Hogy az álom valóban édes legyen… – tippek az esti rutinhoz

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Ha még nem vezettél be egy szokásos rutintevékenységet a lefekvés előtt, itt az ideje, hogy megtedd. Egy esténkénti szabálysorozat segítségével, amelyet a gyermeked értékelni fog és nyugodttá fogja őt tenni, elérheted, hogy hamarább ágyba kerüljön, és gyorsabban el is aludjon.

Ne változtass ezen a rutinon akkor sem, ha nem tartózkodtok otthon, mert így a gyermek ismeretlen körülmények között is otthon fogja érezni magát és nyugodtabban fog elaludni. A gyermek altatása

Hogy, melyek lesznek e tevékenységek, azt majd te döntöd el, de pl. bevezetheted a mindennapi lefekvés előtti fürdést, pizsamába bújtatást, meseolvasást, akár egy nyugodt játékot is. Győződj meg arról, hogy a választott tevékenységek gyermekedet valóban megnyugtatják.

Előfordulhat, hogy ez a rituálé a nappaliban vagy a fürdőszobában kezdődik, de mindenképpen a gyerekszoba falain belül fejeződjön be. Fontos tudatosítani benne, hogy az ő szobája nagyon szép, kellemes ott lenni, és nem azt, hogy oda muszáj, kötelező aludni menni.

Ha haragudni fog, mikor betakargatás után este elhagyod a szobáját, vigasztald azzal, hogy pár perc múlva visszajössz ellenőrizni. Amikor visszatérsz, legtöbb esetben már alva fogod őt találni.

A következő rutintevékenységek általánosságban a szülők nagy részénél eredményre vezettek. Talán találsz magad számára is elfogadható ötletet, amit felhasználhatsz a gyermek elaltatásához.

Hagyd, hogy vezesse le energiáját!

Lefekvés előtt jó, ha hagyod, hogy jól levezesse energiáját. Ezután csak megnyugtató tevékenységek sorozata fog következni, mint a fürdés, egy szép mese olvasása, amely már út lehet az álom felé.

Esti fürdetés
A legnépszerűbb lefekvés előtti rituálékhoz tartozik az esti fürdetés. Meleg vízben lenni mindenki számára egy megnyugtató élmény, és a kisbabád átmelegedve és tisztán kerül majd az ágyba. A fürdetés azon bizalmas együttlétek egyike, amikor a szülő együtt lehet a gyermekével. De ha gyermeked nyűgös, nem szereti az esti fürdőket, hagyd ki. Inkább fogd a karodba, és olvass neki egy mesét.

Foglalkozz különböző, más dolgokkal is!
Az esti rutintevékenységből nem hiányozhat az arc és kézmosás, a fogmosás, a pelenkacsere vagy a bilire való ültetés (ha már megvan ezzel szoktatva), valamint a pizsamába bújás. Jó, ha ezeket megtanulja még nagyon kicsi korában. Egy jó tanács: mikor gyermeked nagyobb lesz, hagyd, hogy ő válassza ki a pizsamát, ezzel elkerülheted az esetlegesen felvetődő vitákat.

A lefekvés előtti játék
A nappaliban vagy a gyerekszobában történő nyugodt játék egy kitűnő időtöltés a gyermekeddel lefekvés előtt. A nagyobbacskák örülnek a puzzle-, illetve a kártyajátéknak. A lefekvés előtti játékok lehetnek nagyon egyszerűek, de mégis kreatívak, megtaníthatod lassan az ábécére, illetve 10-ig számolni. Minden játék, amely gyermekedet nem zaklatja fel, megfelelő. Adhatsz neki egy játékot lefekvés előtt, akár együtt is játszhattok vele. Győződj meg róla, hogy be van takarva, mielőtt elhagyod a szobát.

Beszélgess gyermekeddel!
A lefekvés előtti időszak megfelelő arra, hogy beszélgess a gyermekeddel. Beszélgess el vele a napi tevékenységekről, és kérdezd meg tőle, milyen jó és rossz dogok történtek vele a nap folyamán. Ez segíthet megszabadulnia gondjaitól, nem fog semmiért szorongani és nyugodt lesz az alvása. Ha vallásosak vagytok, akkor elalvás előtt imádkozni is megtaníthatod. Nem kell kényszerítened a gyermeket, hogy aprólékosan az aznapi kis tevékenységeiről beszéljen neked. Elmesélheted, hogy veled mi történt, míg a lefekvéshez készülődsz vele, és hagyhatod esetleg, hogy ebbe ő is bekapcsolódjon. Ez egy jó módja annak, hogy fejlessze a szókincsét, és ugyanakkor pihentető is lesz számára.

Kívánj neki jó éjszakát!
Sok gyermek szeret minden játékától este elbúcsúzni. Ha észrevennéd, hogy szobájában a játékaival este így beszélget, tudnod kell, hogy ez azért van, mert nem akar még elaludni.

Olvass neki mesét!
A meseolvasás klasszikusan az esti rutintevékenységek egyike. Ez arra fogja késztetni a gyermekedet, hogy fejlessze a szókincsét, új szavakat tanulván (a tanulmányok kimutatták, hogy fejleszti az intelligenciát valamint a nyelvi készséget), de nagyon hálás lesz a veled töltött időért is. Hagyd, hogy válassza ő ki a mesét, ezzel bizonyítva, hogy már ellenőrzése van az esti rutintevékenységek egyike fölött. Lehet ugyan, hogy egy egész héten át ugyanazt az esti mesét kell neki olvasnod, de ezáltal ő fontosnak érzi magát.

Énekelj neki!

Bizonyított tény, hogy ha gyermekednek altatódalt énekelsz, elalszik. A gyermek szereti a hangodat hallani, és ez megnyugtatja. A gyermek felismeri a dalocska végét, és lassan elalszik. Néha veled énekelnek, de az esetek többségében inkább hallgatják az éneklést.

Tegyél fel valamilyen zenét számára!
Feltehetsz neki cd-t vagy kazettát amelyen szép altatódalok vanak még a fürdés kezdetén, ezt benthagyhatod neki, míg be nem takargatod, és el nem alszik. Ez segíteni fog neki abban, hogy könnyebben elaludjon, de vigyázz, hogy nehogy ettől függővé váljék.

Hagyd égve a villanyt!
Miután kisbabádat ágyba tetted, öleld meg, kívánj neki szép álmokat és oltsd el a villanyt. Hagyhatsz számára egy kis éjjeli lámpát halványan égve. Sok gyermeket zavar az, ha éjszaka felébrednek, annyira sötét van, hogy semmit nem látnak, egy kis fényforrás sokat segíthet ebben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search