Hogyan elozheted meg a kiszáradást?

 In Egészség és életmód

Kiszáradás ellen

? Víz, víz, víz! A szélsőséges hőmérséklet megviselheti a szervezetet és akár kiszáradáshoz is vezethet. A folyadékvesztést folyamatosan pótolni kell, ezért a meleg nyári hónapokban igyál meg naponta legalább 8-10 pohár vizet (2-2,5 liter). Ha sportolsz, akkor célszerű ennél is több folyadékot fogyasztanod, mivel a megnövekedett energiaszükséglet és izzadás következtében hamarabb bekövetkezhet a dehidratáció.

? Ne használd a szomjúságot a kiszáradás figyelmeztető jelének. Ha mindig arra vársz, hogy szomjas légy, akkor már lehetséges, hogy egy bizonyos fokig ki is száradtál. A folyadékfelvétel nem mindig függ össze a szomjúságérzettel, és testünk általában “későn” jelzi, ha folyadékpótlásra van szüksége. A folyadékpótlás folyamatos kell legyen, mert a szervezetet már a kismértékű vízvesztés is kibillenti az egyensúlyából. A legjobb megoldás napközben óránként felhajtani egy pohár folyadékot, amely lehetőleg ásványvíz vagy valamilyen gyógy- vagy gyümölcstea legyen.

? Válassz bölcsen az italok között! Az alkohol, a koffeines kávé meg egyes teák és cukros üdítőitalok csak növelik a kiszáradás hatását. A legjobb választás a forrásvíz vagy az ásványvíz. Utóbbiban több nyomelem és ásványi anyag található (nátrium, kálium, kalcium magnézium, foszfát), ezért nem csak jól oltják a szomjat, hanem a szervezet vízháztartását is szabályozzák, valamit jótékonyan hatnak a fogakra és a csontokra is.

? Csak akkor igyál sportolóknak való italokat, ha valóban sportolsz. Az izotóniás italok gyorsan pótolják egy intenzív edzés során elvesztett folyadékot és elektrolitokat, azonban ez csak a sportolás mellett működik igazán. Ha valamilyen sporttevékenységre készülsz, akkor igyál meg egy fél liter folyadékot egy-két órával előtte, majd az edzés alatt minden 15-20 percben 200-300 millilitert.

? Lazíts és tarts szüneteket! A nagyon meleg napokon tarts gyakrabban szünetet napi teendőid közepette és árnyékos helyen fogyassz sok folyadékot.

 

kiszáradás ellen
A kiszáradás rendkívül veszélyes állapot is lehet!

 

Hasznos tanácsok és figyelmeztetések

? mérd meg a súlyod testmozgás előtt és után – akármennyit veszítettél súlyban, az szinte mind folyadék volt, amit pótolnod kell. Minden fél kiló súlycsökkenés megközelítőleg 2 pohár folyadék elvesztésével egyezik meg.

? vizsgáld a vizeleted színét – tiszta világos színűnek kell lennie és rendszeres látogatója kell legyél a mellékhelységnek. Amennyiben színe sötét vagy ritkán érzel vizelési ingert, akkor fokozd a folyadékbevitelt!

? ha beteg a gyerek – ebben az esetben rendkívüli figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra, és ellenőrizni kell a bevitt folyadék és a vizelet mennyiségét is. A csecsemők és gyerekek számára speciális oldatokat lehet kapni a patikákban, amelyek megfelelőek egy hasmenés vagy hosszabb ideig tartó lázas állapot idején. A különféle gyógyteák szintén jó szolgálatot tehetnek egy ilyen esetben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search