Színek játékos tanulása

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek színezMinden gyermek kap egy ajándékot születésekor: azt a vágyat, hogy minél hamarabb megtanuljanak mindent. Gyakran a felnőttek nem értik meg hogyan tudnak a gyerekek mindent olyan gyorsan megtanulni. Amikor már  tudatában vagyunk ennek az "ajándéknak", több különböző dologra is megtaníthatjuk gyermekünket.

Hogyan tanítsd meg a színeket gyermekednek?

Nem kell nehéz feladatoknak alárendelned és szükségtelen megkérdezned tőle minden tárgynak a színét, hogy megtudd, képese-e azonosítani a színeket. Sokkal egyszerűbb, ha naponta mindig egy keveset tanítasz neki.

Amikor arról beszélsz vele, hogy milyen ruhákat viseljen, utalhatsz azok színeire is. Például kijelentheted, hogy a fekete cipő csodálatosan illene fehér zoknihoz.  Egyszóval mindig utalj a beszélgetési téma színére. Ha ezt teszed, gyermeked meg fogja tanulni felismerni a színeket, anélkül, hogy érezné a tesztelés folyamatos nyomását.

Egy átlagos beszélgetés közben használd a színeket szókincsed alkotórészeként. Mutass a kék ég felé! Kérdezd meg, hogy tetszik neki a sárga csörgő? Napi beszédedbe foglalva a színeket, gyermeked hamar megtanulja majd felismerni őket.

Ha szeretnél gyermekeddel játszani, különböző színes játékokat is beszerezhetsz és elmondhatod mindegyik színét. Ne próbálj több mint négy színt egyszerre tanítani! Vehetsz néhány színes kockát, és helyezd a gyermek elé. Mutass neki zöldet, pirosat, sárgát és kéket. Helyezd a kockákat egymásra, és közben ejtsd ki minden kocka színének a nevét.

Majd változtass a sorrenden! Ezt akkor tedd meg, miközben gyermeked figyel. Megadhatod neki a lehetőséget, hogy úgy helyezze el a kockákat, ahogy éppen szeretné. Ha nem mondja a színeket, mondd te, abban a sorrendben, ahogyan ő helyezi. Ha különböző alakú kockákat használsz a színekkel együtt a formákat is megtaníthatod gyermekednek.

Színtévesztés és színvakság – a színlátás zavarai gyerekkorban

Több módszerrel is megtaníthatod gyermekednek a színek megkülönböztetését. Nézz körül és biztosan megtalálod a legjobbat!

A nagyobb gyerekek esetében célszerű elvégezni egy tesztet is. A színtévesztő gyermek számára problémát okoz bizonyos színárnyalatok (többnyire a vörös és a zöld) megkülönböztetése és ez hátrányos lehet a számára. Válogassatok szét apró tárgyakat a színük szerint, melyek között mindenképp legyenek pirosak és zöldek is. Ha a gyerek keveri őket, az színtévesztés problémáját vetheti fel.

Ez az állapot általában semmilyen panaszt nem okoz a gyermeknek, és sokszor csak szűrővizsgálatok alkalmával derül ki. A színtévesztés örökölhető betegség, a fiúknál gyakrabban fordul elő, mint a lányok esetében. A veleszületett színtévesztést kezelni nem lehet, de bizonyos formái korrigálhatók színszűrő lencsékkel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search