Milyen a jó babaágynemű?

 In Egészség és életmód

Egy baba ágyneműjének minősége nagyban függ a takaró és a lepedő anyagától – hasonlóképpen, mint bármi minden más dologé, amivel a csecsemő bőre érintkezésbe kerül. Azonban sokszor igen kevés információ áll a vásárló rendelkezésére, amikor több tucat gyártó termékeiből kell a megfelelőt kiválasztania. Kezdő anyukaként bizonyára te is tanácstalan lehetsz azzal kapcsolatban, hogy milyen babaágyneműt válassz. Nézzük hát, mire is kell odafigyelni, amikor a kisbabánknak vásárolunk.

Legideálisabb választás a selymesen puha anyag, kellemes pasztellszínek és például kedves, hímzett minta. A baba ágyneműje minden esetben 100% pamut anyagból készüljön, ez a lepedőre pedig fokozottan érvényes. Egy jól megválasztott ágyneműben a baba kénylemesen és nyugodtan alszik majd, és nem utolsó sorban a szülőket is jobb kedvre deríti.

 

Nyomtatott vagy szőtt mintát válasszak?

Sok egyszerű modell, mint például csíkok, sávok vagy kockák, készülhet nyomtatással vagy szövéssel.
A be nem avatott fogyasztó nem lát közöttük nagy különbséget, pedig ettől is függ, milyen tartós lesz a kiságy garnitúrája. A szövésminták eltérő színű szálakból készülnek. Ezeket úgy szövik, hogy a kigondolt modellt eredményezzék, legyen az csík vagy kockás minta. A színek és a modellek így a textil részeivé válnak.

Ha ilyet szeretnél, figyelj arra, hogy a minta a szövet mindkét oldalán látható legyen, ez biztos jele a szövésnek. Esetleg közelebbről is megvizsgálhatod, s látni fogod a színes szálak kombinációját. A nyomtatott anyagok általában erős színűek. Ebben az esetben a modell különféle festékek és nyomtatási eljárások útján kerül a textilre.

Ha a minta csak az anyag egyik oldalán jelenik meg, ez biztos jele annak, hogy nyomtatott modellt tartasz a kezedben.

A szőtt mintáknak rengeteg előnyük van a nyomtatott modellű anyagokkal szemben. A színek lehet, hogy kevésbé erősek, azonban időben tartósabbak. a minta pedig – amely a szövet alkotóeleme – nem mosódik el, mint a felületi festés a nyomtatott textilek esetében.

A nyomtatott modell tartóssága is nagyban függ a használt festéktől és a színezési technikától. Sajnos, ezt szabad szemmel nem igen lehet eldönteni. A bonyolultabb, nem lineáris modelleket általában nem szövik. De a gyártó olcsóbban jön ki, ha egyszerűen rányomtatja az anyagra az egyszerű mértani alakokat, ez viszont sokszor a minőség rovására megy. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindenáron kerülendők a nyomtatott minták, azonban egy színes szálakból készült textil minősége nem vitatható.

 

babaágynemű
Milyen a jó babaágynemű?

 

Mesefigurák – hímezve és nyomtatva

A gyártók egyre kreatívabbak, sokféleképpen képesek előállítani a csecsemő ágyneműjéhez kívánt mintákat. A bonyolultabb modelleket lehet hímezni vagy festeni.

A hímzett mintákhoz külön szálakat használnak, ezekkel viszik rá az ágynemű anyagára a mintát, általában egy más textúrájú anyag felhasználásával. Az idők folyamán a hímzési technikák és maga a technológia is rengeteget fejlődött, így jóval jövedelmezőbbé vált ezt a módszer használni. Ennek ellenére, még mindig költségesebb hímzéssel felvinni egy mintát, mint egyszerűen rányomtatni az anyagra. De szebbek, sokszor részletesebbek és természetesen jóval tartósabbak is, mint a festett mesefigurák.

Még egyszer megjegyeznénk, hogy nem kell mindenáron elkerülni ezeket a nyomtatott mintákat. De jó, ha tisztában vagy az eljárások közötti különbségekkel és az anyagok minőségével, még akkor is, ha a csecsemő hímzett ágyneműje nem kis összegbe kerül.

 

Az igazi paplanvarrás

Hogy minél olcsóbb legyen, sok baba- és gyermekágyneműt úgy díszítenek, hogy a szövetre bizonyos modellű foltot varrnak, utána azt megtöltik, a széleit meg levarrják, mintha púpos hímzés volna. Ezt általában könnyű észrevenni, ha figyelmesen megvizsgálod a szövetet, a varrások mentén.

Az igazi paplanvarrás sokkal jobb minőségű, mint a nyomtatott modell, de ugyanakkor jóval drágább is. Ez mindig többféle textilből készül, melyek eltérő színűek és különféle mintákat alkotnak.

 

Ár vs. minőség

Sajnos, sok gyártó silány minőségű anyagot használ a babaágyneműk készítéséhez, így csökkentve az előállítási költségeket, ám ezt általában nem juttatja a vásárló tudomására. Nagyon oda kell figyelned, hogy észrevedd az alapvető különbségeket. Ha jól választasz, az ágynemű-garnitúra nem csak egy gyereket szolgál majd ki, hanem akár több generáció is örülhet neki.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search