Dackorszak és hiszti: hogyan kezeld gyermeked viselkedési problémáit?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kislányRöviddel azután, hogy a csecsemő járni kezd, csodálatos időszak kezdődik el életében: a gyerekkor! Ez a periódus nem könnyű sem a gyerek, sem pedig a szülők számára.

 

Milyen viselkedési problémák jelentkezhetnek egy kisgyereknél, mennyire gyakoriak ezek és hogyan reagáljon rájuk a szülő?

Nem kell kétségbe esned! Bemutatunk néhány olyan viselkedési problémát, amelyekkel kisgyerek szülőként te is szembetalálhatod magad. Apró trükökkel és következetes neveléssel azonban könnyen veheted az akadályokat ebben a megpróbáltatásokkal teli időszakban is.

viselkedési problémák sokfélék lehetnek: van, hogy a gyerek figyelmetlen, felesel vagy rendetlen, máskor akár komolyabb problémák is felléphetnek, mint például a lopás vagy a hazugság. Legyen szó a kutyus vagy a kistestvér hajkurászásáról, a gyerek általában egyetlen dolgot akar: hogy figyeljenek rá, de azt azonnal!

3 éves kora körül egy kisgyerek számára természetes, hogy mindenre azt mondja, hogy nem! – ez a periódus dackorszak néven is ismert. Ilyenkor számos viselkedési problémát figyelhetünk meg gyermekünknél, azonban ezek többsége egyszerűen orvosolható. Ez a viselkedési megnyilvánulás nem azt jelenti, hogy ellenáll a nevelésednek, csupán keresi a dolgok közötti összefüggéseket és ok-okozati viszonyokat.

Ebben az időszakban szülőként határozottságra és következetességre lesz szükséged, valamit sok-sok türelemre. Lássuk hát, melyek a leggyakrabban felmerülő helyzetek:

 

A gyerek nem akar lefeküdni…

Ebben a korban a kisgyerek elkezd saját magától is csinálni bizonyos dolgokat. Már egyedül jár, beszél, eszik, és persze mindenáron ki szeretné mutatni frissen kialakult függetlenségét is. S ha nem akar lefeküdni, ezt tudomásodra is hozza, néha bizony elég határozottan.

Sok kisgyerek az egyedülléttől vagy a sötéttől való félelem miatt utasítja vissza az alvást. Épp most kezdik szokni az egyedül alvást, tehát fontos, hogy a lefekvésnek kialakuljon egy bizonyos rendje és rutinja.

Íme, egy egyszerű, de hatásos példa a lefekvés rutinját illetően: a babát megfürdeted, feladod a pizsamáját, megmosod a fogát, utána mesét olvasol neki stb. Miután a szertartást minden nap rendszeresen megismétled, a lefekvés időpontját könnyebb lesz betartani.

Bizonyos tárgyakat is használhatsz a gyerek megnyugtatására. Ez lehet egy kis takaró, egy plüssmaci vagy más puha tárgy, a baba vagy kisgyerek kedvence.

 

A gyerek nem akar enni…

A kicsik sokszor visszautasítják az evést, mert már nem nőnek olyan hamar, nem éheznek meg olyan gyakran, és kisebb adagokra van szükségük mint eddig. Sok gyerek válogatós lesz az ételeket illetően.

Ezeket tudván, biztatnod kellene picit, hogy egyen, de ne légy erőszakos vele és ne váljon közelharccá a családi ebéd. Ez nem verseny, ráadásul valószínűleg veszíteni fogsz ebben a csatában. Számos más lehetőség áll rendelkezésedre, amivel megpróbálhatod meghozni a gyerek étvágyát és vonzóbbá tenni a menüjét, például szépen kidíszíted azt.

Vágd apróra a gyermekednek szánt ennivalókat és a darabkákat tedd kistányérra. Napi három étkezés helyett kínáld többször, kisebb adagokkal. Minden alkalommal, amikor új ételt vezetsz be a gyerek étrendjébe és azt örömmel elfogyasztja, dicsérd meg. És ne feledd el megjutalmazni jó viselkedéséért!

Rivalizálás testvérek között

testvérek közti rivalizálás oka általában a féltékenység. Egyikük úgy vélheti, hogy kisebb testvére több figyelemben részesül, mint ő, ezért mindent elkövet, hogy magára vonja a figyelmet. 

Hgy ne ess ebbe bele a gyakori csapdába, ügyelj, hogy mindegyik gyermekedet ugyanannyi figyelemben részesíted. Ha a kissé agresszívabb gyerek a nagyobb a testvérek közül, magyarázd meg neki, hogy legyen büszke korára, legyen ő az okosabb, és ne vedd figyelembe negatív hozzáállását. A gyerek idővel belátja, hogy több figyelemben részesül, ha csendben olvasgat egy könyvet, mint akkor, amikor kisebb testvérét dobálja játékszereivel.

A gyerekek függetlenség utáni vágya

Mit tehetsz, ha gyereked hirtelen mindent saját maga akarna tenni? Először is, gondold végig a helyzetet: tudod, mit tehet meg egyedül a gyereked, és mit nem. Légy a közelében, amikor új dolgokat akar kipróbálni, de ne akadályozd meg mindenben, hanem segítsd tanácsokkal.

Segítsd a testi és lelki fejlődésében, miközben dicsérettel erősíted gyermeked önbizalmát. Gondolkodj így: a gyerek mindenképpen ki fog próbálni új dolgokat, akkor meg miért ne légy a közelében, ha segítségre szorul?

Az odafigyelés célja, hogy megelőzd a gyerek esetleges testi és lelki sérüléseit. Természetesen, ha valami veszélyes dolgot szeretne kipróbálni, egy határozott „nem”-el vess véget a kezdeményezésnek, hiszen mindenekelőtt legfontosabb a gyerek biztonsága!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search