Hogyan taníthatod meg a gyerekedet fogat mosni?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyermek fogmosásNéhány könnyű lépés segítségével szórakoztatóan segíthetsz gyermekednek abban, hogy tullépjen a kezdeti nehézségeken és siker koronázza mindennapi fogmosási tevékenységét.

Hasznos tanácsok – hogyan teheted szorakoztatóvá a fogmosást gyermeked számára:

1. Kezdeti lépésként értesd meg gyermekeddel, hogy amit tanulni fog az nagyon fontos. Add neki oda a fogkefét és a fogkrémet. Hagyd hogy ismerkedjen velük.

2. Utána tegyél fel kérdéseket neki, róluk. Kérdezd meg töle hogy tudja-e mire használják a fogkefét és fogkrémet. Emlékeztesd arra, hogy már látott valakit fogat mosni. Kérd meg hogy mutassa meg hogy mire emlékszik vissza.

3.
Saját példádat mutatva neki, hogy mit kell hogy csináljon elérheted azt, hogy egy tisztább képet kapjon arról mit kell hogy csináljon. Bizonyosodj meg arról, hogy az ő magasságában vagy és hogy jól láthatja mit csinálsz. Ha amit lát még új a számára, akkor könnyebben érti meg, ha valamilyen ismert dologhoz kapcsolod.

4. Hagyd gyermekedet, hogy úgy fogja fel, hogy a szája olyan mint egy ház. Ahol van egy felső emelet tele sok szobával (amelyek a fogak) és egy alagsor ugyanúgy sok szobával. A nyelve meg olyan mint a lépcsők amelyen fel és alá lehet szaladgálni.

5. Abban az időben amíg erről mesélsz a gyerekednek, mutogasd el az elmondottakat a saját szádban.

6. Utána probáld meg ugy leírni a fogkefét mintha egy seprű vagy egy porszívó volna (vagy más olyan takaritó alkalmatosság amelyet gyermeked már ismer). Amely seprűre egy kis tisztitószert kell tenni, hogy kitakarítsa a házat. Amíg ezeket mondod tegyél fogkrémet a fogkefére.

7.
Mutasd meg neki, használva saját fogkefédetet és fogpasztádat, kezdve fenntről és folytatólagosan lefelé, és végül megtisztitva a nyelvet. Szakits magadnak erre idöt, mert gyermeked abban az időben mig téged néz addig töled tanul.

8.
Most pedig köpj a mosdókagylóba. Sok gyermek számára ez a legérdekesebb rész , ez nagyon tetszeni fog neki. Magyarázd meg, hogy most szabadítottad meg a házat a piszoktól. Öblítsd ki szádat síma vízzel (majd idővel megszokja majd a szájvizet is), majd újból köpj a mosdókagylóba. Most pedig mutasd meg neki, hogy milyen nagyon tiszták lettek fogaid és a szád.

9. És most adj neki is lehetőséget hogy probálja ki. Tegyél te fogkrémet a fogkeféjére, de fogat mosni hagyd őt magát. Segíts neki észébe juttatni, hogy a ház minden egyes részében rendet kell csinálni. Az egész fogmosás a száj öblintésével záruljon, melyben te is segíthetsz a gyereknek.

10.
Biztosítsd gyerekedet arról, hogy vele együtt örülsz annak, hogy sikerült ezt feledatot megoldani!

Egyéb tanácsok és figyelmeztetések

• Probáld kiegyenlíteni a mérleget azzal, hogy kicsit segíted a gyermeket, de hagyni kell egyedül is probálkozni.
• Relaxálj és érezd jól magad a gyermek társaságában.
• Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked tudja azt, hogy a fogkrém az egyedüli tisztítószer melyet a szájába tehet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search