Így készítsd fel Apát a gyermekvállalás szépségeire és nehézségeire!

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

A baba érkezésére várva, könnyen belemerülsz az álmodozásba, hogy majd feküdtök egymás mellett az ágyban, illatozó reggelivel és friss újsággal kezetekben, amíg a kicsi édesdeden pihen közöttetek. Idilli kép, azonban gyakorlatilag legtöbbször ez nem éppen így működik. Való igaz, hogy az első időkben a nap nagy részében pizsamában leszel, ugyanis gyermekeddel a kezedben még arra is alig lesz időd, hogy reggel egyél egy szelet kenyeret.

Egy baba érkezése komoly megpróbáltatás élettársak és házastársak számára egyaránt. A kutatások azt bizonyítják, hogy három párkapcsolatból kettőnek akadnak gondjai a gyerekvállalással. Kétségbe esni azonban nem kell, hiszen sok kényes helyzetet és kellemetlen problémát meg lehet előzni, csupán őszintén kell beszélgetni egymással.

 

? Okosan használd ki a hátramaradt időt. Megtörténhet, hogy nem értékeled kellően a megmaradt periódust, amit a partneredre fordíthatnál. Fontos, hogy minél több időt töltsetek együtt, még a szülővé válás előtt. Használd ki azokat a heteket, amelyekben nem kell még mindent hármasban csinálni – azután már nem lesz egyszerű megszervezni egy mozizást vagy egy nyugodt ebédet – tehát ajánlott okosan beosztani az idődet.

? Előzd meg a problémákat. Nem jó ötlet a kicsit felhasználni, mint összekötő elemet kettőtök közt, ez a stratégia csak kevés esetben segít, tehát ha kapcsolatotok már eleve problémás, jobb szakemberhez fordulni még a várandós időszakban. Lehet, hogy számodra mennyei időszak lesz az első három hónap a baba társaságában, míg férjednek pedig kész gyötrelem. Ez viszont nem jelenti azt, hogy később nem alakít majd ki vele egy számára megfelelő kapcsolatot.

? Készíts tervet. A „szabad idő” nagyon gyorsan eltelik és a kicsi érkezésével meglehet, hogy fontos dolgok a háttérbe szorulnak. Lehet listát készíteni a kedvenc tevékenységeitekkel, amit majd később beleszervezel mindennapjaitokba. Így lehetőség nyílik majd mindkettőtök kikapcsolódására.

? Egyeztessétek az anyagiakat. A leendő anyukák nagyon izgatottan vásárolnak össze mindenfélét a baba számára, míg az apukák el vannak borzadva az elkövetkező családbővítéstől. Ha sikerül közös nevezőre jutni az előkészületekhez szükséges pénzösszegben, jobban fog menni a vásárlás és a család férfitagja is megnyugszik a kiadásokat illetően.

? Beszéljétek meg a nagyszülők helyzetét. Akkor is, ha anyósodat olyan szivesen látod, mint a Hófehérke a gonosz boszorkányt, át kell hidalni valahogy a problémát. A nagyszülők egy nagyon maradandó és érdekes kapcsolatot tudnak kialakítani unokáikkal. Még hogyha okoskodnak is sokszor, jobb, ha elnézed ezt nekik, azért, mert jót tesz a gyermeknek közelségük és azért tapasztalatukat sem szabad figyelmen kívül hagyni. Így meg kell találni valahogy az arany középutat.

 

Jobb, ha mindketten felkészültök a szülés utáni időszakra, amikor is igencsak szexmentes lesz az életetek. De ebben az esetben is pozitívnak kell lenni. Mondd azt párodnak, hogy segítségedre lehet más dolgokban és ez hasznos lehet mindkettőtök számára. Ha sikerül megosztanotok a háztartásban és a gyermeknevelésben akadó feladatokat, több energiád marad rá is és ezt mindenképpen tudatni kell vele.

Próbáljatok meg szabaddá tenni egy hétvégét, mikor a kicsi körülbelül három hónapos és egy kettesben töltött éjszaka által kapcsolódjatok ki kicsit, ugyanakkor partnered is kényeztetve érzi majd magát. Ez az a pillanat, amikor meg kell igérni egymásnak, hogy nem felejtkeztek el az apró, intim gesztusokról, mint egy ölelés, csók, vagy csak egy egyszerű kézfogás. Csak azért, mert egyikőtöknek nincs most szexuális étvágya, ezek a kis kedvességek nem kell kimaradjanak életetekből

 

És végül…készülj fel a problémákra is! A gyermekvállalás paradoxális dolog, ugyanis egyben a legszebb, de a legkimerítőbb és félelmetesebb időszaka is életednek. Tudnod kell, hogy megpróbáltatások nélkül nem lehet igazán “profi” szülőnek lenni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search