Idő előtti burokrepedés

 In Terhesség és babavárás

Idő előtti burokrepedés

Terhesség alatt magzatvízzel teli membrán védi a magzatot. Ha a magzatburok megreped, a magzatvíz a hüvelyen át elfolyik. Ezt a jelenséget burokrepedésnek nevezzük.

Korai burokrepedés

Tízből kilenc nő esetében a burokrepedés a terhesség vége felé következik be. Hozzávetőleg 2% esetében a magzatburok a terhesség 37. hete előtt szakad el. Nem kell megijedni, ha a burokrepedés idő előtt következik be. Helyezz az alsóneműdbe egészségügyi betétet. Ezen figyelemmel követheted a folyadék színét is. Eleinte pirosas színű, aztán egyre világosabbá válik.

A folyadék mennyisége is egyénenként eltérő. Folyhat gyengén, de az sem ritka, ha egyenesen elönt. Ha pedig ez fordul elő, bizony megijeszthet. A szülés bekövetkeztéig kb. 800 ml folyadék folyik el. Ha ilyen sok folyik, akkor egy betét nem lesz elég, jobb, ha egy törölközőt használsz helyette. Praktikusabb abban az esetben, ha gépkocsival mész be a szülészetre. A biztonság kedvéért az autó ülését takard le egy fóliával. Ha kis mennyiségű folyadékról van szó, előfordulhat, hogy nem is magzatvíz, hanem vizelet, ugyanis ez is gyakori jelenség a terhesség utolsó időszakában.

Függetlenül attól, a terhesség hányadik hetében repedt meg a magzatburok, felügyeletre van szükséged, abban az esetben is, ha a burokrepedést nem kísérik összehúzódások. Miután a magzatburok megreped, fennáll a hüvelyből felszálló fertőzés veszélye.

Miután orvosod megvizsgált, és a terhesség 37. hetében vagy, a burokrepedést követő 24 óra múltán általában mesterségesen előidézik a szülést, ha az előtte magától be nem indul. A terhesség legalább 37. hetében levő nők 90%-a esetében a magzatvíz elfolyása utáni 24-48 órában beindul a természetes szülés.

Ha a 34. és 37. hét közötti időszakban vagy, eldöntheted, mit teszel: vársz még, vagy inkább megszülöd a picit. Azonban ha az orvos a szervezetedben pozitív B csoportú streptococcust fedez fel, a helyzet kissé megváltozik. Ha a magzatvíz elfolyása és a szülés között hosszú idő telik el, fennáll a GBS-fertőzés veszélye. Ilyen esetben előrehozott szülés ajánlott.

 

Mit kell tenned az idő előtti burokrepedést követően?

? a szülésig 24 óránként ellenőrizni kell a magzat szívverését

? 4 óránként megméred a lázad

? ellenőrzöd a magzatvíz szagát és színét, amiből esetleges fertőzésre lehetne következtetni

? figyeled, hogy megszokottak-e a magzat mozgásai és rúgásai.

Ha fertőzés jeleit vagy hőemelkedést észlelsz (hidegrázást tapasztalsz, égni kezd az arcod), vagy úgy érzed, a baba kevesebbet mozog, rögtön orvoshoz kell menni! Ha fertőzésről van szó, azonnal antibiotikumos kezelést kapsz és beindítják a szülést.

Ha nem észlelsz fertőzésre utaló jeleket, de a magzatburok már több mint 24 órája megrepedt, ajánlatosabb kórházban szülni. Előfordulhat, hogy az újszülöttet különleges kezelésben kell részesíteni.

Szülés után legalább 12 órán át a kórházban kell maradnod, hogy az újszülöttet megvizsgálják. Ha bármilyen gond van, azonnal hívd az orvost!

Ahogy múlik az idő a burokrepedés és a szülés közt, úgy nő a kockázat. Ha nincs jele fertőzésnek, de a mazgatvíz már több mint 48 órája elfolyt, bizony nagyon meg kell gondolnod, mit akarsz tenni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search