Légy példakép gyermeked számára!

 In Szülők, párkapcsolat, családi életLégy példamutató viselkedéseddel!

1.
Gyermeked utánoz téged. Gyermeked felnéz rád, és tőled lesi el a társasági viselkedés szabályait, te vagy a modell számára, ezért figyelj oda, és használd saját viselkedésed az ő tanítására. Sokszor nagyobb hatással van a gyermekre az, amit lát tőled, mint az, amit mondasz neki. Ha azt szeretnéd, hogy gyermeked használja a „kérlek” szócskát, akkor te is, mint szülő, használd előtte minél sűrűbben. Ha el akarod kerülni, hogy durván, hangját felemelve beszéljen, próbálj meg te sem beszélni így.

2. Mutasd ki gyermekednek érzelmeidet! Őszintén mondd el neki, hogyan hat rád az ő viselkedése, ez éreztetni fogja vele ugyanazt, mintha tükörbe nézne. Ezt hívják empátiának. Hároméves korára már igazi empátiát érez, ezért jó, ha azt mondod neki: „Haragszom, mert túl nagy a lárma. Nem tudok telefonálni.” Mikor úgy kezdesz egy mondatot, hogy „Én”, esélyt adsz gyermekednek arra, hogy a te megközelítésedből lássa a dolgokat.

3. Ismerd el, ha jól viselkedik. Ez azt jelenti, hogy mikor gyermeked úgy viselkedik, ahogy szeretnéd, elismered érdemeit. Például: „Olyan szépen játszol, örülök, hogy minden játékodat az asztalon tartod.” Ez a módszer többet ér, mint a szidás, és nagyobb korára is előnyödre válik majd.

4. Ereszkedj le gyermeked szintjére. Hajolj vagy térdelj le, mikor vele beszélsz, így a kommunikáció jobban működik majd, olyan érzetet keltesz benne, hogy te is tudsz úgy gondolkodni és érezni, mint ő. Abban is segít ez, hogy te a mondandódra koncentrálj. Ezzel a gesztussal közelebb kerülsz gyermekedhez, és hamarabb felkelted érdeklődését.

5. „Hallottalak!” Az aktív hallgatózás egy másik módszer arra, hogy segíts gyermekednek érzelmei kifejezésére. Gyermeked könnyen frusztrálttá válhat, főleg ha nem tudja még elég jól verbálisan magát kifejezni. Ha elismétled azt, amiről azt hiszed, hogy érez, elősegíted azt, hogy ne legyen feszült, megbecsülést és kényelem érzetét kelted benne, ezzel elkerülve a későbbiekben esetleg felbukkanó heves vérmérsékletét.

6. Tarsd be az ígéreteidet! Ha megtartod ígéreteidet – legyenek azok jók vagy rosszak -, gyemeked megtanulja, hogy bízhat benned és tisztelhet téged. Tehát ha azt ígérted, hogy elmentek sétálni, ha összeszedte a játékokat a szobájában, akkor légy biztos abban, hogy a cipők már kéznél vannak. Ha azt mondod, elhagyjátok a könyvtárat, amennyiben nem hagyja abba a futkosást, légy készen a távozásra, nem kell késlekedj ilyen döntésekkel – mivel minél hamarabb valóraváltod azt, amit mondasz, annál jobb. Ez biztonságérzetet kelt gyermekedben, mert egy előrelátható és összefüggő környezetet hozol létre.

7. Csökkentsd a kísérletezést! Gyermekek számára nehéz visszaemlékezni, hogy mit szabad és mit nem, például a szemüveged nagyon érdekes játékszernek tűnik. Csökkentsd az esélyét annak, hogy olyan dolgok kerülhessenek a kezébe, amivel nem szabad jatsszon, vagy nagyon értékesek. Tedd olyan helyre, ahol ő nem éri el!

8. Mielőtt beavatkoznál gyermeked bármilyen dolgába – azzal, hogy „nem” vagy „állj” – kérdezd meg magadtól, hogy valóban megéri-e? Lehetőség szerint a negatív utasítások, kérések és kommentek csökkentése kevesebb rosszérzethez és konfliktushoz vezet majd. A szabályok azonban fontosak, de csak akkor használd őket, mikor kell!

9.
Légy erős! A gyermekek nem akarnak idegesítőek lenni, ha azért jutalmazod őket, mert rosszat tettek, csak azt éred el, hogy egyre többet kérjenek ugyanazzal a viselkedéssel. A „nem” az nemet jelent és nem „talán”-t, próbáld ezt csak akkor használni mikor komolyan gondolod, mert ha azt mondod „nem” és utána engedsz neki, gyermeked ebből azt érti meg, hogy bármit elér, ha egy kicsit csúnyán viselkedik.

10. Tartsd meg a pozitív és egyszerű utasításokat! Ha rövid és egyszerű utasításokat használsz, gyermeked hamarabb megérti, mit is szeretnél tőle. („Kérlek, fogd meg a kezem, mikor az úton átmegyünk!”) Pozitív módon közölve a dolgokat, gyermeked megtanulja, hogy helyesen gondolkodjon, például a „Kérlek, zárd be a kaput!” jobban hangzik, mint a „Ne hagyd nyitva a kaput!”.

11. Felelősség és következmények. Ahogyan növöget a gyerek, egyre több felelősséget ruházhatsz rá, ezzel együtt felelősséget kell vállalnia tetteiért. Nem kell mindig te légy a rossz: ha gyermeked elfelejtette betenni az uzsonnáját, éhes marad, és tanul ebből. Legtöbbször túl sokat teszel meg gyermekedért, és nem hagyod neki, hogy saját hibáiból tanuljon. Sokszor büntetést kell kiszabj gyermekedre, mert elfogadhatatlanul viselkedett, de előtte magyarázd el neki, milyen következményekkel jár egy ilyen viselkedés vagy cselekedet.

12. Amit egyszer kimondasz, tedd is meg! Meglepő, mennyire figyel egy gyerek, pedig még nincs elég érettsége. A piszkálás és kritika unalmas és nem működik, ezért gyermeked ilyen esetekben nem fog meghallgatni, és ez rád is bosszantóan hat majd. Ilyen esetekben mondd neki, hogy kap egy utolsó lehetőséget az együttműködésre, emlékeztetve, milyen következményekkel jár, ha ezt nem teszi, majd kezdj el háromig számolni.

13. Éreztesd gyermekeddel, hogy fontos! A gyerekek szeretik, ha segédkezhetnek a ház körüli munkákban, adj neki olyan feladatot, amit biztosan meg tud oldani magában is, ezzel segítve a ház körül. Így fontosnak fogja érezni magát, mert segíthet. Még ha először nem is tudja tökéletesen elvégezni azt, amit rábíztál, idővel menni fog. Felelősségteljesebbé és jobbkedvűvé teszi őt, ami neked is előnyödre válik majd.

14. Készülj a nehéz dolgokra! Vannak pillanatok, mikor gyermekedre vigyázva és dolgaidat végezve, a ház körül felmerülnek nehézségek. Mindezeket elkerülheted, ha eltervezed a dolgokat, szem előtt tartva gyermeked szükségleteit. Mondd el neki, miért kell segítenie neked, és tedd ezt öt perccel előtte, így fel tud készülni arra, amit tenni akartok.

15. Tartsd meg humorérzékedet! Egy másik módja a feszültség és konfliktusok kerülésére a humor használata. Úgy tehetsz, mintha egy szörny lennél, vagy utánozhatsz állati hangokat, de azon nevetve, amit gyermeked tesz, nem segít majd neked az  szülői szerep helyes kialakításában. Gyermeked megbántva érzi majd magát. A legjobb humor az, amely mindkettőtöket megnevettet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search