Kellemetlen szájszag gyerekeknél

 In Egészség és életmód

kellemetlen szájszag gyerekekél

Szülőként elsődleges fontosságot kell tulajdonítanod úgy a saját, mint gyermeked fogai ápolásának.

A kellemetlen szájszag vagy rossz lehelet (orvosi nevén: halitózis) hátterében legtöbb esetben egy, a nyelvre vagy fogakra lerakódott bakteriális lepedék állhat, melynek legfőbb oka a nem megfelelő szájhigiéné. A lepedék megfelelő eltávolításához – miután a gyerek megmosta a fogát – egy puha fogkefe segítségével tisztítsd meg a nyelvét és szájüregét is. Nagyobb gyerekeknél már fogselymet és szájvizet is alkalmazhatsz, azonban a legtöbb esetben az utóbbi csak elfedi a valódi problémát.

Alapos szájápolás mellett is jelentkezhet a kellemetlen szájszag gyerekeknél. Ezt az állapotot okozhatja egy kezdődő mandulagyulladás, az orr- és orrmelléküregek betegségei, a gyomorszáj nem kellően zárt állapota, vagyis refluxbetegség is. Ezekben az esetekben többnyire más tünetek is jelentkeznek, és tanácsos gyermekorvos segítségét kérni.

A kellemetlen állapot hátterében azonban nem mindig áll valamilyen betegség. A megváltozott, akár acetonos jellegű szájszag kisgyermekeknél leggyakrabban akkor fordul elő, ha nem megfelelő a napi folyadék bevitelük. Ebben az esetben többször meg kell kínálni a gyereket folyadékkal és célszerű az étrendjét folyadékdúsabbá tenni.

paradontosis (a fogágy betegsége), a fogínyen belüli fertőzések miatt  ugyancsak gyakori forrása a rossz szájszagnak, azonban ez felnőttek esetében jellemző. A gyerek fogainak rendszeres ellenőrzése a fogászati szakrendeléseken segít megelőzni ennek kialakulását és a legjobb megoldás a fogak egészségi állapotának megőrzésére.

Fontos, hogy a gyerekek már kicsi korban megtanulják a fogorvosi ellenőrzések fontosságát! A fogszuvasodás – amely szintén lehet felelős a kellemetlen szájszag kialakulásáért – gyakori betegség gyermekkorban, melynek leghatékonyabb kezelési módja a megelőzés.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search