Gátmetszés és gátvédelem

 In Szülés és gyermekágy

Gátmetszés és gátvédelem

A gátmetszés a gát bőrének és izomzatának hüvelybemenettől kiinduló bemetszése. Ezt a területet nevezzük gátnak. Gátmetszést csak abban az esetben kell végezni, ha a gyermeked és a te egészséged miatt szükséges. Ez az eljárás akkor válik szükségessé, amikor az orvos fogót vagy vákuumot használ a baba születésének segítéséhez, vagy olyan jeleket tapasztal, amelyek arra utalnak, hogy a baba veszélyben van, és minél gyorsabban világra kell segíteni. A gátrepedés sokkal nagyobb gondot okoz, mint a pár centiméteres metszés.

A szülészorvosnek elleneznie kellene a gátmetszést, hiszen ennek során bármilyen komplikáció felléphet, ami veszélyt jelenthet a baba egészségére nézve. Amikor egy ilyen beavatkozással kapcsolatosan kell döntést hoznod, konzultálnod kell a szülésznővel és együtt kell működnöd vele, hogy megismerd előnyeit és kockázatait, és megtudd, melyek lehetnek a döntés hozatalod elmaradásának következményei.

Érdeklődd meg, miként történnek a dolgok az általad választott szülészeten, és tudd meg, mennyire sikeresek náluk a gátmetszéses szülések. Kérdezd meg, hogy szükséges-e valamilyen szempontokat követni a beavatkozás alatt és jegyezd fel ezzel kapcsolatos érzéseidet, kívánságaidat a szüléstervben.

A gátmetszés elkerülése végett, a továbbiakban néhány olyan hasznos tippel szolgálunk, amelyeket bizalommal alkalmazhatsz a terhesség ideje alatt, koraszülés, valamint  időben szülés esetén egyaránt.

A gát izmainak erősítése a terhesség ideje alatt

A terhesség 33. hetétől  medencekörnyéki gátmasszázst végezhetsz naponta, amelynek segítségével fejlesztheted a medenceizmok és a gátizom rugalmasságát. Helyezz az ujjaidra egy kevés E-vitamint tartalmazó olajat vagy olívaolajat, és kezdd el gyengéden masszírozni a hüvely körüli területet. Hüvelykujjadat helyezd be a hüvelybe, úgy 3 cm mélyre, és nyomkodd lefele és oldalra, amíg egyfajta bizsergést nem érzel. Tartsd fent ezt a ritmust két percig. Ezután 3 percig masszírozd a hüvely belső részét előre és hátra.

A medencegyakorlatokat a padlón végezd és, ami a legfontosabb, lazulj el. Nagyon sok nő feszült az összehúzódások ideje alatt, különösen, amikor félnek. Ezek a medencegyakorlatok, amelyek a gát izmainak erősítésére szolgálnak a szülés második szakaszában segítenek ellazítani a hüvely izmokat.

Minél jobban vigyázol magadra terhesség alatt, annál nagyobb az esélye annak, hogy egy egészséges szülésben lesz részed, és tested hamar visszanyeri formáját a szülést követően. Ha még ezekhez hozzájárul egy egészséges étrend is, szinte nyert ügyed van.

A szülés korai szakasza

A gátmetszés szükségességének egyik oka, hogy a szülő nő fáradt. Ez azoknál a kismamáknál fordul elő, akik első gyermeküket várják és talán már a túlhordás periódusában vannak. A terhesség alatti helyes étkezés is segíthet, sok pihenéssel fűszerezve. Annyit maradj otthon, amennyit csak szeretnél.

A szülés második szakasza

Ha terhesség alatt végeztél gátmasszázst, az a feszülésérzet, amelyet közben éreztél, segíthet minél jobban hozzászoknod a gyermek feje által okozott feszítés érzetéhez. Egyes nők égető, feszítéses érzésként említik. Néha megijednek a szülés alatti érzésektől, de alkalmazkodnak. Sokkal jobb, ha mindehez hozzászoksz és könnyedén lélegzel. Kíváncsiságod kielégítése végett, próbálj meg kicsiket tolni, ugyanakkor a szülésznődtől is kérhetsz útmutatást, bátorítást.

Néhány nő összezavarodik és nem tudja, mikor kell tolnia. Az is segíthet, ha a terhesség alatt megpróbálsz néhányat a toaletten ülve is tolni, hogy szoktasd magad az érzéshez.  A bélmozgáshoz hasonlít, amely nem hangzik túl jól, viszont ahhoz elég,  hogy megismerkedj az érzéssel.

Egyesek véleménye szerint a megfelelő felkészülés segít, hogy a szülés fájdalommentes legyen vagy csak minimális fájdalommal járjon. Függőleges testhelyzetben a gravitáció is segíthet. Ha nem a megszokott testhelyzetet választod a szüléshez, például, ha négykézláb állsz, sokat segíthet a gátmetszés vagy a hüvelyszakadás elkerülésében. Bizonyos pozíciók viszont, mint például az összegömbölyödés, növelik a hüvelyszakadás előfordulásának kockázatát.

Hogy lazítsa a hüvely izmait vajúdás közben, a szülésznő alkalmazhat medencemasszázst és meleg borogatást. Nem léteznek világos bizonyítékok arra, hogy ez a módszer csökkentené a gátmetszés szükségességét, de segíthet abban, hogy jobban érezd magad.

Gátvédelem

Manapság sokat beszélnek a gátvédelemmel való szülésről, azonban az első szülés alkalmával gyakran szükségessé válaik a gátmetszés alkalmazása. Az első alkalommal szülő kismamáknál a gát általában feszesebb és kevésbé rugalmas, mint egy többedszer szülő nő esetében.

Csak a kitolási szakaszban dől el, hogy kell-e gátmetszést alkalmazni, ugyanis a szülészorvos csak akkor tudja eldönteni, hogy mennyire feszes a gát.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search