Méhen belüli mesterséges megtermékenyítés – inszemináció

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Méhen belüli mesterséges megtermékenyítés – inszemináció

 

párkapcsolatCikkünkből megtudhatod melyek a méhen belüli  mesterséges megtermékenyítés feltételei és mi történeik az eljárás során.

A méhen belüli megtermékenyítés (inszemináció) során az előkészített spermiumot testhőmérsékletűre felmelegítik és a nő méhébe helyezik az ovuláció során, annak érdekében, hogy a spermium minél közelebb kerüljön a petesejthez.  Ezt az eljárást gyakran kombináljak a termékenységet elősegítő gyógyszerekkel.

Ki élhet a méhen belüli mesterséges megtermékenyítés módszerével?

A ez a típusú mesterséges megtermékenyítés azon pároknak jelent segítséget, ahol a férfinak spermiumhiánya van, vagy alacsony azok mozgásképessége, amennyiben van megfelelő számú és egészséges spermium, hogy a kezelés eredményes legyen. A termékenységi klinikák eltérő kritériumok alapján határozzak meg, ha a spermium minősége megfelelő és elegendő-e a megtermékenyítéshez.

Mivel a spermiumot közvetlenül a méhbe helyezik, a méhen belüli megtermékenyítés azon pároknak is tud segíteni, akiknek nem lehet szexuális kapcsolatuk valamilyen fogyatékosság miatt vagy a korai magömlésben szenvedőknek is.

Azok a nők is élhetnek a mesterséges megtermékenyítés előnyeivel, akiknek nincs partnerük vagy azonos nemű partnerkapcsolatban élnek – adományozott spermium felhasználásával – de ezt nem minden klinika vállalja el.

Hogyan történik a méhen belüli mesterséges megtermékenyítés?

Attól függően, hogy mi az adott termékenységi probléma, tanácsokat fogsz kapni, hogy érdemes vagy sem a gyógyszeres kezelést alkalmazni a mesterséges megtermékenyítés mellett. Ezek a gyógyszerek az indukált ovulációt, vagyis stimulált ciklust eredményeznek.

Az ovuláció stimulálására nincs szükség amenyiben csak a párodnak vannak meddőségi problémái vagy a terméketlenségre nincs magyarázat. Ebben az esetben általában megnő a többes terhesség kockázata.

Bár sok pár gondolja, akik a terméketlenséggel küszködnek, hogy az ikrek vagy a több gyermek az ideális módja egy családalapításnak, de sajnos a valóság az, hogy a többes terhesség növeli a vetélés kockázatát és más fellépő komplikációkat is.

A nem stimulált ciklusok eseteben a mesterséges megtermékenyítés az ovuláció ideje alatt történik. Meg fognak kérni, hogy használj ovuláció kimutatására szolgáló tesztet és grafikont vagy az orvosod fogja figyelemmel követni ciklusodat a vér- és vizeletminták segítségével.

A megtermékenyítés rendszerint a természetes menstruációs ciklus 12. és 15. napján történik, de a pontos nap függ a menstruációs ciklusod hosszától és az ovuláció pillanatától.

Ha a termékenységi szakértő a megtermékenyítést stimulált ciklus alatt javasolja, valószínű, hogy gyógyszeres kezeléseket fog előírni számodra. A gyógyszeres kezelést a menstruációd kezdetével fogod egy időben elkezdeni, hogy a ciklus során több érett petesejt jöjjön létre.

Általában a petefészked egy petesejtet bocsát ki minden hónapban. Az ovuláció kimutatható ultrahang vizgálat segítségével, annak érdekében, hogy a megtermékenyítés a megfelelő időben történjen. Az orvos ezen eszköz segítségével fog figyelemmel követni.

Amikor peteérésed van, a párod egy spermiummintát ad, amelyet „megtisztítanak”, hogy a legéletképesebb spermiumot kivonják. Egy ezköz segítségével, amit a méhnyakba helyeznek, az orvos közvetlenül a méh mellett, a petevezeték mellé juttatják a spermát, ahol találkozik a petesejttel, amikor az áthalad a petefészekből a méhbe. Ez a méhen belüli  megtermékenyítés folyamata.

Ha megmagyarázhatatlan ok áll a terméketlenség hátterében, a spermát az általában nagyobb mennyiségű folyadék kíséretében juttatják a petevezetékbe. Ezzel a technikával pár perccel többet vesz igénybe a klasszikus méhen belüli megtermékenyítési eljárás. Bizonyított, hogy ez a folyamat növeli a siker lehetőséget abban az esetben, ha megmagyarázhatatlan terméketlenség áll fenn.

A beavatkozás után pihenj egy rövid ideig, majd folytasd a már megszokott életed. Két hét múlva csinálj egy terhességi tesztet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search