Milyen esetekben szükséges gátmetszést alkalmazni a szülés során? – kérdés-válasz

 In Terhesség és szülés - kérdések

Kérdés:

Doktor úr! Mennyire elfogadott a gátmetszés nélküli szülés az orvosok körében? Valóban szükséges minden esetben alkalmazni ezt az eljárást vagy meg lehet-e azt beszélni előre, hogy kizárólag indokolt esetben végezze? Több ismerősömmel is beszéltem erről a témáról és kivétel nélkül mindegyikük átesett gátmetszésen a szülés alkalmával. Válaszát előre is köszönöm!
Mancs

Válasz:

Kedves Mancs! Megfelelő gátvédelem mellett ugyan ritkák a súlyos sérülések, a baj csak az, hogy nem lehet előre megmondani, kinél fog a repedés bekövetkezni. Az orvosi etika pedig megkívánja, hogy a kevesebb veszéllyel járó gyakorlatot kövessük. Mindenképpen szükséges a gátmetszés olyan esetekben, amikor a kitolás során a magzati koponyára túl nagy vagy túlságosan hosszú ideig tartó nyomás nehezedne – például első szüléseknél; a magzat medencevégű elhelyezkedésénél, vagy ha a magzat éretlensége miatt nem lenne képes a normális nyomásviszonyokat sem elviselni.

A gátmetszés meggyorsítja a kitolási szakot, ezért olyankor is alkalmazni kell, ha a szülés elhúzódása fenyegető magzati oxigénhiányt okoz. Az utóbbi húsz évben éles szakmai vita alakult ki a gátmetszés szükségességéről. Az elvégzett vizsgálatok eredményei sokszor ellentmondásosak. A gátmetszés szükségességét mindig csak az adott szülés lefolyása alapján, a gátfeszülés mértékéből kiindulva dönthetjük el. Osztályunkon a szülések 25-30%-ában tartjuk feleslegesnek a gátmetszést. A helyesen elvarrt és kezelt gátmetszés tapasztalataink szerint önmagában semmilyen későbbi panaszt nem okoz.

Dr. Steierhoffer György

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

menstruáció terhesség alattmenstruáció terhesség alatt