Hol keresik a nok a boldogságot?

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A mai világban, amikor annyi területen kell helytállni, azt látom, hogy a nők a szerint mérik a boldogságukat, hogy meg tudnak-e felelni az összes, a társadalomtól elvárt szerepnek” – mondja Bús Tímea egészség- és életvezetési coach. Boldogságukat sikerüktől teszik függővé. Sikernek pedig azt tartják, ha az összes párhuzamosan végzett, és rájuk osztott feladatban egyformán jól tudnak teljesíteni.

A szakembernek az a tapasztalata, hogy a nők a boldogságot a társadalom velük szemben támasztott elvárásainak sikeres teljesítésétől teszik függővé. Mivel lehetetlen mindenhol száz százalékosan teljesíteni, valójában örökké elégedetlenek és boldogtalanok, annak ellenére, hogy mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek. De kinek is akarnak megfelelni? A szomszédnak? A munkatársaknak? A családjuknak? A főnöküknek?

Amikor egyszerre több szerepben próbálunk helytállni, akkor ez valóban csak egy erőltetett szerep. Egy színjáték, ami a színpadon kívül sehol sem mutat jól” – véli Tímea.

 

A megfelelés robotszerű napi rutinhoz, szétszórtsághoz vezet

Az idealizált képnek való megfelelés közben egy valamit felejtünk el: saját belső világunkat. Amiatt, hogy több felé figyelünk egyszerre, szétszórttá válunk és egyik szerepünket sem tudjuk megélni, egyikben sem tudunk kiteljesedni. Pedig a boldogság nem más, mint kiteljesedés, elégedettség azzal a helyünkkel, ahol éppen vagyunk.

Minden nőnek fel kell mérnie a saját határait és megismerni belső vágyait, igényeit. Egy anyaságban éppúgy ki lehet teljesedni, mint egy sikeres vállalkozás működtetésében. Minél kevésbé akarunk majd a világ által ránk erőltetett szerepekben tetszelegni és külső elvárásoknak megfelelni, annál inkább váltja fel életünkben az örök boldogság-keresést maga a boldogság.

 

Van-e feltétele a boldogságnak?

A nők boldogság-keresésére jellemző, hogy azt a jövőben keresik és feltételekhez kötik: “akkor leszek boldog, ha kifizetem a hitelemet“, “akkor leszek igazán boldog, ha megkéri a kezemet“, “akkor leszek elégedett, ha megkapom az álom munkát…” stb.

Azonban ha a boldogságot feltételekhez kötjük, igazán soha nem fogjuk megtapasztalni, mert ha az egyik feltételt kipipáltuk, egyből újabbakat keresünk. “A boldogság egy képesség. Képesség arra, hogy saját korlátainkat felismerve éljünk, és minden pillanatban örülni tudjunk annak, amink van” – vallja Bús Tímea.

 

boldog nő
A boldogságot nem szabad feltételekhez kötni

 

Hogyan lásson önmagába? Egy segítő technika a boldogság felé

Legyünk őszinték magunkkal és válaszoljunk a következő kérdésre: Miért szeretnek minket a számunkra legfontosabb emberek?

Mert napi 12 órát dolgozunk? Mert egyszerre több dologra tudunk figyelni? Mert mindig rend van a lakásban? Vagy mert mindig időben érünk a gyerekért az óvodába/iskolába?

Azt hiszem, ezekre a kérdésekre mindenki nemmel válaszol” – mondja Tímea. “De akkor miért – és legfőképpen kinek – akarunk annyira megfelelni?

Az élet valójában tele van ajándékokkal. Csak ki kell nyitni a szemünket, hogy lássuk őket. És ne akarjuk egymagunk megváltani a világot. Mert a világnak nem lehetetlen küldetéseket teljesíteni próbáló, stresszes nőkre, hanem mosolygós és kiegyensúlyozott, elégedett emberekre van szüksége.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search