Hogyan kerüljük el a bőrünk kiszáradását télen

 In Egészség és életmód

Hogyan kerüljük el a bőrünk kiszáradását télen

A hideg időjárás beköszöntével fokozott figyelmet kell fordítanunk bőrünk puhaságának, egészségének a megőrzésére – az alábbiakban összeszedtünk néhány jótanácsot, melyek segítségével sikerrel vívhatjuk meg harcunkat.

Bugyoláljuk be magunkat a hideg ellen

A tél beköszöntével a hűvösebb, szárazabb levegő azt eredményezi, hogy a bőrünkből gyorsabban párolog el a nedvesség. A szakértők szerint a bőrnek körülbelül 25%-al csökken télen a nedvesség visszatartó képessége, ezért érezzük azt szárazabbnak, feszesebbnek. Ez ellen hatásosan a melegen öltözködéssel, kesztyűvel, sállal, sapkával felszerelkezve lehet küzdeni.

Párologtató használata

Amennyiben nem a szabadban, hanem a fűtött lakásban vagy házban tartózkodunk, sajnos az is szárítja a bőrünket. Ha a legtöbbet használt helyiségekben párásító berendezéseket üzemelünk be, az segít a fűtés által kiszárított levegő nedvességgel történő újrafeltöltésében. Állítsuk 60%-ra a készülékeket, ennek elégnek kell lennie ahhoz, hogy a bőrünk felszíni rétegei újra töltődjenek.

Kerüljük a forró zuhanyt

A tűzforró zuhany jól tud esni egy huzamosabb szabadban tartózkodás után, de ne felejtsük el, hogy a forró víz szintén szárítja a bőrt – igazából a langyos víz az ideális. Ne zuhanyozzunk 10 percnél hosszabban, s mindenképpen kerüljük a mosakodó szivacs vagy kefe használatát, melyek károsíthatják, illetve irritálhatják a bőrünk felszínét! Törölközésnél az erőteljes dörzsölő mozdulatok helyett lapogassuk, finoman ütögessük a testünket.

Hidratáljunk

A rendszeres hidratálás a legfontosabb eszköz a bőrkiszáradás elleni harcban, de nem mindegy, milyen termékeket használunk! Olyan krémeket válasszunk, melyekben van tejsav vagy ammónium laktát, mert ezek az anyagok segítenek növelni a bőr nedvességmegtartó képességét. Legjobb, ha a zuhanyzás utáni 3-5 percen belül kenjük be velük a bőrünket, amikor az még nyirkos.

Dobjuk el a szappant

A száraz bőr kialakulásának másik leggyakoribb oka sokszor a durva tapintású, hámeltávolító hatású szappanok használata. A szappan általánosságban kivonja a bőrből a nedvességet, ezért mindenképpen próbáljunk meg szappanmentes tisztítókat használni.

Kerüljük a gyapjút

A gyapjú karcos rostjai csak ártanak a száraz, érzékeny bőrnek azáltal, hogy még viszketést is okoz. Ha hajlamosak vagyunk a bőr kiszáradására, mindenképpen puhább anyagból készült öltözékeket viseljük, melyek engedik lélegezni a bőrt – erre kitűnő példa a pamut.

Vízbevitel fontossága

Noha nem érezzük magunkat olyan gyakran szomjasnak télen, mint nyáron, ne felejtsük el, hogy a testünk egész évben párologtatja a vizet a bőrön keresztül, különösképpen akkor, amikor a fűtött szobában ülünk. Így könnyen dehidratálódhatunk anélkül, hogy észre vennénk azt, s amely végül további bőrszárassághoz vezet. Ezt rendszeres folyadékbevitellel tudjuk elkerülni napközben, illetve ne vigyük túlzásba a koffeines, dehidratáló hatású italok fogyasztását.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search