Milyen módszerekkel szoktasd rá kislányodat a bili használatára?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kislány bilin Hogy akarsz-e még pelenkát használni vagy már, egyből áttérnél a bili használatára, azt neked kell eldöntened. Egyes szakértők a letolható pelenkákat ajánlják, mások pedig úgy tartják, hogy jobb, ha a gyerek gombok nélküli nadrágot visel, ami könnyen letolható, alatta pedig csupán bugyit, mert így gyermek érezheti, ha átnedvesedik.

Balesetek nélkül biztosan nem fogod megúszni a bilire szoktatást egyik esetben sem, mégis el kell döntened, melyik módszer megfelelőbb gyermeked számára. Ha nem tudsz dönteni, kérj tanácsot gyermekgyógyásztól. Tanácsos azonban ebben az időszakban is  – legalább egy ideig – éjszakára és utazásokkor továbbra is pelenkát használni.

 

Tanítsd meg a gyereket a bili használatára!

Nagyon fontos dolog, hogy tanítsd meg a kislányt arra, hogy megfelelően törölje meg magát, miután végzett a bilin. Magyarázd el neki, hogy mindig elölről hátra felé törölje meg magát, főként nagydolog után, hogy ne kerüljenek be a baktériumok a vaginájába vagy méhébe. Ha túl kicsi hozzá hogy megértse, várj még, egyelőre szoktasd arra, hogy szárítsa meg magát miután pisilt.

A húgyhólyaggyulladás gyakori betegség azoknál a kislányoknál, akik épp tanulják a bili használatát. Ha a kislány gyakran jár pisilni, fájdalmat érez vizelés közben, fáj a hasa, vagy miután végzett, hirtelen összevizezi a nadrágját, fordulj orvoshoz vele.

 

Hagyd, hogy ruha nélkül mászkáljon a gyerek!

Ha ruha nélkül szaladgál a házban vagy az udvaron a gyerek, könnyebben megszokhatja a bilit. Add oda neki, hogy jászon vele és bátorítsd, hogy néha üljön is rá.

Figyeld meg, milyen jelekkel közli, ha WC-re kell mennie (egyik lábáról a másikra ugrik, kezeit a lábai közé dugja stb.), és ha felismered ezeket, mondd neki, hogy gyorsan üljön rá a bilire. Ezt több egymást követő napon is folytathatod, például esténkét vagy hétvégén, amikor otthon van az egész család. Minél több időt van a gyerek pelenka nélkül, annál hamarabb szokja meg a bilit, ami gyors szobatisztasághoz vezet.

Ünnepeljétek meg, ha végre használja a bilit!

Ha hosszú próbálkozások árán is, de biztosan el fog jönni az a pillanat, amikor a kislány rá fog ülni a bilire. Ezt gyorsan meg kell ünnepelni. Mondd el neki, hogy most már nagylány lett és jutalomként engedd, hogy megnézze a kedvenc műsorát vagy este lefekvés előtt mesélj neki egy mesével többet.

Vigyázz, ne tedd ezt minden alkalommal, amikor használja a bilit, mert úgy érezheti, hogy mindenki rá figyel és ez rossz lelkiállapotot, feszültséget válthat ki a gyereknél.

Ha először nem sikerül, próbáld újra!

Mint ahogy a mondás is tartja “gyakorlat teszi a mestert” és ez a bilire szoktatás esetében is igaz: minél hosszabb ideje használja a bilit, annál ügyesebben fogja csinálni. Azért te is segíthetsz neki ebben, például öltöztesd bővebb ruhákba, amiktől könnyen megszabadulhat.

Ne büntesd meg, ha visszautasítja a bilit és azért se, ha vécéhasználat közben történnek vele balesetek, mert ezek is lassíthatják a tanulási folyamatot.

Ösztönözd a gyereket!

Ha gyermeked már nem találja érdekesnek a bilit, vagy megunta a tanulást, vess be apró ajándékokat. Egy gyakran használt módszer az úgynevezett naptármódszer, amelyhez egy naptárra és néhány öntapadós matricára van szükséged. Minden napon, amelyen a kislány használta a bilit, ragasszatok egy általa kiválasztott matricát a naptárba, hogy így visszanézhesse a sikereit. Ez büszkévé teszi a gyereket. Ha ez nem hozza meg a várt sikert, ígérhetsz neki játékot vagy édességet, ha több nap rendszeresen használja a bilit.

Hogyan segíts neki, hogy ne pisiljen be éjjel?

Ha kislányod már tudja használni napközben a bilit, ideje, hogy a következő lépésre koncentrálj. Ellenőrizd le reggelente a gyerek pelenkáját, hogy száraz-e vagy sem.

Sok gyerek, ahogy elkezdi használni a vécét vagy a bilit, már nem pisil be éjszaka, vagy délután alvás közben.
Az éjszakai bepisilésről leszoktatni a gyereket elég nehéz feladat, hiszen ez függ attól is, hogy milyen mélyen alszik, és milyen hosszú ideig képes visszatartani a szervezete a vizelést.

Ha pelenka nélkül szeretne aludni, ne akadályozd meg. Ha több reggel is vizes ágyban ébred, ez annak a jele, hogy a gyerek még nincs felkészülve. Ez esetben tanácsos visszaállni a pelenkahasználatra. Semmiképpen ne veszekedj vele, hiszen nem az ő hibája. Meséld el neki, hogy a teste még nincs felkészülve erre a nagy lépésre, de biztosítsd róla, hogy ez a közeljövőben változni fog.

Ha azonban azt veszed észre, hogy a gyerek öt éjszakából hármat nem pisil be, elérkezett az idő, hogy leszoktasd a pelenkában való alvásról.

Próbálj 17 óra után minél kevesebb folyadékot adni neki, és tanítsd arra, hogy lefekvés előtt mindig vécézzen.

Szabadulj meg a pelenkától!

Hidd el, hogy gyereked sokat tett azért, hogy a pelenkáról áttérjen a bili használatára. Dicsérd is meg ezért, mond el neki, hogy a pelenka a kicsiknek való, ez általában büszkeséggel tölti el. A megmaradt pelenkákat pedig ajándékozd el olyan családnak, akinek még szüksége van rá.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search