Méhösszehúzódások – útmutató terhes anyukáknak

 In Szülés és gyermekágy


terehesség méhösszehúzódások

Méhösszehúzódások – útmutató terhes anyukáknak

A méhösszehúzódások a szülés kezdetét jelentik

A szülést megelőző összehúzódások a méh izomzatának görcsei, amelyek segítenek a gyermek szülőcsatornán történő kitolásában. Az összehúzódásokat gyakran tekintik a szülés kezdetének. Ez akkor kezdődik, amikor az agyalapi mirigy oxitocint bocsát ki, amely az izmok összehúzódását és ellazulását ösztönzik.

Az összehúzódások érzése

Több nő is úgy festi le az összehúzódás érzését, mint a menstruációs görcsöket vagy a gázok eltávolításával járó fájdalmat. Az összehúzódások a hátban kezdődnek, és hullámszerűen költöznek le a test elülső részére. Egy összehúzódást nyomásként is lehet érezni a hát részében. Bár az összehúzódások fájdalmasak lehetnek, jobb, ha ellazulsz ahelyett, hogy megpróbálnád legyőzni őket.

A Braxton Hicks-féle összehúzódások a terhesség bármely szakaszában előfordulhatnak, és ezek gyakran jelentenek ál-szülést. A Braxton Hicks-féle kontrakciók nem eredményeznek méhnyaktágulást, és a legtöbbször el is múlnak, ha pozíciót változtat a kismama. Az igazi szülési fájdalmak ismétlődőek és erősödni fognak, a testhelyzettől függetlenül.

Összehúzódások a szülés alatt

Gyakorivá, egyre erősebbé és szabályossá válnak. Bár az összehúzódások nem ugyanabban az intervallumban jelentkeznek, ezek gyakorisága növekszik:
• kísérheti hasmenés, görcsök vagy gyomorrontás érzete
• okozhat rózsaszínes vagy véres váladékozást
• kísérheti a magzatvíz elfolyása.

A méhösszehúzódások gyakorisága

Az összehúzódások időszakosak, és hagynak a szervezetnek egy könnyű pihenési periódust. Ahhoz, hogy lemérd őket, számolj az első összehúzódástól a következőig. Néha az összehúzódások feljegyzése annak az orvosnak a segítségére szolgálhat, aki majd levezeti a szülést a kórházban. Hívd fel az orvost, ha az összehúzódások már 5-6 percenként jelentkeznek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search