Facebook-etikett

 In Lélek és pszichológia

Ahogy a kommunikáció más területeinek, a közösségi oldalaknak is megvan a maga etikettje, legalábbis elvileg – ezeket szedjük most össze, és remélhetőleg sokan megtanulják majd alkalmazni.

Az internet, a chat elterjedésével a levelezés és a baráti csevegések a felismerhetetlenségig megváltoztak. Hol vannak az ismert és elvárt formulák, a köszönés, elköszönés, vagy ne adj Isten, a helyesírás? A bekezdések, szövegtagolás már nem is létezik, kézzel írni pedig már a következő generációk talán nem is fognak megtanulni rendesen. Az internetezés etikettje, a Netikett elvileg a közösségi oldalakra is vonatkozik, ezért például az, hogy ne használj csupa nagybetűket, ne sérts meg senkit vallási- vagy hazájához fűződő érzelmeiben, ne használj többszörös írásjeleket – vagyis felesleges 35 felkiáltó jelet tenned minden mondatod után. Nem ajánlott a túl sok smiley halmozása sem, mert bosszantóak az izgő-mozgó, sokszor felismerhetetlen karakterek – és nem is minden program tudja dekódolni őket, így aztán nem is tudjuk elérni velük a kívánt hatást.

A különösen a közösségi oldalakra vonatkoztatható etika elsődlegesen a “ne idegesíts másokat” szabályra épül, vagyis a magánéleted csak rád tartozik, különösen akkor, ha állandóan zavarba ejtő és túl intim üzeneteket, fotókat posztolsz. Felesleges minden percedről beszámolni – ha államvizsgázol vagy eljegyeznek az fontos esemény, de az, hogy esik az eső, vagy éhes vagy, nem biztos, hogy túl sokak érdeklődésére tart majd számot. Az időjárásról “tudósító” bejegyzések egyébként különösen zavaróak, főleg, ha az ismerőseid nagyrésze ugyanabban a városban lakik mint te, és náluk is szakad a hó vagy süt a nap, és ők maguk is meg tudják állapítani, hogy éppen milyen idő van odakinn, csak ki kell nézniük az ablakon. A következő kritikus pont: a fotók. Részegen fetrengős party képek, vállalhatatlan és rosszul sikerült fotók nem az igényességünkről fognak árulkodni, így ezektől inkább óvakodjunk. Persze a normális, rólunk készült, felöltözött vagy akár fürdőruhás képeket nyugodtan feltölthetjük, de azért arra figyeljünk, hogy tanáraink, munkatársaink, családtagjaink is láthatják majd őket, és hallottunk már olyanról, amikor valakit azért nem vettek fel egy munkahelyre, vagy azért nem adták ki neki az álom lakást, mert vállalhatatlan és kompromittáló képekkel volt tele a Facebook adatlapjuk (igen, a biztonsági beállításokat sem árt publikusról priváttá tenni, mert így az ilyen eseteket kiküszöbölhetjük).

 

internetező fiatal

 

Van még néhány idegesítő szokása a Facebookozók társadalmának, ezek pedig a játék és alkalmazás meghívások. Játsszunk kedvünkre, lájkolgassuk a rajongói oldalakat, de kíméljük meg ismerőseinket a folyamatos meghívóktól, mert ha érdekli őket, úgyis rátalálnak, ha pedig nem érdekli őket (és ez a gyakoribb eset), akkor csak bosszúságot okozunk nekik. Ha úgy gondolod, túl sok infó volt ez egyszerre, egy jó tanácsot azért érdemes megfogadni: csak olyasmit posztoljunk, amit évek múlva is vállalnánk, és csak olyasmit csináljunk, ami minket sem zavarna, ha a hírfolyamban másoktól megjelenne. Ezen apró szabály figyelembevételével elkerülhetjük, hogy letiltsanak vagy különböző nem kecsegtető bélyegeket süssenek ránk.

 


Napiász Online

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search