Hogyan szabadulj meg a terhességi csíkoktól?

 In Egészség és életmód

Hogyan szabadulj meg a terhességi csíkoktól?

A leghatásosabb kezelés a megelőzés

A terhesség 9 hónapja alatt a plusz kilóknak és a hormonális változásoknak köszönhetően a bőr megfeszül, megnyúlik, egyeseknél pedig be is repedezik, úgynevezett terhességi csíkok (striák) kialakulását eredményezve. Bőrgyógyász szakértők szerint genetikai és alkati hajlam kérdése, hogy ezek a nyúlási csíkok egyáltalán kialakulnak-e vagy maradandó nyomot hagynak a bőrön. Bár ez az elváltozás egészségileg semmilyen veszélyt nem jelent, esztétikailag igen zavaró lehet, és a terhesség alatt felszedett súlyfelesleghez hasonlóan negatívan befolyásolhatja a kismama önbizalmát is.

Bár sok esetben a gondos ápolás és minden megelőző óvintézkedés ellenére is kialakulnak a terhességi csíkok, azonban a szülést követően – amikor a bőr már visszanyerte rugalmasságát – sokat tehetsz azért, hogy elhalványítsd ezeket (a már kialakult striákat teljesen eltüntetni krémek segítségével nem lehet).

Hogyan előzheted meg a terhességi csíkok kialakulását?

? A legfontosabb a hidratálás, hiszen a száraz bőr sokkal könnyebben repedezik be. Már a terhesség első hónapjaiban kezd el a kényeztető ápolást, és minden zuhanyzás vagy fürdés után használj valamilyen tápláló krémet, olajat feszülő bőrödre. A pocak növekedésével párhuzamosan a bőrviszketés is egyre intenzívebben jelentkezik, amely enyhítésére szintén a speciális testápolók használata jelenthet gyógyírt.

? Víz, víz és víz! Az egészséges és rugalmas bőr nem csak a külső hidratálás eredménye, hanem a megfelelő folyadékpótlás – napi 2-3 liter – is elengedhetetlen hozzá. Sokat segíthet még a megelőzésben a hideg-meleg váltózuhany alkalmazása, amely fokozza a vérkeringést és feszesebbé varázsolja a bőrt (a hirtelen hőmérséklet-változás görcsöket okozhat, ezért a terhesség előrehaladtával ezt a módszert inkább kerüld).

? Bár meglepő lehet, de az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás is sikeresen hozzájárulhat a striák kialakulásának megelőzéséhez. Kerüld zsíros és a magas széhidráttartlamú ételeket, az édességeket és cukrozott üdítőket, helyettük fogyassz minden nap elegendő mennyiségű fehérjét, sok friss zöldséget és gyümölcsöt, így a terhesség alatti hízás mértékét is ellenőrzés alatt tudod tartani.

 

terhességi csíkok ellen

A terhességi csíkok otthoni kezelése

A már kialakult terhességi csíkok eltüntetésére csupán a professzionális eljárások – plasztikai sebészet, lézeres kezelés, mikrodermabrázió, mezoterápia stb. – jelentenek többé-kevésbé hatásos megoldást, azonban házi praktikák segítségével is sokat tehetsz a striák halványítása és a bőrtónus javítása érdekében. A kezelések annál hatékonyabbak, minél frissebbek és felszínesebbek a repedések (ezek színe pirosas-lila, azonban az idő múlásával mélyülnek és gyöngyházfényű fehérre változnak).

Hogyan kezeld a már kialakult striákat?

? A drogériák és gyógyszertárak polcain számtalan testápoló krém, tej, olaj, gél, radír és egyéb készítmény található, amely mind a terhességi csíkok eltüntetését ígérik. Rendszeres alkalmazásuk javíthat a helyzeten (vagyis kissé halványíthatják a csíkokat), azonban még a csodát ígérő krémek hatása is csak hosszútávú alkalmazás után figyelhető meg. Pár csepp illóolaj – például szőlőmag, fahéj, mandula vagy len – valamilyen általános testápolóba keverve olcsó, de szintén hatásos megoldást jelenthet.

? A megelőzéshez hasonlóan a kezelésben is hasznos lehet a hideg-meleg váltófürdő és a különféle algás pakolások alkalmazása – rendszeres masszázzsal kombinálva serkentik a vérkeringést és segítik visszanyerni az érintett bőrfelület rugalmasságát.

? A táplálkozás is (bár nem túl jelentős mértékben) szerepet játszhat a striák kezelésében, ezért célszerű vitaminokban – főképp B és E – gazdag élelmiszereket fogyasztani. Az olívaolaj igazi szépségápolási csodaszer, amely kívül-belül hatásos fegyver a kellemetlen csíkok eltüntetésével vívott harcban.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search