Mikor mondj határozott “nem”-et gyermekednek?

 In Lélek és pszichológia

szülő nevelésA szülők által egyik leggyakrabban használt szó valószínűleg a "nem." Ez egy olyan szó, amit könnyű mondani, és gyakran ki is mondjuk anélkül, hogy valójában megértenénk, miért. Bár általában jót akarunk azzal, hogy "nem". Azonban a "nem" szó használata hatástalanná válik, amikor azt túl sokszor mondjuk. Mondhatjuk, hogy ez egy kicsit olyan, mint amikor farkast kiáltunk.

A legjobb megoldás gy alternatíva találása a "nem" szóra. Létezik három alternatíva amit használhatsz, hogy elkerüljd a "nem" szó gyakori használatát, így ha mégis azt mondod, gyermekeid tudni fogják, hogy komolyan beszélsz.  Az első alternatíva a kérdésre, mint: "Anyu, ehetek egy sütit?" a válasz: "Igen, később." A gyermek már készen áll, hogy elkezdjen harcolni a "nem" szó ellen, de harcolni az "igen" szóval nehezebb. A második alternatíva a kérdésre, mint például: "Anya, hazamehetek egy barátomhoz?" "Lehet, de adj egy percet." Nincs semmi baj, ha kérsz egy pillanatot, hogy megfogalmazd a választ. A harmadik alternatíva ideális a tinédzsereknek, és a kérdésre, mint az "Anya, elvehetem a kocsikulcsot?" – a válasz: "Győzz meg!"

A "nem" szó választásának figyelmes használatával kapcsolatban fontos, hogy tudjuk megtartani ezt a választ az igazán fontos kérdésekre. Amikor a gyermek azt kérdi: "Kimaradhatok egész éjjel?", akkor a "nem" egy jó válasz. A gyermekeknek tudniuk kell, hogy vannak korlátok. Mi nem vagyunk egy rideg téglafal, rugalmasnak kell lennünk, de vannak helyzetek, amikor azt kell mondanunk, hogy "nem".

Vannak időszakok, amikor egy jól átgondolt "nem" szót a gyermek mindenképp figyelembe kell vegyen és ezekben az esetekben a szülők nem kell bűnösnek érezzék magukat a szemléletváltás miatt. Néha a "nem"-ek segítik a gyermekünket, hogy biztonságban érezzék magukat. Sokszor a gyerekek nagyon magabiztosnak és védettnek érzik magukat, amikor szilárd iránymutatást nyújtunk. Tehát az, amit mi tehetünk, hogy adjunk a gyermekeinknek határozott és biztonságos célokat. 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search