Hogyan készülj fel a természetes szülésre?

 In Szülés és gyermekágy

természetes szülésAz esetek többségében a természetes szülés a legjobb választás.

Habár a nők többsége természetes szülést tervez, a fájdalmak hatására sokan meggondolhatják magukat. Ha valóban a szülés természetes módját szeretnéd választani, olvasd el a következő tanácsokat!

Az első lépés a természets szüléshez maga a döntés meghozatala. Biztos több személytől hallottad már, hogy meg szeretné próbálni a természetes szülést. Ha csak próbálni szeretné, azt jelenti, hogy nincs meg benne a kellő elhatározás. Ahelyett, hogy azt mondanád: "szeretnél", mondd inkább azt, hogy "biztos" természetes módon fogsz szülni. Ez az elhatározásodba vetett hit bizonyítéka, és nagy lépés egy könnyebb szülés felé.

A természetes szülés mellett döntő anyukák többsége különböző tanfolyamokon vesz részt. Ilyen például a Lamaze tanfolyam. Ezeken a tanfolyamokon elsajátíthatod a helyes légzést és különböző, a fájdalom természetes módon való leküzdését célzó tehnikákat. A kurzusok nem kimondottan a fájdalomra készítenek fel, inkább abban segítenek, hogy a szülésre összpontosíts.

A szülés megkönnyítésének egy kiváló módszere a gátmasszázs. Lényege nem más, mint a hüvely körüli izmok masszírozása 6-8 percen keresztül. Alkalmazását a 34. héttől ajánlatos elkezdeni, lehet később is, de hamarabb nem javasolt. Elősegíti a perineális zóna izmainak ellazulását, ezáltal könnyebb szülést eredményez.

Már attól a pillanatól, hogy a vajúdó szobába értél, mindenkinek tudnia kell természetes szülési szándékodról. Orvosaiddal előre tudathatod, hogy csak akkor javasoljanak gyógyszereket, ha feltétlenül szükséges. Ily módon nem lesz lehetőséged visszakozni rögtön, ahogy a vajúdás elkezdődik.

Számításba vehetsz még egy tartaléktervet is, arra az esetre, ha a fájdalmak elviselhetetlenné válnak. Ez csak rajtad múlik!

Azt azonban meg kell jegyezned, hogy bármennyire is a jószándék vezérel, egy természetes szülés nem minden esetben a legideálisabb választás a baba és a te egészséged szempontjából. Mielőtt döntést hoznál, feltétlenül hallgasd meg orvosod véleményét.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search