Szülés előtt és után is hasznos az intim torna

 In Egészség és életmód

Szülés előtt és után is hasznos az intim torna

Sok kismama panaszkodik, hogy a terhesség és a szülés annyira megnyújtja a medencefenék záróizmait, hogy a meglazult gátizmok miatt átmeneti kellemetlenségeik, például vizelettartási nehézségeik jelentkeznek. Van, aki már előre annyira fél ezektől, hogy inkább vállalná a császármetszést is, hogy elkerülje. Szerencsére egyáltalán nem törvényszerű, hogy a babavárás  ilyen következményekkel járjon: van mód arra, hogy szülés után is megőrizhessük az intim izmaink fittségét, erejét, működőképességét.

A medencealapi izmok sokrétű, fontos funkciót töltenek be. Viselik a felsőtest, a hasi szervek súlyát, és gondoskodnak a húgycső, a hüvely és a végbél nyitásáról-zárásáról. A medencét érő megterhelések, így a túlsúly, illetve a terhesség esetén a magzat és a megnövekedett méh súlya, az emelés, erőkifejtés, a hasűri nyomást fokozó ülő vagy görnyedt testtartás mind-mind ronthatják ezeknek a rejtett izmoknak az állapotát. Márpedig a gátizmok gyengülése kellemetlen következményekkel jár. A lazább záróizmok ugyanis a vizelet alkalmi elcseppenését is okozhatják, elsősorban olyankor, ha a hasűri nyomás megnő, így például ugrálás, köhögés, nevetés alkalmával. A hüvelyi izmok tónusának gyengülése pedig a szexuális életre is hatással lehet, súlyos esetben pedig a méh előreesését is okozhatja.

Edzés meggyengült gátizmokkal

Sok érintettnél ez egy öngerjesztő folyamattá válik: szeretnének ugyan újra fittek lenni, megszabadulni túlsúlyuktól, de az esetleges kínos helyzettől, vizeletvesztéstől tartva nem mernek edzésbe fogni, félnek az intenzívebb, zökkenéssel járó testmozgásról. Így a gátizmok még renyhébbek, a medencét érő túlsúly még nagyobb lesz. Jó tudni, hogy van olyan mozgásforma, amely ebben az esetben is nyugodtan gyakorolható! Az ugrálás nélkül, lassú, tudatosan felépített, légzőgyakorlatokkal kiegészített, az alhasi izmokat átmozgató gyakorlatsorokból álló speciális intim torna (itthon legismertebb a Kriston-módszer)  alkalmas arra, hogy a meggyengült záróizmokat újra erősebbé, tónusosabbá tegye (bizonyos fokig a mélyizmokat erősítő Pilates is segít, bár ez a mozgásforma inkább a tartásjavításban és a testsúly normalizálásában hatékony).

Hogyan őrizheted meg gátizmaid erejét?

Minden nőnek (sőt, a férfiaknak is!) csak ajánlani lehet, hogy tanulják meg a gátizmokat erősítő intim torna gyakorlatait. A medencealapi izmok tudatos erősítése, akaratlagosan irányított megfeszítése, ellazítása javítja a szexuális életet, fokozza az orgazmuskészséget illetve a potenciát. Kismamáknak a szülésre készülve különösen ajánlott, hiszen az edzettebb izmokkal a szülés is zökkenőmentesebbé, könnyebbé tehető. Minél tónusosabbak, edzettebbek az izmok, annál gyorsabban és teljesebben képesek a szülés utáni regenerálódásra, vagyis megelőzhető a záróizmok megnyúlása, gyengülése, elkerülhetők az esetleges inkontinens tünetek, csökken az aranyér kockázata. Jelentősen emeli az önbizalmat, javítja az általános közérzetet, jobb testtartást biztosít és nem utolsósorban örömtelibbé teszi a szexuális életet. Az intim torna speciális gyakorlatait mindenképpen szakembertől kell megtanulni, de utána akár naponta, otthon is elvégezhető, és csak néhány percet igényel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search