Első terhesség – második terhesség

 In Terhesség és babavárás

 

Első terhesség – második terhesség

A második terhesség alapvetően nem hasonlít az elsőre és a legtöbb nő úgy érzi, hogy a második terhesség nagyban eltér az előzőtől. Legtöbb esetben például a tapasztalt fáradtság nagyobb, és a baba is korábban kezd mozogni. Ha már túl vagy egy szülésen és újra babát vársz, olvasd el az alábbiakat, hogy megtudd milyen különbségekre számíts az első terhességgel szemben.

 

A második terhesség tünetei

A második terhesség esetében több jelentős különbség is van a magzat mozgásával és a méhben való elhelyezkedésével kapcsolatban:

1. A magzat hamarabb mozog. Ez az egyik megfigyelt jelentősebb különbség a második babánál. Az első terhességnél a magzat általában csak az 5. hónapban kezd csak mozogni, a második terhességnél már a 4-ikben is érezheti a kismama a mocorgást. Ez az érzés, amelyet a tapasztalt anyukák már jól ismernek, akár már a 3. hónap végén vagy 4. hónap elején is tapasztalható, könnyű érintések formájában. Az első terhesség esetében sok kismama ezt az érzést csupán a bélrendszerben felgyülemlett gázoknak tulajdonítja.

2. A terhesség megfigyelhető egy hónappal korábban. Szülés után a méh nem nyeri vissza a kezdeti méretét és alakját. Ezért a következő terhességnél a magzatnak több helye van a növekedésre, a terhesség pedig általában hamarabb megfigyelhető.

3. A baba lentebb helyezkedik el. A hasizmok lazábbak maradnak az első szülés után, ezért a második terhességet már nem tudja olyan jól megtartani. Ennek egyik következménye, hogy  a baba sokszor a has alatt helyezkedik el. A jó hír az, hogy könnyeben tudsz majd levegőhöz jutni a terhesség későbbi szakaszában, mint az első babánál. A rossz hír pedig az, hogy a vízhólyag erősebb nyomás alatt lesz, és a vizelési inger hamarabb és gyakrabban fog jelentkezni. A kellemetlen érzés csökkentéséért próbáld ki az intimtornát és Kegel-gyakorlatokat, amelyek erősítik a gát és a medence izmait. Amikor a magzat a has alatt helyezkedik el, az izmok számára még nagyobb megterhelést jelent. Kérd meg orvosodat, hogy javasoljon számodra kismama és terhestorna gyakorlatokat, amely segítségével megerősítheted a hasfalad és csökkentheted a hátfájást is.

 

második terhesség

 

Mindennapi tevékenységek

? Kerüld a nehéz tárgyak emelését, illetve a hát terhelését

Kisgyermekes anyukaként természetesen ez nem olyan egyszerű feladat, hiszen sokszor kell gyermekedet segítened, például fürdéskor. Ha már nagyobbacska, tanítsd meg neki, hogyan mászhat be a fürdőkádba például egy kisszék segítségével (természetesen szigorú szülői felügyelet mellett). Ha még túl kicsi ahhoz, hogy egyedül csinálja, amikor lehajolsz érte mindig hajlítsd be a térdeidet és ne csípőből hajolj előre.

A hát- és derékfájás terhesség alatt az legáltalánosabb panasz, amely kismamákat éri. Ha felállsz, tartsd a hátizmokat pihenő állapotban. Ha ülnöd kell egy széken hosszabb ideig, tedd lábaidat egy kis székre, hogy pihenjenek hátizmaid. Mikor pihensz, akkor feküdj az egyik oldaladra, tégy egy párnát lábaid közé, és az egyik vagy mindkét térdedet hajlítsd be.

? Táplálkozz egészségesen és őrizd meg az energiádat

Hogy megőrizd energiádat a napi három fő étkezés helyett vezess be hatot, vagy az étkezések között még csipegess valamit. A kulcs a kis mennyiségekben és a könnyű ételekben rejlik. Fogyassz sovány joghurtot, túrót, répát, zellert és friss gyümölcsöket. A magzatvédő vitaminok mellett, igyál meg pár pohár tejet vagy más kalciumban gazdag élelmiszert.

Az egészséges táplálkozás mellett, kiegyensúlyozott mozgásra és pihenésre is szükséged van nap mint nap. A jól összeállított terhestorna után energikusabbnak érzed majd magad, mivel mivel olyankor a szív gyorsabban dobog, a szervezet és az agy pedig könnyebben jut oxigénhez. Persze anyukaként már nem biztos hogy szükséged lesz külön kismama tornára, hiszen a gyermekeddel való foglalkozás biztosítja számodra a szükséges mozgást. Aktív pihenésként sétáljatok nagyokat, éjszaka pedig lehetőség szerint igyekezz kipihenni magad. Napközben, a délutáni csendespihenő alkalmával szintén próbálj meg lazítani kicsit.

 

Vajúdás és második szülés

Jó hírrel szolgálhatunk azoknak a kismamáknak, akik másodszor terhesek, ugyanis ebben az esetben a vajúdás és a szülés folyamata várhatóan rövidebb lesz, de sok esetben azonban fájdalom erősebb, mint első alkalommal. Mivel a szervezet már átesett egy hasonló folyamaton a méhnyak már rugalmasabb, így a tágulási szakasz jóval rövidebb lehet (átlagosan 1 óra).

Második alkalommal a vajúdás azonban hosszabb ideig is elhúzódhat. Ennek legfőbb oka az, hogy a szervezet és a kismama hamarabb felismeri az összehúzódásokat, míg az először szülő anyukák sokszor csak az erősebb fájdalmakkor érzékelik, hogy elérkezett az idő.

Sok kismama számára a második terhesség időszaka jóval hamarabb eltelik mint az első és úgy érzik, hogy ezáltal sokkal hamarabb ölelhetik karjukba második gyermeküket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search