Lábpanaszok a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Lábpanaszok a terhesség alatt

Vajon kerületében fog nőni a lábam?

Egyes nők azt tapasztalják, hogy terhesség alatt begyulladnak és cipőméretben nagyobbak lesznek a lábaik, főleg annak következtében, hogy egy relaxin nevű hormon szabadul fel a szervezetükben.

Ez a hormon okozza a láb ínszalagjainak megnyúlását és lazulását. Bár úgy tűnik, hogy a láb növekedésben van, csupán az ínszalagok megnyúlásáról van szó.

Ennek a tünetnek a terhességi alatti vízhiány lehet a másik oka. A szervezetnek több folyadékra van szüksége, hogy szabályozza a véráramlást, és folyadékot biztosítson a gyermek fejlődéséhez, beleértve a magzatvizet is.

A terhes nők szervezete, a harmadik trimeszterben visszatartja a folyadékot. A terhesség alatti vízvisszatartás okozza a láb megnyúlását, megnagyobbodását.

A súlygyarapodás ugyanúgy hatással lehet lábaidra. Azok igencsak megnyúlhatnak és kiszélesedhetnek a felszedett kilók alatt. Ugyanakkor, a nyomástól be is gyulladhatnak.

Az, ahogyan a terhesség hatással van a lábaidra, egyedi szinten megy végbe; egyes nők szülés után visszatérnek a terhesség előtti méretekre, miközben más nők arra lesznek figyelmesek, hogy akár a teljes méret felét ismegtartják.

Vannak nők, akik megtapasztalják a lábgyulladást terhességük ideje alatt, míg 25%-uk, a “szerencsésebbek”, nem is tudják miről van szó.

A begyulladt lábak lehetnek valami komolyabb problémának a tünetei is?

A megnövekedett méh felőli nyomás, ami a vérerekre nehezedik – és amelyek a lábban fordulnak vissza -, ugyancsak okozhatja a lábak és bokák gyulladását és, amely sok nőnél egy tartós aspektust válthat ki terhesség alatt, főleg annak második és harmadik trimeszterében.

Több tényező is okozhatja a terhesség alatti lábdagadást

A fizikai munka mellett a hőmérséklet és/vagy az időjárás is hatással lehet rájuk. A lábak megváltoztathatják formájukat, akár 5%-ot is növekedhetnek méretben, annak függvényében, hogy milyen tevékenységeket végzel (gyaloglás, ülés, állás).

Mindezek ellenére, a megduzzadt lábak néha komolyabb próbélmákat jeleznek, mint például a terhesség alatti magas vérnyomás, amelyet preeclampsia vagy terhességi toxémia néven ismernek. Ez az állapot a terhes nők 5-10%-át érinti.

A tünetek, amelyek a magas vérnyomással együtt járnak, a túlzott kéz-, arc- és lábdagadás. A nőgyógyász vizeletvizsgálatot fog végezni annak kiderítésére, hogy nem esett-e le a szervezet proteinértéke, ami megerősíti a preeclampsia kialakulását.

A vizeleti proteinhiány okozta lábdagadás, illetve magas vérnyomás, általában jóindulatú. Ha preeclampsiád van, az orvos több megoldást is ajánlhat, mint például az ágyban pihenés, de akár kórházba is utalhat.

A preeclampsia az anya esetében súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet; ilyen például az idegrendszer gyengülés, a vérerek és vesék gyengülése, valamint tartós oxigénellátási problémák a még meg nem született gyerek esetében.

 

Tartósak-e ezek a lábproblémák?

Pár hónappal szülés után, a legtöbb nő lábainak mérete visszanyeri normális állapotát.  Ugyanakkor vannak olyan anyák, akiknek egy fél mérettel vagy akár egy egész mérettel is megnőhet a lábuk.

Új cipők vásárlásán kívül, a lábaid nem kellene egyébb gondot okozzanak.

Bár az ilyen esetek ritkák, néhány terhes nő  minden évben kivizsgálásra jelentkezik lábdagadás miatt; ezt a problémát talpi fascia gyulladásnak, avagy saroksarkantyúnak nevezik. A terhesség egy veszélyességi tényezője ezen bántalomnak. A plantaris fasciitis egy nagyon gyakori problémának számít a lakosság körében és általában a 40 évnél idősebb nőkre jellemző.

Ez a fájdalmas állapot akkor jelenik meg, amikor a láb alsó részén található vastag szövet, ami valójában a szervezet sokkelnyelőjeként működik, elvékonyodik vagy irritált lesz. Az esetek többségében, a kismama életmódjában történő néhány változtatással kezelhető.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search