
  • Fürdés közben, amikor tiszták az ujjaid, óvatosan helyezd be egy-két ujjadat a hüvelyedbe, és kezdd el végezni a gyakorlatokat úgy, ahogyan tanultad. Ha a medenceizmaidat igénybe veszed és helyesen végzed a gyakorlatokat, érezned kell, amint az ujjaid megszorulnak és felemelkednek a hüvely belsejében.

Ha már az alapgyakorlatok birtokában vagy, végezhetsz gyors gyakorlatokat is. Először is győződj meg arról, hogy légzésed nyugodt, majd mialatt kilélegzel, emeld fel medenceizmaidat és gyorsan relaxálj. Végezd ezt 10-szer egymás után, levegő-visszatartás nélkül.

Ezek a gyakorlatok hozzászoktatják a medence- és gátizmokat a gyors reakcióhoz tüsszentés, köhögés, vagy nevetés esetén. Csak akkor mutatnak eredményt, ha az izmok kellően erősek ahhoz, hogy alátámasszák a medencefeneket, éppen ezért fontos, hogy lassú megfeszítésekkel kezdd a gyakorlást. A szakemberek azt javasolják, hogy naponta háromszor végezz el nyolcat ezekből a gyakorlatból. Ha vizelettartási problémáid vannak, ajánlott akár többször is. Végezz el minél többet a nap folyamán, foglald bele őket az életed hátralévő részének napi rutinjába, ne csak a terhesség idejére.

Ugyanolyan fontos megtanulnod ellazítani a medenceizmaidat, mint megfeszíteni. Amikor a szülés második szakaszában feltűnik a baba feje, el kell lazítanod őket. Egyes szülészorvosok úgy gondolják, ha ebben a fázisban sikerül ellazulnod, nem lesznek sérüléseid, és nem lesz szükséged gátmetszésre sem. Emellett, ha nem tudsz ellazulni, sokkal hamarabb elfáradsz.

Miután megfeszítetted medenceizmaidat, lazítsd el őket, és kezdd el újból megfeszíteni. Néhány kismama megállapította, hogy jobb, ha minden összehúzódás végén tolsz egy keveset.Ha megtanulsz helyesen lélegezni sokkal könnyebb lesz elvégezni ezeket a gyakorlatokat.

Mi az, ami még erősíti a medencefenék és a gát izmait?

A következő tippek szintén hozzájárulhatnak a medencefenék és a záróizmok egészségéhez és megfelelő erősítéséhez:

  • Igyál sok vizet, és csak akkor menj mosdóba, ha a húgyhólyagod megtelt. Teljesen normális, hogy terhesség alatt sűrűbben kell vizelned, de ennek szülés után egy héttel meg kell szűnnie.
  • Ha a szülés után megpróbálsz visszatérni a régi formádba, ne végezz lábemelési gyakorlatokat! Ezek nyomást gyakorolnak a medencefenékre és a gerincoszlopra.

Ha úgy látod, hogy a gyakorlatok nem segítenek ellenőrzés alatt tartani a húgyhólyagodat, menj el egy nőgyógyászati vizsgálatra, és onnan el fognak küldeni egy szakértőhöz, aki majd segít rajtad.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search