Mennyi D-vitamint kapunk a naptól?

 In Egészség és életmód

A D-vitamin előállítása

A D-vitamin meghatározó szerepet játszik a szervezetben, tartós hiánya pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A D-vitamin szinten tartásának természetes forrásai kisebb mértékben az egyes élelmiszerek, nagyobb mértékben pedig a napsugárzás. Ez a vitamin az ultraibolya sugárzás (UV-B) következtében képződik a szervezetben, ezért rendszeres napozással elengedhetetlen gondoskodni a megfelelő szinten tartásról.

Természetesen nem kell órákig, megfelelően magas faktorszámú napvédő készítmények nélkül napozni, elegendő csupán a reggeli vagy esti órákban hetente pár alkalommal 10-20 percig a napon tartózkodni. A napozás ideje természetesen függ a évszaktól is. A borús, téli hónapok alatt különféle élelmiszerek és étrend-kiegészítők, esetleg ésszerűen alkalmazott mesterséges napfény által tudod biztosítani a megfelelő D-vitamin szükségletet.

Ha a bőrfelületed legalább 20 százalékát naponta 10-15 percig napoztatod, nem fogsz D-vitamin hiányban szenvedni. Mivel a nap káros sugarai növelik a bőrrák és egyéb bőrbetegségek kialakulásának a kockázatát, a napon való tartózkodás alkalmával midig legyél körültekintő, és ne a déli órákat válaszd a D-vitaminnal való feltöltődésre.

A vastag felhőréteg, az ablaküveg  és a városokban gyakori szennyezett levegő elnyeli és tompítja az ultraibolya UVB sugárzást, így kevesebb D-vitamin tud keletkezni a bőrben. Ennek következtében más forrásokból célszerű megoldani a D-vitamin pótlását.

 

Miben található D-vitamin?

A D-vitamin napi szükséglete 10 µg.

UV-B sugárzás hatására a bőrben D-vitamin képződik, ezért legfontosabb forrása a napfény és a napozás.

D-vitamin kisebb mennyiségben különféle élelmiszerekben is megtalálható, például a különféle halakban (lazac és tőkehal), margarinban, a májban, tojásban, valamint a tej- és tejtermékekben is.

A borús, téli időszakban természetes úton, különféle élelmiszerek által is juthatunk D-vitaminhoz, azonban általában nagyon kevés ilyen ételt tudunk magunkhoz venni. Ebben az időszakban célszerű valamilyen komplex táplálékkiegészítő formájában is D-vitaminhoz jutni.

 

napsütés

 

D-vitamin hiány

A D-vitamin hiány következtében a vér kalcium- és foszfát-szintje csökken, mivel ezek felszívódásához és beépüléséhez nélkülözhetetlen ez a vitamin.

A gyermekek és csecsemők esetében angolkór (rachitis), még a felnőttek esetében csontlágyulás (osteomalacia) és izomgörcs alakul ki a D-vitamin hiány következtében. A tartós D-vitamin elégtelenség fontos szerepet játszik a csontritkulás kialakulásában is.

Az angolkór vagy a csontlágyulás a kellemetlen tünetek (izomgörcsök, csontok deformálódása), röntgenfelvétel vagy vérvizsgálat alapján diagnosztizálható.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő mennyiségű D-vitamin hozzájárul a magas vérnyomás, a rák egyes formái és némely autoimmun betegség (sclerosis multiplex) kockázatának csökkentéséhez is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search