A megfelelő háziállat gyermeked számára

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Nehéz eldöntened, hogy egy macskával vagy pedig egy kutyával bővítsd családodat? Egy madárral vagy egy hörcsöggel? Cikkünkben bemutatjuk ezen kis házikedvencek legjellemzőbb tulajdonságait, a tartásukkal járó esetleges problámákat és hogy mely gyerekek számára a legideálisabb társ.

Kutya

Gyereked imád a szabadban játaszadozni, szaladgálni, és néha ellopni az asztalról a finom sütiket – kétségkívül örülne egy cinkostársnak.
Ideális a szoros kapcsolatokat kialakító gyerekeknek. Az ember-állat kapcsolat rendkívül erős a kutyaféléknél. Elég csak „a kutya az ember legjobb barátja”-ra gondolnod.

De ne feledd: általában a kutya igényli a legnagyobb odafigyelést és gondozást az összes háziállat közül. Az emberek az olyan ígéreteket, mint „mindennap etetni és sétáltatni fogom” általában hamar elfelejtik. Ugyanakkor, óvakodj a harapásoktól is. Sose hagyd gyerekedet felügyelet nélkül a kutyával.

Aranyhal

Az ideális háziállat kiválasztása egy komplex döntés. Segít, ha készítesz egy rövid listát melyre feljegyezd mennyi szabad idő áll rendelkezésedre, mennyi takarítást vállalsz be, milyen gyakran utazol és mennyi pénzt vagy képes az állat gondozására fordítani. Ha listád készen áll, elmehetsz vele egy közeli állatkereskedőhöz vagy egy állatorvoshoz és kérd meg, hogy segítsen döntésedben.

Persze, a halak saját hulladékaik körül úszkálnak és kiköpik táplálékukat – azonban ezt mind az üveg falai mögött teszik.
Ideális azok a gyerekek számára, akiknek ez az első háziállatuk. Az aranyhal elél hosszú éveken át a hideg vízben, melegítés és szűrő nélkül.

De ne feledd: a legnépszerűbb módja az aranyhal elpusztításának a túltáplálás vagy egy rossz táplálás.

Macska

Semmi sem vigasztalóbb egy meleg, bolyhos testnél és egy lágy dorombolásnál. Miáááu
Ideális azok a gyerekek számára amelyek szeretik magukat – és másokat is kényeztetni, de nem haragszanak meg akkor, ha figyelmen kívül hagyják őket, ami eléggé gyakori a macskák esetében. Habár a macskák mindkét nem által túlságosan kedveltek, a lányok körében a legnépszerűbbek.

De ne feledd: ha már él egy macska házadban mikor gyerekedet először hazaviszed, csökken az allergia kifejlődésének esélye. Viszont, ha gyereked már nagykorú mikor egy macskát viszel a házhoz, ez könnyen allergiás lehet rá (az emberek több mint 30%-a allergiás a macskákra). A macskák játszás közben megkarmolhatják a gyereket.

Madarak

Saját kalitkáikban élnek, ahol rengeteget szemetelnek, és rocksztárként tudnak viselkedni, de a gyerekek imádják ezeket az állatkákat.

Ideális az igazi állatrajongó gyerekek számára. A madarak színesek, aktívak és gyakran túlságosan társaságiak, de idomítások rengeteg időt és türelmet igényel, tehát nem minden gyerek számára ideálisak.

De ne feledd: ha gyereked türelmetlen, vagy nem tűröd a rendetlenséget, bizonyos madár fajták nem lesznek megfelelőek számodra. A madár kiválasztásakor inkább a temperamentumot vedd figyelembe mint a színt, hisz ez fajról fajra változó. És készülj fel egy valódi elkötelezettségre: a madarak hosszú évekig elélnek.


Hörcsög

A hörcsög kicsi, bundás, ártatlan és okos. Ezek az állatkák egy bizonyos szintű gondozást igényelnek, azonban nem nagyobbat mint amilyet egy gyerek tud biztosítani.

Ideális azok a családok számára, amelyek szeretnének egy háziállatot, de nincsenek felkészülve egy macska vagy egy kutya befogadására. Ezek az apró állatkák alkalmasak azokba a házakba, ahol nappal senki sincs otthon, hisz ezek éjjeli állatok és nappal alszanak.

De ne feledd: habár rendszeresen takarítod kalitkáját, lehetséges, hogy nem bírod elviselni az ammóniát tartalmazó vizeletük szagát. Ha pedig elhanyagolod a kalitka kitakarítását, a szag borzasztóvá válhat.

Hangya-farm

Olyanok, mintha egy kompakt oktatási csomagban egyesítenél egy tankot, egy markológépet és egy dinoszauruszt.
Ideálisak az 5-8 év közti rovarkedvelő fiúcskáknak. De a hangyák megfelelőek bármilyen tudományokban érdekelt gyerek számára.

De ne feledd: az egyetlen lehetőség arra, hogy a hangyák elszabaduljanak a farmból az, ha etetéskor nyitva felejted az ajtót – a kockázat kicsi, de valós. Általában a műanyag fedél nem szenved töréseket még akkor sem, ha a földre esik. Általában, de nem mindig.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search