Nonek lenni jó!

 In Lélek és pszichológia

Dr. Csides Kata szexuálpszichológussal, párkapcsolati terapeutával beszélgettünk a nemek helyzetéről és a párkapcsolatok lehetséges buktatóiról.

Állandó ordítozás, féltékenységi jelenetek és tiszteletlenség – a bizalom hiányáról már nem is beszélve. Ez a néhány kulcsszó számos kapcsolatot jellemez – hála századunk eltorzult nőképének, ami teljesen mást közvetít, mint amire szükségünk lenne, nemcsak nekünk nőknek, hanem a férfiaknak is. Az azonosulás problémái azok, amelyek minden más konfliktust előidéznek: nőként nem tudunk megfelelni a 90-60-90-es elvárásoknak, miközben gyereket szülünk, karriert építünk és háztartást vezetünk, az ágyban persze igazi vadmacskák vagyunk, és minden este meleg vacsorakölteménnyel várjuk munkában megfáradt férjünket. Mindeközben az ellentétes oldalon mit látunk? – igényeket és elvárásokat, miközben mackós párunk a tévét bámulja, mi pedig még a tűzhely mellett is guggolásokat végzünk, hogy feszes legyen a hátsónk. Mert mi történik, ha nem akarunk megfelelni az irreális és valójában nevetséges, ideálnak? Dr. Csides Kata szerint ekkor következik be a meghasonlás – nem tudunk eleget tenni a társadalom elvárásainak (amelyek az évek alatt saját magunkkal szemben támasztott igényekké váltak), ezért állandó elégedetlenség és depresszió, súlyos esetben a szexuális vágy teljes megszűnése léphet fel. Ez persze egyenes út a párkapcsolat megromlásához, amelyben a férfi csődör nem tudja kiélni vágyait.

Az ideál ugyanis az urakra éppolyan nagy nyomást helyez mint a hölgyekre: legyen görög félisten, valóságos macsó, aki egymás után falja a nőket és lankadatlan szexuális étvággyal hág meg minden szembejövőt – ha máshogy nem, sármos pillantásaival, és minden aktus után félredob, hogy újabb és újabb hölgyekkel töltse fel az ágyát, vagy éppen menő kocsija hátsó ülését. Persze ennek a képnek sem lehet megfelelni, a nőknél elfogadott sírás helyett – ami köztudottan nem férfias – pedig agresszióban nyilvánul meg a társadalmi tökéletességre törekvés kudarca. Ha idáig eljut a személyiség, akkor teljesen kifordulhat magából, bántani fogja a szeretett hölgyet, a gyermeket, mindenkit, aki a közelében van, és nemcsak szavakkal, hanem tettlegesen is. A családon belüli erőszak, akár nőket akár gyermekeket érint, nem játék, és van rá segítség! Csides Kata azoknak is tud segíteni, akik elszenvedték valaha a bántalmazás bármely – lelki vagy fizikai – formáját, akár kiskorban, akár felnőttként. Törd át saját korlátaidat és nézz szembe a traumákkal, hiszen a szakember szerint csak így valósíthatod meg önmagad!

Egy kapcsolat zátonyra futásához nem kell eljutni a bántalmazáshoz – lelkileg épp elég nagy stresszt okoz a féltékenység is. Párunk Facebook-oldalának folyamatos böngészése, az sms-ek ellenőrizgetése, vagy éppen a kabátzsebek átkutatása más nők telefonszámaira vadászva, ugye ismerős mozzanatok? Miközben hevesen dobog a szíved és mindenáron bizonyítani akarod, hogy a pasid másfelé kacsintgat, miközben lehet, hogy ugyanúgy imád, mint korábban, csak a te önértékelésed mértéke nem üti meg a normális szintet. Ez bármitől lehet, sikertelenség a munkában, vagy néhány plusz kiló, segítség nélkül azonban nemcsak a párkapcsolatnak fog véget vetni, hanem a te önbizalmadat is a legnagyobb mélységekbe taszítja, ahonnan egyedül szinte lehetetlen visszajönni. Ha szeretnél választ kapni a kérdéseidre, és helyrebillenteni egyensúlyodat önmagaddal, vagy csak egyszerűen egy jó társaságra vágysz, érdemes felkeresned a Nőnek lenni jó csoportot, amelyet Dr. Csides Kata vezet. Ha további információkra vagy kíváncsi, keresd fel Kata weboldalát vagy Facebook adatlapját és húzd ki magad, hiszen nőnek születtél, ami a legnagyobb ajándék, ha megtanulsz élni vele!

 


Napiász Online

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search