Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 2. rész

 In Terhesség és babavárás

Kellemetlen tünetek a terhesség alatt – 2. rész

terhességSzékrekedés

A terhesség alatti székrekedés egyik ok erre a progeszteron szint növekedése, amely ellazítja a belek izmait, így ezek lassabban mozognak, ezlátal növekszik a székrekedés kockázata.

Nagyon fontos, hogy naponta legyen székleted. A visszamaradt anyagok minél gyakrabban kell, hogy távozzanak, máskepp ezek a vérbe kerülnek és megnehezítik a vese dolgát, amelyek amúgy is ebben a periódusban dupla munkát kell végezzenek, úgy az anyukának mint a magzatnak.

Ahhoz, hogy megelőzhesd a székrekedést, egyél sok növényi rostot és igyál sok folyadékot, fogyassz leveseket, gyümölcsöt, zöldséget. Ne hagyd ki a terhességi tornagyakorlatokat, valamint az általános mozgást sem. Kerüld a hashajtók alaklmazását, inkább igyál gyömbér-, hársfa- vagy édeskömény teát.

Aranyér

Az aranyér általában a terhesség alatt jelenik meg, de rögtön a terhesség után is megjelnehet. Terhesség közben azért történik, mert a méh megnagyobbodott és a magzat nyomást gyakorol egy érre, ami a végbélnyílás körül található. Ugyanakkor, a terhességi székrekedés is aranyérhez vezethet vagy súlyosbíthatja a már létezőt. Az az erőfeszítés amit be kell fektess amikor egy kemény széklettel küzködesz, növeli a nyomást a végbélnyílás vérereiben, ezek pedig kitágulnak. Ez a jelenség viszont nemcsak a terhes nőknél állhat fenn, hanem a túlsúlyos személyek vagy keveset mozgó emberek esetében is, ugyanakkor olyan étrend mellett is, ami rostokban szegény.

Az aranyerek lehetnek belsők, vagy külsők amikor kisebb duzzadasokat érzünk a végbélnyílás körül. Az aranyér tünetei a viszketegség, az érzékenység, fájdalom vagy akár vérzés is széklet közben.

Próbáld elkerülni a székrekedést és megszokni egy mindennapos székletet. Ugyanakkor az is fontos, hogy ne maradj sokat ülve, főleg akkor ha durva felületen ülsz, inkább helyezz magad alá egy párnát. A fájdalom erős lehet, ha egy nagy aranyérről van szó, a végbélnyílás belsejében. Ezt a fájdalmat csökkenti a hidegvizes borogatás a végbélnyílás körül vagy ha naponta néhány percet a lábunkat a derekunknál feljebb emeled. Ugyanakkor, egy jeges zsacskó is csillapítja a viszketés érzését.

Használhatsz kúpokat és kenőcsöket vagy kipróbalhatsz természtetes gyógymódokat is, mint a kamilla tea, a gyermekláncfű gyökér, a csalán vagy a búzakorpa fürdő.

Az aranyereket megelőzheted, ha leadod a fölösleges kilókat. Nagyon fontos az étrend, adj meg a szervezetnek minden szükséges tápanyagot, amelyek nélkülözhetetlenek a vérerek egeszséges működéséhez. Igyál naponta hat pohár vízzel többet, hogy puhább legyen a székelted. Végezz tornagyakorlatokat naponta legalább 20 percig, hogy a vérkeringésed megfelelően működjön. Ne olvass a vécén, mert a hosszas ülés ugyancsak nyomást gyakorol a végbélnyílásra. Egyél minél több gyümölcsöt és zöldésget, teljes kiörlésű gabonát, diót, magokat. Ezek sok rostot tartalamznak és megelőzik a székrekedést, akárcsak a C vitamin. Ezek erősítík és rugalmassá teszik az erek falait.

Visszér

Ezek többnyire kitágult erek, amelyek a lábakon jelentkeznek az alsó hasban lévő nagy nyomás miatt, valamint az ez okból keletkezett nehézség miatt, ami a vér visszaáramlását illeti.

A visszér a terhesség utólsó hónapjaiban jelenik meg, különösen ha már volt a családban és hajlamos vagy az öröklésre. Ugyanakkor a túlsúlyosság, a hosszas lábon állás vagy a keresztbe tett lábak mind rontják a helyzetet. Feszültséget idéz elő a lábakban, mert az erek megdagadnak és fájdalmasak lesznek.

A terhességi visszér megelőzése:
• aludj és pihenj sokat, emelt lábakkal, legyenek legalább 10-15 cm-el a fej fölött.
• tegyél párnákat a lábad alá, vagy akár a matrac alá
• használj rugalmas harisnyákat, melyet reggel felkelés előtt vegyél fel
• végezz gyakorlatokat a lábaddal, körkörösen mozgasd a lábfejedet, serkentve a vérkeringést.
• amikor széken ülsz, ne hagyd a lábaidat lelógni, hanem tedd fel egy másik székre, amelyikre még tehetsz 1-2 párnát is. Ugyanakkor ajánlott a derekunkhoz is tenni egy párnát.

Hajlamok a terhesség alatt – 1. rész
Hajlamok a terhesség alatt – 3. rész

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search