Hogyan támogathatjuk gyerekünk iskolai teljesítményének javulását?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Egy gyereket mindennap felkészíteni az iskolai kötelezettségeire elég kemény feladat, pláne ha a szeptembertől júniusig tartó iskolaév hosszúságát nézzük. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a csemeténk mentálisan és fizikálisan fel van e készítve az aznapi kihívásokra – az alábbi pontok segíthetnek minket abban, hogy gyermekeink a legjobbat tudják kihozni magukból.

Pihenés

Az álmosan szédelgős állapot erősen csökkenti az információk, tudnivalók befogadásának képességét és azok megjegyzését. Az elterjedt hiedelemmel ellentétben az idősebb tini gyerekeknek TÖBB alvásra van szükségük, mint a fiatalabb iskolás gyerekeknek, melyről a tinédzser kor speciális biológiai folyamatai a felelősek. Ezért mindig győződjünk meg arról, gyermekünk eleget tudjon aludni, s kipihenten ébredjen.

Megfelelő tanulási szokások

A gyereknek legyenek kialakult tanulási szokásai: a heti külön elfoglaltságokkal (edzés, különóra, stb) összhangban lehetőleg minden nap azonos időszakban üljön le tanulni. Értessük meg velük, hogy a kemény munka legtöbbször a különbség siker és kudarc között. Tanulási időben sose menjen a TV vagy ne szóljon a zene, melyek elvonhatnák a gyerek figyelmét.

Megfelelő környezet a tanuláshoz

A hatékony tanuláshoz feltétlenül szükséges egy olyan „mini iroda” létrehozása, ahol a gyerek nyugodtan tud tanulni – legyen az a hálószobájában, vagy akár az otthonunk más pontján. Ehhez elengedhetetlen egy nagy íróasztal sok tárolórekesszel, ahol elférnek a tanuláshoz fontos eszközök, úgymint szótárak, térképek, mappák, papírlapok, íróeszközök, számítógép, stb. Fontos: számítógépes beadandó feladatnál figyeljünk arra, hogy a csemeténk tényleg csak a feladat megoldásához használja a gépet, ne szörfözgetésre, csetelésre.

Segítség a gyereknek

Mindig legyünk elérhetőek és segítőkészek, ha a gyerek kérdezni akar valamit, vagy ha a segítségünket kéri, de sose csináljuk meg helyette a feladatot, bármilyen nehéz is legyen az.

A tanulás értéke

A gyerekek már kiskoruktól kezdve szembesülnek az iskolával kapcsolatos negatív üzenetekkel filmeken, TV műsorokon keresztül, nem beszélve korunk hőseinek, a reality műsorok sztárjainak a példájáról, melyek azt sugallják, bármilyen hülye is valaki, elég, ha bevállalós a siker eléréséhez.

Nagyon fontos a gyerekeinkkel megértetni, hogy a tanulás érték, amit megtanul és tud, azt később az életben kamatoztatni tudja, s azt senki sem veheti el tőle. A kemény munka és kitartás meghozza a gyümölcsét, bármilyen céljai is legyenek az életben. Jó példával mi magunk járhatunk elöl: akár nyelvtanulásról legyen szó, akár új ismeretekről a hobbinkhoz vagy munkákhoz, ha a gyerek látja, hogy a felnőtt szülei is tanulnak, biztos célba fog érni az üzenet.

Az olvasás értéke

Manapság a gyerekek idejük nagyrészét TV vagy számítógép előtt töltik, holott az olvasással megszerezhető tudás és ismeretek még fontosabbak lettek napjainkban. A kutatások szerint azok a gyerekek, akik sokat olvasnak, jobban teljesítenek a szóbeli vizsgákon és a matek teszteken. Itt is nekünk kell a jó példával elöl járni, mert elég hiteltelen a dolog, ha mi magunk csak a TV-t nézzük egész este…

Ellenőrzés

Legyünk mindig képben a gyerekünk aktuális iskolai teljesítményével kapcsolatban, beszéljünk a tanárokkal. A tanároktól származó visszajelzések segítik a szülőt annak eldöntésében, hogy milyen irányba érdemes elindulni, illetve min kell változtatni. Ez visszafelé is működik, mert a tanár is tisztában lesz a gyerek által megtett otthoni erőfeszítések, munka mértékével, illetve a szoros szülő-tanár kapcsolat a gyereket is jobb munkára, több odafigyelésre sarkallja, mivel tudja, hogy mindenki képben van az ő viselkedésével, munkájával kapcsolatban.

Forrás: healthychildren

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search