Hüvelyi vérzés terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Hüvelyi vérzés terhesség alatt

Sok kismama tapasztal hüvelyi vérzést a terhesség időszakában. Ez az ijesztő tünet különösen az első harmadra jellemző, és körülbelül a terhes nők tíz százaléka szembesül valamilyen formájával a 9 hónap alatt. A terhesség alatti vérzés lehet normális jelenség, de akár vészjelzés is!

Hüvelyi vérzés a terhesség korai szakaszában

Ha a terhesség legelején vaginális vérzést tapasztalsz, könnyen azt hiheted, hogy menstruálsz. Ezt a vérzést a testben végbemenő természetes változások, de akár aggodalomra okot adó problémák is okozhatják.

Néhány nő enyhébb vérzést észlel a megtermékenyítés után 10-14 nappal. Ezt beágyazódási vérzésnek nevezik, amely a pete méh falába való megkapaszkodásának következménye. Ez általában csak pár napig tart és a mennyisége sem számottevő,. Ha a vérzés hangsúlyossá válik, azonnal keresd fel az orvosodat!

A koraterhesség időszakában a méhnyak megváltozik, hogy felkészüljön a baba születésére. A méh vérellátása is megnövekszik – ez szintén okozhat kisebb vérzéseket. A méhnyak megduzzadhat szexuális együttlét vagy egy nőgyógyászati vizsgálat során is, amely következtében kialakulhat enyhe vérzés. Ez mind természetes reakció a test részéről, és ebben az esetben a baba nincs veszélyben. Ha a vérzés rendellenesen erős, vagy hosszabb ideig tart, akkor az orvos további vizsgálatokat fog elrendelni!

A terhesség első harmadában fellépő vérzés néha jelentheti azt, hogy a baba veszélyben van. A spontán vetélés a terhesség 12. hete előtt fordul elő leggyakrabban, a későbbi időpontban bekövetkezett magzatelhalások már jóval ritkábbak. A terhesség korai szakaszában tapasztalt vérzések lehetnek akár egy vetélés figyelmeztető jelei is, különösen ha ezeket görcsök, láz, vagy hidegrázás is kíséri. Ebben az esetben azonnal fordulj nőgyógyászhoz!

A méhen kívül terhesség esetében szintén súlyos vérzés jelentkezhet – és ez az állapot veszélyezteti nem csak a baba, hanem a kismama életét is! Ha erős vérzést tapasztalsz, azonnal menj kórházba!

 

vérzés terhesség alatt
Milyen okokból léphet fel vérzés a terhesség alatt?

 

Az előrehaladott terhesség alatti vérzés

Különböző erősségű és típusú vérzések a terhesség második, illetve harmadik harmadában is jelentkezhetnek.

A vérzés lehet a koraszülés jele is. Ha összehúzódások vagy görcsök kísérik, keresd fel az orvost, hogy megtudd, mi történik!

A legtöbb esetben a terhesség kései szakaszában tapasztalt vérzést a méhnyak gyulladása okozza. A fertőzések és bizonyos szexuális úton terjedő betegségek következtében elváltozások léphetnek fel a méhnyak területén, enyhe vérzést és barnás pecsételéseket okozva. Az orvos egy egyszerű vizsgálat alapján megtudja határozni a fertőzés okát!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search